GALADRIEL - World Under World

GALADRIEL - World Under World

GALADRIEL - World Under World

GALADRIEL - World Under World

Slovenská doom metalová legenda GALADRIEL sa vracia na hudobnú scénu svojím ďalším, tentokrát už piatym počinom. A aj keď je materiál už nejaký ten piatok nahraný, oficiálne svetlo sveta uzrel vďaka stále viac sa rozvíjajúcim METAL AGE len pred niekoľkými dňami. Nahrávka je v kariére kapely asi najväčšou zmenou, a to hneď z niekoľkých príčin:

1. kapela zmenila logo... a to už dáva niečo tušiť.
2. z pôvodnej zostavy neostal kameň na kameni. A tak hlavné gro spolku vytvorili:
Dodo Ďatel /spev, basa, slučky/ a Tomax Gabris (gitary, slučky). Obom borcom už dlhšiu dobu zdatne sekunduje Matúš Hanus (gitary, klávesy, ex-DEAD-POETS-SOCIETY).
Keďže zostava prišla aj o ďalšiu oporu, excelentného bicmana Dr. Victora, bola nútená využiť služby zdatného harcovníka Lukasha Shushku (ex-CRANIOTOMY), ktorého hra do konceptu diela zapadla viac než dobre. V súčastnej, živej zostave, ho zastúpil Pyrhos (ex-ORKRIST). Možno aj vďaka okresanému počtu hlavnej zostavy si môžeme vypočuť nepreberné množstvo skvelých hostí, ktorí túto nahrávku ešte viac oživili.
3. využitím mnohých moderných postupov, zvukov, samplov a slučiek posunuli GALADRIEL svoj štýl ďaleko za doomové horizonty. Týmto najmarkantnejším rozdielom medzi novinkou a doterajšou tvorbou oslovia nové spektrum poslucháčov, no mám obavy či ju tá konzervatívnejšia časť príjme rovnako pozitívne.

GALADRIELOpus otvára song “Under Wings Of The Fallen One“ s predsamplovaným úvodom, po ktorom nastupuje nabrúsený inflamesovský riff. Do samplovaného tanečného podkladu šepká svoju spoveď hlavný protagonista Dodo. Hutný zborový refrén, veľmi príjemná zmena nálad a tempa, to celé okorenené príma sóličkom. O čistý mužský vokál sa tu postaral Martin Kolárik (IN THE WEB) a éterická Lýdia Lacová (ex-ORKRIST) so svojím nádherným ženským spevom. Tá je oveľa pôsobivejšia a hlavne presvedčivejšia ako Witch na minulých albumoch. Dovolím si tvrdiť, že jej spev miestami dosahuje dokonca vyšších kvalít ako v domácom spolku. Lepší otvárak si ani nemohli zvoliť...
Nasleduje druhá, “The End Of Eternity“, podfarbená nádhernými husľami, v podaní Andrey Tkáčovej (ex-KELTIEG), ktoré mohli byť trochu viac vytiahnuté a tým aj dynamickejšie. Takto však tvoria iba akúsi kulisu v pozadí. Ešteže v sóle sú ráznejšie. Dočkáme sa aj klasickej odpovedačky typu kráska a zviera v refréne za podpory Vidara (ETHERIAL PANDEMONIUM).
“Imaginary Sins“ sa asi najviac pridržiava dark-doomovej štruktúry -- pomalšie tempo, krásne melódie. Inštrumentálna medzihra “The Fall“ je vstupom pred asi najráznejšou skladbou albumu “Bleeding Heart´s Poetry“. Páni nechali rozvinúť svoj talent a schopnosť napísať silnú melódiu, a to nie len čo sa spevu týka, ale aj hudobne. Sóličko à la PARADISE LOST (hmm toho wah-u je na albume celkom požehnane) s Lýdiou v závere, skvelá koncertovka!

“I Closed Your Book“ asi najviac evokuje jedničku, umne samplovaný podklad s melodickým spevom tentokrát iného ex-člena DEAD-POETS-SOCIETY, Andreja Kutiša. Nasledujúce dva rázne kúsky: “Noxious Humanity“ a “Insanity And Suffering“, v ktorých si Dodo viac-menej vystačil vokálne sám, budú taktiež veľmi dobre fungovať aj koncertne.
“Sex In The Underworld“-- táto techno tancovačka, mierne evokujúca súčasnú tvár KOVENANT, je asi najúchylnejším kúskom na albume. Záverečný a najdlhší song “The Grave Is The Last“, si príjemne “paradisovsko“ doomuje, aby v závere vyvrcholil light prelínačkou medzi gitarovým, husľovým a flautovým (ups, tón pred záverom sa nám trochu pošmykol) sólom.

Dielo svojou energiou a emóciami určite presahuje rámec tunajšej tvorby. Zoskupeniu sa podarilo vymaniť z pritesnej škatuľky doom metal a zachytiť čo najširšie spektrum moderných metalových esencií. Akurát škoda toho plochého slovenského zvuku, ale... na Slovensku je to tak!

 6

Jeremy

Verdikt

Dielo svojou energiou a emóciami určite presahuje rámec tunajšej tvorby. Zoskupeniu sa podarilo vymaniť z pritesnej škatuľky doom metal a zachytiť čo najširšie spektrum moderných metalových esencií. Akurát škoda toho plochého slovenského zvuku, ale ...na Slovensku je to tak!

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
-
Čtenáři
6,9 / 10

Další informace

Sestava

Skladby

  1. Under Wings of The Fallen One
  2. The End of Eternity
  3. Imaginary Sins
  4. The Fall
  5. Bleeding Heart's Poetry
  6. I Closed Your Book
  7. Noxious Humanity
  8. Insanity And Suffering
  9. Sex In The Underworld
  10. The Grave Is The Last

Diskografie

Lost In The Ryhope Wood (EP) (2015)
The 7th Queen Enthroned (2012)
Renascence Of Ancient Spirit (2007)
Empty Mirrors Of Oblivion 1995 - 1999 (2005)
World Under World (2004)
From Ashes & Dust (2002)
Oblivion (2000)
The Mirror Of Ages (1999)
Empire Of Emptiness (1997)