SATYRICON - Roadkill Extravaganza

SATYRICON - Roadkill Extravaganza

SATYRICON - Roadkill Extravaganza

SATYRICON - Roadkill Extravaganza

FrostFormát DVD - Video pomalu ale jistě dobývá audiovizuální svět a je tedy na čase, abychom se těmto nosičům začali více věnovat i na našich stránkách. Prvním hudebním dévédéčkem, na které se podíváme, bude již starší titul "Roadkill Extravaganza" z dílny norského dua SATYRICON. Na pultech se tento kousek vyhřívá již od roku 2001 a od většiny hudebních DVD se svým obsahem výrazně liší. Na běžném hudebním DVD snad každý fanoušek většinou očekává minimálně dvě záležitosti - profesionálně zpracovaný záznam z živého vystoupení a rovněž nějaké ty videoklipy (pokud jimi dotyčná kapela disponuje). "Roadkill Extravaganza" neobsahuje ani jednu z uvedených složek. Celou stopáž disku (cca 130 minut) totiž vyplňuje dokument pořízený ruční digitální kamerou.

SatyrPřevážná většina materiálu byla natočena během evropského turné, které SATYRICON, jejichž sestavu tehdy doplnili Steinar Gundersen,  Cyrus,  Kine Hult a  Tyr, absolvovali v první polovině roku 2000, kdy jeli podpořit prodej své tehdejší novinky "Rebel Extravaganza", a DVD se honosí podtitulem "A True Roadmovie".  Samozřejmě nesmí chybět časté klapky z tourbusu, ze zákulisí klubů, ze zvukových zkoušek, z pódia před nacpaným hledištěm, z autogramiád po odvedeném výkonu apod. Nemalý prostor je věnován bedňákům kapely, z nichž vyniká jejich kápo Schwein.  Občas se objeví prostřihy na Satyra, tu hlasitě přemítajícího o  tvorbě SATYRICON, tu randícího ve svém zánovním Porsche Boxer, pohled do klubu, v němž se schází norská podzemní  hudební elita atd. V záznamu se mihnou populární postavičky  norského undergroundu jako Nocturno Culto, Fenriz, Faust, Samoth, Trym, rovněž je k vidění Cronos (VENOM), v akci uvidíte legendární Hellhammerovu bicí soupravu s patřičným Frostovým komentářem, absentovat nesmí ani nějaké ty humorné vložky - např. detail toalety, jejíž poslední návštěvník svůj těžký náklad nedoručil přesně na  místo určení, nýbrž o kousek vedle, poněkud komický vzdušně-kytarový výstup před naplněnou halou v podání norského fotbalového internacionála Dana Eggena (tehdy působil ve Španělsku) navlečeného do bílého trika s logem "Norsk Black Metal", vzájemné špičkování Phila Anselma a SATYRICON, snahu mírně podroušeného Frosta utrhnout 666. rudý kvítek vlčího máku a další něžnosti.   Pokud však od "Roadkill Extravaganza" čekáte to, že si dosyta užijete hudby SATYRICON,  budete pravděpodobně zklamáni. Ta zde samozřejmě zazní mnohokrát, avšak pouze v podobě několikasekundových živých klipů snímaných z ruky, a to buď během zvukové zkušky, nebo během koncertu  ze zákulisí pódia či z prostoru za hledištěm (tzn. ze vzdálenosti několika desítek metrů od pódia), což při kvalitách mikrofonů intergrovaných do ručních digitálních kamer nižší třídy neznamená žádný velký gurmánský zážitek - spíše naopak.

SatyrTěžištěm každé recenze DVD se stává hodnocení technické kvality nosiče. V tomto případě však musím být vzhledem ke způsobu pořízení jeho obsahu velmi stručný. Už menu je velmi strohé - umožňuje pouze spuštění celého záznamu anebo výběr ze čtyř kapitol - to však v praxi znamená skok na konkrétní místo dokumentu. Volbu jazyka nebo možnost nastavení zvukové stopy samozřejmě v menu nenajdete  (přítomna je pouze jedna  ve formátu Dolby Digital 2.0 - tedy stereo) a  titulky jakbysmet (anglické titulky jsou vypálené přímo v záznamu a objevují se pouze tehdy, když účinkující hovoří ve svém rodném jazyce, tedy norštině). Poměr stran obrazové plochy činí  1.66:1 a DVD je multiregionální.

Zánovní Prosche Boxer SatyraBohužel toto DVD bylo (a stále ještě je) prodáváno za "normální" cenu, a to je velkým mínusem, který je třeba v záverečném resumé zohlednit. DVD "Roadkill Extravaganza" bych si dokázal představit jako bonus přikládaný v rámci limitované edice nějaké řadové nahrávky, ovšem jako samostatný produkt prodávaný za plnou cenu obstojí bez výhrad pouze u zapálených satyriconofilů.

 16

Shnoff

Verdikt

DVD "Roadkill Extravaganza" nabízí pouhý dokument z cest, bez profi záznamu z koncertu, bez jakéhokoliv videoklipu, stále prodávaný za relativně dost vysokou cenu.

Hodnocení

Autor
-
Redakce
-
Čtenáři
8,6 / 10

Další informace

Stopáž: 130:00

Obraz - 1.66:1
Zvuk - Dolby Digital 2.0
Region - 1,2,3,4,5,6
Bonusy – nejsou

www.satyricon.no

Diskografie

Satyricon (2013)
The Age Of Nero (2008)
My Skin Is Cold (2008)
Now, Diabolical (2006)
Volcano (2003)
Roadkill Extravaganza (DVD) (2001)
Rebel Extravaganza (1999)
Nemesis Divina (1996)
The Forest Is My Throne (Spilt CD s Enslaved) (1996)
The Shadowthrone (1995)
Dark Medieval Times (1994)