BICYKLOTHORTURERERE - Ako nenávidíme (rozhovor s členmi)

BICYKLOTHORTURERERE - Ako nenávidíme (rozhovor s členmi)

BICYKLOTHORTURERERE - Ako nenávidíme (rozhovor s členmi)

BICYKLOTHORTURERERE - Ako nenávidíme (rozhovor s členmi)

Na prvé stretnutie so skupinou cyklometalistov nemám dobré spomienky. Druhýkrát som ich stretol, keď sa na svojich tátošoch dorútili na jeden z „mnohých“ košických koncertov. Tam som sa s nimi dal do reči a ich zvláštne ponímanie prelínania blackovej a cyklistickej ideológie ma zaujalo natoľko, že som neodolal a položil im niekoľko otázok. Snáď vás ich odpovede budú šokovať menej, ako šokovali mňa.

Som rád, že ste sa nakoniec rozhodli odpovedať, hoci ste zo začiatku interview odmietali. Predstavte sa nám, nech majú naši čitatelia aspoň nejakú predstavu, čo ste vlastne zač.

BrokenRibbraker - Máš jediné šťastie, že aj ty si biker, pretože inak by sme ti žiadny rozhovor neposkytli. Aj tak sme najprv nechceli, pretože rozhovor budú čítať aj nebikeri, no po dlhej porade sme sa rozhodli pustiť naše názory na svetlo sveta. Nech všetci vidia, ako nenávidíme všetkých hlúpych pešiakov a neznášame motoristov!
DismemberedTube - Poznáme sa všetci už niekoľko rokov, hádam sa dá povedať, že skoro desaťročie. Na našich spoločných cyklovýletoch sme sa roky stretávali s nenávistnými reakciami okolia, až to jedného dňa dospelo do takého štádia, že sme sa rozhodli tú nenávisť oplácať. Jednou formou z mnohých je práve BICYKLOTHORTURERERE.
HeadlessPedalvomit - Sme štyria muzikanti a športovci, ktorí sa rozhodli svojou hudbou naučiť ľudí bicyklovať a tých, ktorí to odmietnu, zničiť! Len v prípade, že budeme všetci takto zdravo žiť, dokážeme aj ďalším generáciám odovzdať zdravé gény a nedegenerovať. Veď sa obzri okolo seba, na tie zástupy leňochov, ktoré už nevládzu ani chodiť a ich jedinou prechádzkou je návšteva najbližšieho hypermarketu. Neznášame týchto slabochov a buď ich dostaneme na sedadlá bikov, alebo do truhiel!
LegeyedKiller - Viac ti o nás nepovieme z bezpečnostných dôvodov.

Aké nenávistné reakcie okolia máš na mysli?BICYKLOTHORTURERERE

DismemberedTube - musíš to poznať aj ty, neverím, že nie. Keď ideme bikom po ceste, väčšina motoristov by nás najradšej poslala do horúcich pekiel. Tvrdia, že na cestách nemáme čo robiť a ohrozujú nás. Keď zase používame chodníky, tak hromžia chodci, že ich ohrozujeme a v prípade, že sa uchýlime do objatia lesov, tak nás naháňa lesná stráž a nadávajú nám turisti. Ide o začarovaný kruh z ktorého sme sa rozhodli vystúpiť práve takýmto spôsobom...
BrokenRibbraker - A čo sa týka nášho prvého stretnutia, keby si nechodil peši, ale na bicykli, ako sa na bikera patrí, tak sa ti nič nestane. Bola to jednoznačne tvoja chyba, nemal si sa nám pripliesť do cesty! Dám ti jednu dobrú radu do života. Len na biku ti z našej strany nič nehrozí! Máš šťastie, že aj teraz na naše stretnutie si došliapal a neprišiel si na aute, ktoré vlastníš. Niekedy neviem, čo si o tebe mám myslieť!

Myslieť o mne? Prečo preboha? Vy hádam autá nepoužívate?

