LOKI, WHAT IF... ?, HAWKEYE, ... - Další tři z pěti Marvel seriálů v roce 2021. Má to smysl?

LOKI, WHAT IF... ?, HAWKEYE, ... - Další tři z pěti Marvel seriálů v roce 2021. Má to smysl?

LOKI, WHAT IF... ?, HAWKEYE, ... - Další tři z pěti Marvel seriálů v roce 2021. Má to smysl?

LOKI, WHAT IF... ?, HAWKEYE, ... - Další tři z pěti Marvel seriálů v roce 2021. Má to smysl?

Marvel letos přiložil pod seriálovým kotlem tak, že to mělo tendenci roztrhnout komín. Dočkali jsme se pěti velmi rozdílných kousků. WANDAVISION hned na počátku roku dal naději, že půjde o sebevědomé projekty, které se oprostí od zajetých šablon. Tento přístup mu ale nevydržel do konce. Jakoby se v Marvelu báli příliš odvážných kroků. FALCON AND THE WINTER SOLDIER byl absolutním průměrem s jalovým záporákem a velmi průměrnou zápletkou. A ty poslední tři? Každý nich má stránky, které se povedly, a které nikoliv.

 

LOKI

Originální zápletka, která otevírá problematiku multiverza. Ve své podstatě nebojácný krok do nejistého prostoru, se specifickým stylem humoru a dějovou linkou, která je sebevědomější než jiné marvelovky. Od prvního dílu se tvůrci pokouší neustále překvapovat, dějová linka je něčím, co jsem nepředpokládal. Loki pro mě není nijak zajímavá postava MCU a přesto jsem si k němu díky seriálu našel cestu. Doplňte kreativní kamerou, celkem osobitou patinou v barvách a máte celkem zajímavý projekt, který byl mnohem odvážnější, než se dalo očekávat. Kupodivu jsem si několikrát vzpomněl na úplně jiný seriálový fenomén, kterým je Dr. Who, který mi přijde podobně „ochuzený“ v tom nejlepším slova smyslu. A také jsem zavzpomínal na nejlepší kreslenou verzi Spidermana, který stejně jako LOKI přivádí do MCU alternativní varianty hlavní postavy. Povedlo se i obsazení a například role Mobiuse, které se skvěle zhostil Owen Wilson.

LOKI

Takže nejlepší Marvel seriál je Loki? Není tu nic špatně? Pár věcí se najde. Máme tu neuzavřený konec, díky kterému je vyhlídka na druhou řadu. Představa toho, že krom filmů bude Marvel zahlcovat do budoucna prostor dalšími řadami seriálů mi přijde velmi přestřelená. A pak je tu záporák, kterého fandom očekával, ale je uveden na scénu trochu jiným, řekněme i komornějším způsobem, než tomu bylo v minulosti. Pro mnohé výhoda, pro jiné problém.

8/10

 

WHAT IF... ?

První kreslený seriálový příspěvek do MCU. Téměř každý díl antalogie tvoří samostatný příběh z vesmíru, kde se věci udály jinak, než v tom, který známe. Jednou napadl lidstvo zombie virus, podruhé máme místo Kapitána Ameriky jeho ženskou verzi, Kapitánku Carterovou s britskou vlajkou na štítu. Jindy jsou karty zamíchány tak, že Strážce Galaxie vede T'Challa. Každý díl uvádí silná mocná bytost, vlastně jedna z nejmocnějších z těch, které nám zatím Marvel představil – Watcher, pozorovatel reality. Prostřednictvím jeho dochází i k propojení příběhů, a to zajímavým způsobem, který bude mít zřejmě dopad i na hlavní filmovou linku.

WHAT IF... ?

