Hell On Earth Tour 2008 - Praha, klub Abaton - 12. října 2008

Hell On Earth Tour 2008 - Praha, klub Abaton - 12. října 2008

Hell On Earth Tour 2008 - Praha, klub Abaton - 12. října 2008

Hell On Earth Tour 2008 - Praha, klub Abaton - 12. října 2008

A máme tu po roce opět Hell on Earth tour, jehož soupiska praská ve švech. Vlajkovou lodí celé flotily kapel je jednoznačně stále oblíbenější okovaný zámořský parník WALLS OF JERICHO se sympatickou dračicí Candace Kucsulain u mikrofonu. Dalším významným objektem je heavy rock’n’corový živel EVERGREEN TERRACE, jedinými Evropany na soupisce jsou švýcarští CATARACT, velkou chuťovkou pak  mladí nadějní a hypertechničtí dříči ANIMOSITY, které doplňují mně zatím neznámí THE RED CHORD a STICK TO YOUR GUNS. Domácí barvy pak hájí velmi agilní mashcorová mlátička ACTION. Takže s chutí do toho…

STICK TO YOUR GUNSVzhledem k dopravní situaci při příjezdu do Prahy jsem posledně jmenované opět o několik minut propásl, což se mi stalo již po několikáté. Pevně doufám, že příště již teplickou naději domácí hardcorové scény zastihnu. Následují kalifornští STICK TO YOUR GUNS. Ti přihlížející zasypávají přímočarou HC punkovou jízdou s mnohými melodickými tlumiči, které v mých uších působí dosti rozporuplně a nádavkem se celek bohužel topí v poněkud rozostřeném zvuku. Bouřlivé nasazení vokalisty  Jesse Barnetta tak ve výsledném zvuku vyznívá poněkud liše a stejně tak ani roztleskávání a hecování publika nemá nikterak bouřlivý ohlas. V sestavě krom živelného Jessího zaujal kytarista Ryan s postavou nabušeného golema puciatovských rozměrů, jehož plnému pohybovému nasazení však brání zranění nohy.

THE RED CHORDDále jsou na programu ANIMOSITY, baskytarista si sice nazvučil svůj nástroj, ale ostatní stále k vidění nejsou. Po deseti minutách, kdy se nic neděje se hekticky na scénu stěhují THE RED CHORD, kteří zvedají zvukovou úroveň o několik latěk výš. Jednokytarový zápřah levoruké poctivé metalové máničky bohatě stačí k tomu, aby kytara tlačila, basa tvořila tučné podloží ke kanonádě kopáků a to bez nějakých zbytečných zvukových rozplizlostí. Bostonští hned s nástupem první skladby udělali s předchozích hrajících žvýkačku, kterou nekompromisně zadupali do prken, na kterých hráli. Kytarově parádně zaranžovaný opravdu brutální hardcore stavěný na death metalovém a grindovém základu již řádně zamíchal lidmi v pitu. Set se obešel bez zbytečných gest a průpovídek a omezil tak svůj výraz jen na nemilosrdný hudební masakr.  Velmi povedené hostování Jesse Berneta ze STICK TO YOUR GUNS na závěr vystoupení bylo již jen pověstnou třešničkou na dortu.

ANIMOSITYNyní se ještě poněkud přiostří. Na pódium se s patnáctiminutovým skluzem tlačí holobrádci z ANIMOSITY, kteří zapříčinili přehození v setlistu. Prý se zapomněli v Praze, kde obdivovali její krásy. Tato smečka podepsala první smlouvu na desku ještě před dovršením plnoletosti všech členů a její náskok je v mnohém znát. Technická progresivní neurotická smršť, která prší z death metalových mračen sice nemá tak silnou odezvu u publika, ale z mého hlediska je to dáno hlavně tím, že většina hardcorových mosherů zkrátka neví, jak se na jejich silně technicky protkanou smršť plnou zvratů hýbat. Pro mě se však tito borci ze San Franciska stávají zlatým hřebem celého večera. Škoda snad jen zvuku, který by mohl být ještě o něco čitelnější. Svoji čelist, která mi klesla někam ke kolenům, jsem po jejich setu rovnal ještě dlouho.

CATARACTMosheři si po setu ANIMOSITY ovšem také přijdou na své. CATARACT jsou stále stoupající evropskou veličinou v metalcoru, ačkoliv přesně nevím proč, neboť podobných kapel je zkrátka spousta. Na letošním Fluff festu byla kapela téměř bez odezvy, nyní je kotel pod pódiem ve stádiu varu již po první skladbě. Buřtík s mikrofonem Fedi hecuje publikum, které mu nadšeně zobe z ruky. Výrazně se zvyšuje i počet stagediverů, roztáčí se čím dále tím širší circle pity, na pódium lezou sličné děvy pro polibek od veganského hezounka Nica...

EVERGREEN TERRACE Další skupina nás hodí opět za oceán. EVERGREEN TERRACE jsou představiteli líbivého hardcore-metal-punku. Co si pod tím představit? Pokud jste někdy viděli jakýkoliv film hollywoodské produkce, kde mladí hrdinové přicházejí o panictví, tak EVERGREEN TERRACE jsou obhroublejší formou toho, co v podobných slátaninách tvoří hudební podklad na jakékoliv párty. Tím nechci skupinu nikterak dehonestovat. Jejich zábavný, melodický, přímočarý, ale velmi šťavnatý set působil na pit jako sprcha živé vody. Šílenec Andrew u mikrofonu se dělil o vokály k kytaristou Craigem téměř rovným dílem, ale dav pod sebou dokázal rozpumpovat naprosto skvěle. EVERGREEN TERRACE se tak stali jednou z mála HC skákaček u jejichž produkce jsem se nenudil.

WALLS OF JERICHOZávěr večera odpálili dvanáct minut před jedenáctou hodinou WALLS OF JERICHO. Pokérované tornádo, které se jmenuje Candace Kucsulain zaúřadovalo s drtivou silou. Sebevědomé příjemné vystupování, upřímné nasazení, živočišný HC/metalový feeling, nakažlivá energie zalévající přítomné v každé vteřině. To byly hlavní chutě závěrečného chodu, kterým tito američané ukojili snad všechny přítomné. Parádní hardcorová show, při které kotel pod scénou z horního ochozu připomínal hromadnou rvačku a pódium místo vyhrazené pro stagediving. WALLS OF JERICHO byli jedinou kapelou, která byla ze šatny přivolána zpět, aby zakončila celý set hymnickou hardcorovou tečkou za celou pražskou zastávkou tohoto tour.

fotografie jsou pouze ilustrační

 6

RIP
RIP

Další informace