BrokenRibbraker - Lebo mám taký dojem, že sa nedokážeš rozhodnúť, ako naložiť so svojim životom! Ale nič sa neboj, my ťa napravíme. Auta používame, keď napríklad ideme niekam hrať, tak predsa musíme odviezť aparatúru a inak sa to nedá. Ale v žiadnom prípade nepoužívame autá na prevážanie nás samých a určite by sme nikdy nesadli do auta, ak by nebolo plné. Veď sa obzri okolo seba, v deväťdesiatich deviatich percentách áut sedí len jeden človek a podľa štatistík je priemerná vzdialenosť prekonávaná autami dlhá len tri kilometre, aký to má zmysel? Veď je to choré!

Aké sú iné formy vášho protestu a boja proti necyklistickej a neprajníckej verejnosti?

LegeyedKiller - Prepáč, ale toto by sme len veľmi neradi špecifikovali. Vo väčšine prípadov nejde o práve legálne záležitosti. Niečo málo môžeš vyčítať z našich textov. A radšej sa venujme našej hudbe, OK?

Dobre, prejdeme k iným témam. Aké skupiny vás vo vašej tvorbe inšpirovali?

BICYKLOTHORTUREREREBrokenRibbraker - Mňa osobne najviac inšpirovali QUEEN svojimi skladbami „Bicycle Race“ a „We Are The Champions“. Tieto veci mali a stále majú ten správny športovo pozitívny duch, ktorý nám vlieva krv do žíl.
DismemberedTube - V mojom prípade sa zas za akúsi inšpiráciu dajú pokladať SPORTLOV. Sú to síce športovci, ale oni sú na opačnej strane barikády. Svojou hudbou a textami propagujú nami tak nenávidené zimné športy. Ako inšpiráciu ich vnímam v tom zmysle, že sa našou tvorbou snažíme negovať ich odporné posolstvo!
HeadlessPedalvomit - Jednoznačne nezabudnuteľní, veľkí a famózni BEACH BOYS. Tiež sa svojou hudbou snažili šíriť šport medzi ľudí. Dokonca letný šport, takže šírili teplo, zábavu a dobrú náladu. Ich album „Surfin´ U.S.A.“ je to najlepšie, čo sa tejto tematike doteraz na svete venovalo. Teda až kým sme nevydali „BicykHell“.
LegeyedKiller - MANOWAR! Sú verní svojej hudbe a svojím fanúšikom. Nenechali sa znechutiť diskreditačnou kampaňou vedenou zkrachovalými muzikantmi (podľa názoru skupiny hudobní recenzenti na celom svete - pozn. autor) a stále si drhnú svoje. My sme takí istí, nezaujíma nás, čo si kto o nás myslí a už vôbec nás nezaujímajú pisálkovia. Nehnevaj sa, ale nezaujímaš nás ani ty a tvoj názor na nás!

No, pekne... QUEEN, SPORTLOV, MANOWAR a BEACH BOYS, to je veru pestrá kombinácia. Všimol som si, že na vašej nahrávke je aj spomínaná skladba „Bicycle Race“ od QUEEN, prečo tento cover?

BrokenRibbraker - „Bicycle Race“ je nesmrteľná hymna všetkých bikerov a svoje miesto na našej nahrávke si bez debaty zaslúži. Ale na druhú stranu musím podotknúť, že od QUEEN sme si požičali len textovú zložku, hudba je len a len naša. Takže nejde o klasický cover, aj názov skladby je iný. Až v tomto prevedení získala táto hymna na absolútnej sile! Ak si ju pozorne vypočujete, pochopíte, že práve toto je tá správna hudba, cesta a správne smerovanie. Nič iné nemá zmysel. Toto je pravý bike metal!

Spievate po anglicky, prečo nie po slovensky? Myslím, že na Slovensku by ste mali s rodnou rečou väčšiu šancu preraziť. BICYKLOTHORTURERERE

DismemberedTube - Angličtinu len z toho dôvodu, že chceme naše posolstvo šíriť po celom svete, nielen na Slovensku a Čechách. Chceme prebicyklovať americkú Top Ten, pretože odtiaľ pochádzajú naše ďalšie vzory, ako napríklad Floyd Landis, Lance Armstrong a Gregory James „Greg“ LeMond. Taktiež koncertovať v Číne, kde je najvyšší počet bicyklov na obyvateľa a dobyť aj európsku cyklistickú veľmoc (Holandsko - pozn. autor), toto všetko je možné len s angličtinou.