Celý seriál ale doplácí na určitou nevyváženost. Na jednu stranu se dá opět mluvit o odvaze a snaze přijít s novým konceptem, na stranu druhou se tu tvůrci sami nutí porušovat pravidla, která ve svém světě vybudovali (ohledně kamenů nekonečna například). Téměř každý díl si bere nějakou notoricky známou událost a tu více, tu méně mění její základní dějové obraty. Díky tomu dostáváme někdy velmi zajímavou, jindy velmi průměrnou a banální zápletku. Vždy však s výživnou porcí fanservisu a solidní animací. A opět… zřejmě bude druhá série…

6,5/10

 

HAWKEYE

Sázka na jistotu meets vánoční pohoda. Nejklasičtější Marvel, který bych v pětce přirovnal k FALCON AND THE WINTER SOLDIER. Oproti němu ale všechno, co dělá, dělá lépe a zábavněji a je řemeslně dotaženější. Rozehrává hned několik dějových linek, které se mu daří uspokojivě ukočírovat a uzavřít. Má jednu super a jednu trochu slabší velkou akční scénu a několik vedlejších. Soustředí se na jednu postavu, kterou všichni známe a na jednu novou. Má typický „marvelácký“ humor, ale je tu tak nějak očekávatelný a nepůsobí otravně. Zkrátka odlehčená vánoční úlitba fanouškovské základně se vším, co k tomu patří. Bohužel se tu nikdy o hlavní postavy příliš nebojíte, současně vás tvůrci nenechají se nudit a to ani u dialogových scén. Je to velmi vyvážený, ale poněkud méně výrazný podnik, který má sloužit k rozloučení se s padesátiletým Jeremy Rennerem v roli Hawkeye.

HAWKEYE

Najdou věci, které se mi hodně líbí a bavilo mě se nad nimi zamýšlet. Například tu máme zajímavě zachycený příběh někoho, kdo zmizel s Thanosovým lusknutím a následně se objevil. S tím souvisí i některé další vedlejší efekty této situace. Co se například stalo s dětmi, kterým zmizeli rodiče? Vedle toho celý podnik trochu zabíjí fakt, že seriál uvádí na scénu hned několik vedlejších charakterů, ale žádnému nemá čas se pořádně věnovat a rozvinout ho. Díky tomu působí poněkud povrchním a trochu scénáristicky odfláknutým dojmem. I přes to z něj nemám hořkost na jazyku, jako z FALCON AND THE WINTER SOLDIER. Poslední vánoční seriál od Marvelu ve většině naplňuje očekávání, slušně představuje novou postavu a těch pár škobrtnutí mu jde odpustit.

7/10

Takže jak si Marvel seriály roku 2021 stojí? Jsou opodstatněné? Za mě ano. Marvel si na nich testuje nástroje, na kterých si osahává, kam až může zajít v kreativitě. Tomu bude přizpůsobovat budoucí podobu MCU. Sem tam zařadí „klasiku“ bez přidané hodnoty, ale na reakcích jednoznačně vidí, že to už je v dnešní době poněkud málo. Hra na jistotu se nevyplácí. Rád bych se v budoucnu dočkal i toho, že přestane za každou cenu roubovat do každého svého projektu stále stejný humor a přestane se podbízet dětskému publiku. Něco jako „Logan“ by bylo velmi příjemné zpestření. To se ostatně už v minulosti povedlo u seriálu Punisher. Na rok 2022 jsou připraveny tři filmy a pět seriálů. Dle toho, co o nich zatím víme, by je bylo možné považovat za „druhou ligu“, ale nepředbíhejme. Stejné pocity jsem měl před rokem a musím přiznat, že mě tvůrci dokázali v některých ohledech překvapit.

 

 

 Přidejte svůj názor

RIP
RIP

Hodnocení

Autor
-
Redakce
-

Další informace

LOKI


USA, 2021, 4 h 47 min (Minutáž: 42–53 min)
Tvůrci: Michael Waldron
Režie: Kate Herron
Předloha: Stan Lee (komiks), Larry Lieber (komiks), Jack Kirby (komiks)
Scénář: Michael Waldron, Tom Kauffman, Bisha K. Ali, Eric Martin
Kamera: Autumn Durald
Hudba: Natalie Holt
Hrají: Tom Hiddleston, Sophia Di Martino, Richard E. Grant, Gugu Mbatha-Raw, Owen Wilson, Cailey Fleming, Michael Rose, Wunmi Mosaku, Sasha Lane, Eugene Cordero, Tara Strong, Derek Russo, Erika Coleman, Josh Fadem, Philip Fornah, Michelle Rose, Daniel Newman, Ravi Naidu, Josh Brolin (a.z.), Robert Downey Jr. (a.z.), Chris Evans (a.z.), Clark Gregg (a.z.), Chris Hemsworth (a.z.), Anthony Hopkins (a.z.), Scarlett Johansson (a.z.), Jeremy Renner (a.z.), Mark Ruffalo (a.z.), Rene Russo (a.z.), Tessa Thompson (a.z.), Aaron Beelner, Susan Gallagher, Alex Van, Ben VanderMey, Jwaundace Candece, Malerie Grady, Chris Hemsworth, Jonathan Majors, Jack Veal, Hannah Aslesen


