Martin

Martin "Maty" Matoušek (GUTALAX) - Nejen o Obscene Extreme a hororech...

Martin

Martin "Maty" Matoušek (GUTALAX) - Nejen o Obscene Extreme a hororech...

Na naší hudební scéně máme jen několik subjektů, které jsou pojmem, i když přejedete hranici v Rozvadově. Jedním z takových jmen je GUTALAX, toaletní banda jihočeských výrostků, o které se čím dál tím častěji zajímají i velké festivaly v zahraničí. Nejen o novinkách v táboře GUTALAX, festivalu Obscene Extreme a hororech jsem si povídal s Matym. 

Máme chvíli před Obscene Extreme, na co se nejvíc těšíš? 

Ahoj. Na OEF se vždycky těším hlavně na hromadu kamarádů z celého světa. Některé mám možnost vidět i přes rok, některé potkám vždy jen na Bojišti, ale vždycky je geniální, že se všichni sejdem na jednom místě na čtyřdenní mejdan. Samozřejmě mám pár favorit kapel z OEF lineupu, na které se těším + jsem hrozně zvědavý na CANNIBAL CORPSE na OEF prknech (s povoleným stage divingem a všemi těmi bonusy, co Obscene umožňuje). To bude asi veliká jízda.

Martin "Maty" Matoušek

Na svém prvním Obscene Extreme jsi byl v roce 2008, od té doby jezdíš pravidelně. Dá se říci, že ti Obscene změnil život? A pokud ano, tak v čem?

Rozhodně mi změnil život, jak ten hudební, tak můj osobní. Díky OEF jsem poznal mraky nových, skvělých lidí z celého světa, ze kterých se stali moji fakt dobří a upřímní přátelé a pro GUTALAX bylo vystoupení v roce 2012 jedním z nejstěžejnějších momentů, po kterém se nám (nejen) evropská scéna otevřela daleko víc. OEF je pro mě (letos po dvanácté) pravidelnou dovolenou a asi tím nejzákladnějších místem a pravým rájem pro všechny milovníky této muziky. Ani nevíš, jak jsem hrdý, že je tohle místo právě v naší malé ČR.

Když už jsi zmínil GUTALAX, nedávno jste oslavili deset let na scéně. Tvůj první Obscene byl rok před tím. Souvisí to nějak?

Člověče, já už si na to úplně nepamatuju, ale určitě v tom nějakou roli OEF hrál. Vím, že ten první OEF (2008) mi úplně změnil postoj k extrémní muzice celkově. Já teda už dříve poslouchal všechno možný, od hc přes death, thrash, až po grind, ale vím, že na OEF jsem si hned zamiloval tu komunitu a všechna moje pozornost najednou patřila hlavně té grind scéně. Takže určitě to mělo trochu vliv i na vznik GUTALAX.

Martin "Maty" Matoušek

A když jsme naťukli vznik GUTALAX... Váže se k tomu jedna skvělá historka s dřívějším jménem FAST FOOD, můžeš nám ji dát k dobru?

Jasná věc. Tuhle historku říkám často a přijde mi jako naprosto dementní (v dobrém slova smyslu) začátek GUTALAX. My jsme se totiž úplně z kraje nejmenovali GUTALAX, ale FAST FOOD. Idea byla hrát a místo hoven opěvovat fast food bašty. Měli jsme zvířecí masky a hráli jsme vesměs stejný songy, jen trochu jiný názvy. První koncert jsme měli Na Marjánce, což je hodně kultovní místo ve Stříbrné Skalici u Prahy. Bylo tam na nás podezřele moc lidí na to, že jsme neměli ani songy, logo, web, nic… Oni totiž dorazili na FAST FOOD, ale nečekali, že nejsme ORCHESTRA… Tak si dokážeš představit ty pohledy, když jsme do toho začali chrochtat. Takže, po koncertě byla debata a kapela z FAST FOOD skočila do GUTALAXu.

Za těch deset let jste ušli obdivuhodnou cestu a v rámci žánru patříte mezi špičku. Nicméně poslední dobou se mi zdá, že ubíráte nohu z plynu. Desky nevycházejí tak často a s klípky se trochu šetří. Jaké to má důvody?

Díky moc za hezký slova. Naopak, pereme do toho furt na 200%, vyjde nám za měsíc nový klip na nový song, jedeme na podzim velké EU tour, hrajeme skoro každý víkend, takže bych určitě neřekl, že polevujeme.

Martin "Maty" Matoušek

Novej song a novej klip! Můžeš to rozvést? Kde jste nahrávali? Kdo vám to točil? Jaké bude téma klipu?