Vaša hudba sa dá označiť ako death/black metal, ale vy takéto označenie odmietate. Prečo?

LegeyedKiller - Odmietame, neodmietame, nám je to jedno, ako nás kto označuje. Hráme hudbu plnú nenávisti a násilia. V tejto rovine hráme black metal. Ale ak si niekto pod black metalom predstavuje Škandináviu, zimu, sneh a podobné odporné nezmysly, tak black metal v žiadnom prípade nehráme! Máme radi slnko, teplo a prašné cesty. Máme radi prekonané kilometre a kilometre pred nami. Máme radi pot a telesnú námahu, prekračujúcu hranice bolesti. Neznášame všetok biedny hmyz v ľudskej forme, ktorý sa nám pletie pod kolesami. Nenávidíme zimu a sneh. A presne toto všetko môže poslucháč v našej hudbe nájsť. Takže by k našej hudbe viac pasovalo označenie bike metal.

Mimochodom, ste Satanisti?

LegeyedKiller - Nie, my sme nihilisti, neuznávame žiadne autority. Ani Satan, ani Boh, ani Miroslav Jureňa... Pre nás sú to postavičky s ktorými sa strašia deti a hlupáci. No na druhej strane, strašíme radi... (smiech)

Práve ste vydali váš prvý nosič s názvom „BicykHell“, čo na ňom nájdeme? Kde mimochodom vyšiel?

LegeyedKiller - Mali sme viacero ponúk od rôznych renomovaných firiem, no keďže sa v žiadnej neangažujú cyklisti, tak sme sa rozhodli si vydať „BicykHell“ sami. Založili sme si za týmto účelom vydavateľstvo Landis records.
HeadlessPedalvomit – Osem našliapaných skladieb, ktoré privezú na zemský povrch peklo, aby sme dostatočne zohriali zemský povrch a konečne definitívne skoncovali so zimou, snehom, ľadom a zimnými športmi. Nech žije globálne otepľovanie!

Ale veď následky globálneho otepľovania sú a budú veľmi rozsiahle a negatívne. Zdvihnutá hladina oceánov, zaplavené územia zmena klímy... atď.

BICYKLOTHORTUREREREBrokenRibbraker - Netrápi!!! Na našich cyklotúrach v horách a lesoch sa nič nezmení a na nejaké rozsiahle záplavy v prímorských oblastiach jednoducho serieme! A prejdime znova na našu hudbu!

No dobre, kde ste album nahrávali?

DismemberedTube - Žiadne štúdio nás nepresvedčilo, tak sme sa rozhodli nahrávať v našej skúšobni, kde máme ideálne tropické podmienky. Chceli sme, aby sa atmosféra z našich ciest preniesla aj do hudby, preto vždy hráme v takýchto podmienkach. Aj organizátori koncertov nám musia pripraviť takéto ovzdušie na akcii, inak nehráme!

Pekne, v tejto súvislosti ma napadá. Čím sa živíte? Zarábate si hraním, alebo máte normálne zamestnania?

DismemberedTube - Ani jedno, ani druhé.
LegeyedKiller - Prepáč, ale toto by sme tiež len veľmi neradi zverejnili a nepýtaj sa nás ani na voľný čas. Viem, že je táto otázka v rozhovoroch na vašom serveri často používaná, skoro povinná, no my žiaden voľný čas nemáme.

Škoda, mal som tú otázku pripravenú... Tak poďme ďalej. Prečo používate warpaint pri vašich výjazdoch a nepoužívate ho na koncertoch?