 


WHAT IF... ?


USA, 2021, 4 h 39 min (Minutáž: 28–35 min)
Tvůrci: A.C. Bradley
Režie: Bryan Andrews
Scénář: A.C. Bradley, Matthew Chauncey
Hudba: Laura Karpman
Hrají: Jeffrey Wright, Hayley Atwell, Chadwick Boseman, Dominic Cooper, Sean Gunn, Djimon Hounsou, Samuel L. Jackson, Toby Jones, Neal McDonough, Jeremy Renner, Chris Sullivan, Stanley Tucci, Josh Keaton, Bradley Whitford, Ross Marquand, Sebastian Stan, Darrell Hammond, David Cowgill, Matthew Wood, Karen Gillan, Michael Rooker, John Kani, Josh Brolin, Benicio Del Toro, Kurt Russell, Seth Green, Danai Gurira, Ophelia Lovibond, Carrie Coon, Tom Vaughan-Lawlor, Fred Tatasciore, David Boat, Donald Fullilove, Piotr Michael, Michael Ralph, David Sobolov, Debra Wilson, Michael Douglas, Lake Bell, Mick Wingert, Clark Gregg, Frank Grillo, Mark Ruffalo, Tom Hiddleston, Michael Patrick McGill, Jaimie Alexander, Alexandra Daniels, Shelby Young, Ike Amadi, Benedict Cumberbatch, Rachel McAdams, Tilda Swinton, Benedict Wong, Leslie Bibb, Chuck Billy, Robin Atkin Downes, Paul Bettany, Evangeline Lilly, Paul Rudd, Jon Favreau, Emily VanCamp, David Dastmalchian, Hudson Thames, Matthew Yang King, Kari Wahlgren, Ashley Peldon, Michael B. Jordan, Chris Hemsworth, Natalie Portman, Kat Dennings, Jeff Goldblum, Cobie Smulders, Taika Waititi, Rachel House, Max Mittelman, Clancy Brown (méně)
Produkce: Andrew Egiziano, Carrie Wassenaar
Střih: Graham Fisher
Zvuk: Scott Lewis
Scénografie: Paul Lasaine


 


HAWKEYE 


USA, 2021, 5 h 36 min (Minutáž: 47–60 min)
Tvůrci: Jonathan Igla
Režie: Rhys Thomas, Bertie, Bert
Předloha: Don Heck (komiks), Stan Lee (komiks)
Scénář: Jonathan Igla, Tanner Bean, Katrina Mathewson
Kamera: Eric Steelberg, James Whitaker
Hudba: Christophe Beck
Hrají: Jeremy Renner, Hailee Steinfeld, Florence Pugh, Vera Farmiga, Zahn McClarnon, Brian d'Arcy James, Tony Dalton, Alaqua Cox, Fra Fee, Cade Woodward, Ava Russo, Ben Sakamoto, Clayton English, Simon Callow, Aleks Paunovic, Piotr Adamczyk, Linda Cardellini, Avery Gillham, Harris Turner, Jason Scott McDonald, Nico DeJesus, Meghan Manning, Tom Feeney, Aaron Nedrick, Scarlett Johansson (a.z.), Hirojuki Sanada (a.z.), Carlos Navarro, Ivan Mbakop, Tom Hiddleston (a.z.), Aaron Taylor-Johnson (a.z.), Brian Troxell, Jolt, Pat Kiernan, Clara Stack, Vincent D'Onofrio, Carlos Navarro, Annie Hamilton, Marc Shaiman, Adam Pascal, Yssa Mei Panganiban