WOLVES IN THE THRONE ROOM, GOSPEL OF THE FUTURE - Praha, Klub 007 - 16. února 2009

WOLVES IN THE THRONE ROOM, GOSPEL OF THE FUTURE - Praha, Klub 007 - 16. února 2009

WOLVES IN THE THRONE ROOM, GOSPEL OF THE FUTURE - Praha, Klub 007 - 16. února 2009

WOLVES IN THE THRONE ROOM, GOSPEL OF THE FUTURE - Praha, Klub 007 - 16. února 2009

Takřka do roka a do dne se do Prahy vrátili američtí WOLVES IN THE THRONE ROOM. Black metalová úderka s neotřelou image a celkovým přístupem prakticky zopakovala své loňské vystoupení, které dle počtu přítomných diváků očividně zanechalo pozitivní dojmy.

WOLVES IN THE THRONE ROOM

Aktuálně čtveřice, stejně tak jako vloni, nechala pro navození atmosféry nad pódiem rozsvítit tmavě modré světlo, přičemž během více než hodinu trvajícího vystoupení se jeho jas a intenzita měnily jen velice málo. Zklamán byl asi ten, kdo čekal, že nám „vlci“ tentokráte ukáží i svoji jemnější tvář v podobě skladeb s ženským vokálem. Nic takového se (opět) nedělo. Set tedy znovu pozůstával z čistě black metalového běsnění plného, co do stopáže, skutečně velkorysých kompozic. Jejich v zásadě tradiční black metalová náplň, což obnáší hojný výskyt rychlých sypaček, které prolínají „evropské“ melodie, se vyznačuje zvláštní aurou přitažlivosti, jež povznáší tvorbu amerických vysoce nad lepší žánrový standard. Na většinou gigantické časové ploše dokáží posluchače hypnotizovat repetitivními rytmy a kytarovými riffy, aby se vzápětí postupně a nenásilně přeorientovali na ambientní zvukové plochy, kterých však, na rozdíl od studiových nahrávek, bylo v živém provedení přeci jen méně. WOLVES IN THE THRONE ROOM svůj vymezený čas opět využili především na demonstraci tvrdosti svého živého projevu a oproti rok starému koncertu jsem měl dojem, že ještě o něco více přitlačili na pilu. Představení, jehož délka o patnáct minut přesáhla „zavírací“ hodinu na Sedmičce (dohrálo se přibližně ve 22:15), znovu představilo tuto zajímavou kapelu jako introvertní chlapíky, kteří toho na pódiu moc nenamluví, ale když se chopí nástrojů, tak z fjordů na všechny strany lítají veliké kusy ledu.

WOLVES IN THE THRONE ROOM

Předskokan, ač žánrově úplně jinde, byl s ohledem na dramaturgii večera vybrán citlivě a dobře. Domácí GOSPEL OF THE FUTURE pojí s hlavní hvězdou vyznávání monotónních rytmů a zřejmá záliba v tradičním metalovém zvuku. Valivé skladby, nesoucí se většinou ve středních tempech, ruku v ruce s hutným kytarovým zvukem a průraznými bicími fungují velice dobře i v koncertním provedení. Je vcelku jedno, jestli stylu moravských budeme říkat sludge anebo hardcore, to podstatné je, že kapela s prozatím poslední bezejmennou deskou, našla svůj jasný a jak ukázalo i toto vystoupení, správný směr. Zajímavým faktem, který dokazuje bourání kdysi tak mohutných bariér mezi jednotlivými scénami, je, že koncertní repertoár GOSPEL OF THE FUTURE tvoří i cover „Géniové“ od domácí metalové legendy MASTER´S HAMMER.

Co se zvuku týče, taktéž si nebylo moc na co stěžovat. Obě vystupující kapely byly v rámci možností strahovského klubu ozvučeny velmi dobře a díky tomu mi hlavní hvězda večera v krátké době už podruhé dokázala, že i black metalový koncert může být příjemným a především čitelným posluchačským zážitkem.

Fotografie: Thorn (Vídeň)

 2

Dalas