DismemberedTube - To je jednoduché. Pri našom boji za slobodu sa musíme maskovať, aby sme neboli spoznaní našimi nepriateľmi a na naše koncerty pozývame len našich priateľov a známych, takže tam nehrozí žiadne riziko. My nepoužívame warpaint ako výrazový prostriedok a image. Warpaint potrebujeme na našu osobnú ochranu. Nie sme pózeri, my takto naozaj žijeme!

Ďakujem za odpovede a chcem vám popriať všetko dobré, nech sa vám darí.

DismemberedTube - Aj my ďakujeme tebe a Metalopolis za záujem, dúfam, že sa čoskoro premenujete na Bicyklopolis. Ešte by som rád oslovil všetkých čitateľov, nebojte sa vysadnúť na bike a konečne niečo so svojim životom urobiť. Jureňu a drevorubačskej loby sa nebojte, naša nenávisť ich porazí. Ak ešte nie ste rozhodnutí, tak si objednajte naše CD a uvidíte, že váhať nebudete. BICYKLOTHORTURERE never dies! „Bicykhell“ prichádza!

Bicykhell BICYKLOTHORTURERERE - Bicykhell
Landis records 2007
čas: 29:46

Mám túto nahrávku brať vážne, alebo ani nie? BICYKLOTHORTURERERE hrajú podľa ich vyjadrenia nenávistný bike black metal, lenže pod týmto pojmom som si nedokázal predstaviť nič konkrétne... „Nenávidíme všetkých! Autá a motorky, vodičov i plavcov, pilotov a formulu jeden, chodcov aj bežcov, lyžiarov i lovcov...“ Takže ako?

Skúsim teda nájsť cestu do duše zlostných cyklistov. Black metalu sa na nahrávke nachádza málo, snáď jediná spojitosť s ním je v ramci ideológie a v textoch. Death metal jednoduchšieho strihu je základom hudobnej produkcie súboru snažiaceho sa roztopiť zemské póly, pričom hudbe dominujú výborné rýchle bicie a mierne modulovaný vokál. Hoci nejde o žiadne veľké umenie, produkcia skupiny zľahka odsýpa a nenudí, čo našťastie vzhľadom na dĺžku materiálu nehrozí. Na nahrávke vyčnieva na dve polovice rozdelená skladba „Spiritual Bike Dimensions“, v ktorej použili text skladby „Bicycle Race“ od slávnych QUEEN. Gitarové linky nie sú príliš komplikované, a tak je niekedy možné nadobudnúť dojem, že všetko hrá len jeden gitarista, no tento pocit pominie, keď sa jeden z nich pustí do sólovania. Sóla nie sú príliš častou záležitosťou a ani v ich prípade nejde o nejaké komplikované výkony, no aj napriek tomu ma dosť zaujali, sú tak trochu divné a nezvyklé. Zvukovo nejde o žiaden skvost, čo sa dalo aj predpokladať, veď skupina nahrávala „Bicykhell“ doslova na kolene, no zvuk pritom nepatrí ani do koša. Podľa toho, čo som doteraz spomenul, nie je „Bicykhell“ žiadnym zázrakom, tak prečo ma vlastne zaujal? Zaujali a a hlavne pobavili ma svojou, už vyššie zmienenou ideológiou. Texty plné nenávisti voči zime a lyžiarom („In Cold Biking“), o utrpení cyklistu („Necrobikecism“), o nenávisti k neprajníkom („Eaten Back To Bike“) a mnohým iných cyklo témach. Práve táto skutočnosť akoby pridávala hudbe zoskupenia ďalší, zaujímavejší rozmer. Viem, že mnohí budú namietať neoriginalitou, no čo už v dnešnej dobe originálne je? Podľa môjho názoru BICYKLOTHORTURERERE sú hlavne zábavní a zaujímaví.

A preto ich nechajme upáliť lyžiarov, rozorať zjazdovky bicyklami, zraziť všetkých lesákov a pomôcť globálnemu otepľovaniu...

[6/10]

Zostava:
BrokenRibbraker - gitara
DismemberedTube - gitara
HeadlessPedalvomit - vokál, basgitara
LegeyedKiller – bicie

 39

Koscj

Další informace

Sestava

Diskografie

Bicykhell (2007)