Song se jmenuje "Shitbusters", natáčeli jsme ho samostatně loni na podzim v Davos studiu. Klip jsme točili letos přímo u nás ve Křemži, která tam jako taková hraje velikou roli, hodně místních lidí se zapojilo, dokonce i kremežský pan starosta má svojí úlohu - hraje sám sebe. Byla to fakt událost a hrozně jsme si to natáčení užili ! Kamery se chopil Brice Hinker, známý hlavně jakožto bubeník francouzské rap-core party SMASH HIT COMBO. Je to náš dlouholetý kamarád a fakt šikovnej kameraman, má za sebou klipy pro kapely jako DAGOBA a mnoho dalších. O masky do klipu se postaral náš další letitý kámoš Jakub Gründler, známý jako ,,Zombik", jeho práce nám bere dech už dlouho, takže s počátečním nápadem byl on jasnou a jedinou volbou. Nechci úplně prozradit to, co v klipu bude, ale budou tam hovní zombie, které budou vylézat z toalet a terorizovat křemežské obyvatele... no a pak tam bude jisté komando, které by Křemži mělo spasit... to jsem, myslím, řekl až dost, cca za měsíc to bude venku, tak se můžete všichni podívat.

Máte za sebou tento a minulý rok velmi slušnou řádku akcí… dá se říci, které tři svoje koncerty si budeš pamatovat do konce života a proč?

To je hodně těžký vybrat tři, bylo jich tak moc dobrých a tak moc zvláštních… a tak moc hodně divných (smích). Já bych se zase musel vracet k OEF, tam jsme hráli už čtyřikrát a pokaždé to bylo nezapomenutelné. První tour v Mexiku byla hodně speciální, poprvé v životě za velkou louží. Koncert v New Yorku. První gig v Chisinau v Moldavii, kde jsme se dozvěděli, že jsme první česká “metalová” kapela vůbec v jejich zemi. Těch zážitků je hrozně moc.

Martin "Maty" Matoušek

Mě osobně přijde, že specifické komunity (extrémní metal, grind, hardcore) jsou si vlastně hodně podobné všude na světě a ty se cejtíš trochu domácky, protože s těma lidma jsi na stejná vlně, ať už mluvíš s lidma z Čech, Německa, Mexika nebo Malajsie… něco tě ale na cestách někde překvapit muselo. Nebo ne?

Je to přesně, jak říkáš. Tahle komunita, to je taková jedna veliká rodina. Lidé z této scény jsou všude stejní, všude na světě, a je úplně jedno jakýho jsou náboženství, jakou mají barvu kůže a jestli jsou bohatí nebo chudí. Lidi v této komunitě jsou si všude stejně rovni, mají jednu společnou vášeň, která je spojuje a dělá z nich vzájemné přátelé a bratry. Je to něco unikátního a je to asi to, co na tom nejvíc miluju!

Vždycky nadšeně mluvíš o cestování. Je nějaký stát, město nebo místo, kde jsi ještě nehrál a hrozně moc bys chtěl? Nebo naopak místo, kam by ses rád vrátil, krom OEF samozřejmě?

Cestování mě moc baví a cestování s kapelou je o to speciálnější. Moc rád bych procestoval Asii jako takovou, chtěl bych do Japonska a Číny, do Thajska atd… Láká mě Kalifornie, ale to spíš v rámci klasického vidlo-turisty… Mám pár míst, které bych chtěl vidět, Machu Picchu, Velká čínská zeď, Pripjať a miliarda dalších... No vesměs a zkrátka, chtěl bych se podívat všude, kde jsem ještě nebyl. A to je hodně míst (smích). Vracím se rád tam, kde mě mají rádi, haha.

Martin "Maty" Matoušek

Když jsi začínal s hudbou, tak ses pohyboval hlavně na hardcoreové scéně v jihočeských kapelách jako MACHETA nebo COLD COWSHED. Pamatuješ, které kapely z gore-grindu tě nejvíce ovlivnily v začátcích?

Máš pravdu, i když COLD COWSHED byla spíš deathmetalová kapela, svým jistým způsobem. Ale hardcore jsem poslouchal snad odjakživa a poslouchám doposud. Ke gore grindu mě vlastně zatáhla hlavně česká gore scéna, hlavně album "Splatter Tekk" od legend AHUMADO GRANUJO. Po poslechu téhle desky mi padla huba, začal jsem akčně bádat po tomhle subžánru a samozřejmě tím narazil na legendy jako CBT, REGURGIGATE, ROMPEPROP a další... To byla láska na první poslech, to poznáš, když něco uslyšíš a stačí ti vteřina, abys věděl, že tohle je přesně to, co ti chybělo a co jsi přesně potřeboval nacpat do sluchovodu. A přitom je to taková prasárna… Krásná prasárna (smích).

Vraťme se ještě k tomu hardcoru. Ty a část GUTALAXu ještě fungujete v hardcorové lopatárně NBF, ve které jsou k vidění i členové WHO KILLED MARILYN? a NEVER HOPE. Jak tohle uskupení vzniklo?

No, už máš pravdu tak napůl, tři týdny dozadu jsme měli poslední koncert. Je to škoda, bohužel, nešlo už skloubit dvě plně funkční kapely s pracovním a rodinným životem a nikomu v NBF se nechtělo dělat něco jen napůl. Každopádně, fungovali jsme skoro pět let, měli pár skvělých koncertů a festivalů. Byli jsme tam tři z GUTALAXu a vznikli jsme vlastně na základě rozpadu bubeníkovo bývalé kapely NEVER HOPE. Když k nám Free v roce 2012 nastupoval za škopky, NEVER HOPE ještě fungovali, ale pak se to, asi taky trochu kvůli G, nějak podělalo. No, po nějaký chvilce jsme se s ex-členy NEVER HOPE sešli jen tak na jam u nás ve zkušebně, udělali song, zjistili, že nás to baví a tak vznikli NBF.

Martin "Maty" Matoušek

Tak to mě mrzí, viděl jsem vás poprvé před rokem a byla to skvělá jízda. Pojďme tedy dál. Tvojí další aktivitou je Cross Crew Booking. V současnosti asi nejvýraznější promotérská jednotka pro extrémní hudbu na jihu Čech. Přijde mi, že koncerty jsi dělal odjakživa, ale teď bookuješ velká jména jako MISERY INDEX, ROTTEN SOUND, PRO-PAIN a další. Do konce roku jsem napočítal více jak dvacet eventů. Jak to, že ses v organizaci koncertů tak rozjel?

Děkuji. Snažím se teď, co to jde, momentálně jsou možnosti, kontakty a už jsem si po létech bookingu získal důvěru od „větších" management firem, takže se mi podařilo tak trochu si splnit sen a mám možnost k nám na jih sem tam „dotáhnout" nějakou větší partu. Scéna u nás na jihu je dobrá, lidi na akce chodí, podporují koncerty a to mi vždycky dodává sílu pokračovat. Kapelama jako MISERY INDEX nebo ROTTEN SOUND jsem si tak trochu splnil sen. Chci s Cross Crew Booking malinko pohnout kupředu, dokud na to je čas a energie.

Už asi posledních dvacet let dokolečka poslouchám, že už to není ono. Že nechoděj lidi, že koncerty byly dříve lepší, atd. atd. atd… Jak se na to díváš jako promotér, zpěvák a možná i trochu pamětník? Je na tom něco pravdy?

Já bych určitě neřekl. Možná naopak. Podívej se, jak malý stát jsme a jakou tu máme scénu. Kolik festivalů je u nás a další a další vznikají. Jsme ráj extrémní muziky a občas si to ani neuvědomujeme. Scéna u nás je jedna z nejsilnějších vůbec. Samozřejmě, bývají slabší akce, menší návštěvnost, atd. ...  Ale to tak prostě je a bylo vždycky. Rád pozoruju na akcích a festech, jak rostou další a další generace nových „metal heads", věřím, že naše scéna bude silná vždycky.

Martin "Maty" Matoušek

Pojďme ještě k jedné věci. Máš rád staré horory z osmdesátek. Tam je mi celkem jasný, jaký máš svoje koně, jak se ale díváš na novou hororovou tvorbu? Můžeš tu něco doporučit?

Jojo, starou hororovou tvorbu miluju! Z většiny těch klasik tvůrci čerpají dodnes. Stará “osmdesátková" tvorba, to jsou ty nejzlatější časy, kdy vznikaly ty největší kulty! Novou tvorbu sleduju a docela mě baví, občas se objeví nenápadnej kousek z Evropy, třeba Španělsko má pár skvělých flicků - La Cara Ocullta, Ojos De Julia, nebo Francie má taky dobrý věci - Inside, Martyrs, Haunted Tention, Jižní Korea má sem tam taky pecku - I Saw The Devil, Indonésie mě poslední dobou taky hodně baví v akčních filmech, no je toho mraky. Beru tedy nové horory, řekněme ty od roku 2000 výš (smích). Baví mě taky hororové komedie ála Tucker and Dale vs. Evil, Juan de los muertos a další. Těch filmů je hodně, nejlepší jsou paradoxně ty, o kterých se tolik nemluví.

Co třeba věci jako Blair Witch nebo španělský REC, dělá to s tebou něco? Z těch novějších Tiché místo, Upgrade nebo nové TO? Případně z těch seriálových projektů American Horror Stroy? Ceníš něco z toho?

To jsou takové ty klasiky, co zná každý, protože mají (měly) masivní promo ve své době. AHS moc nesleduji, zbytek znám a super, nové TO luxus, Upgrade taky. Blair witch byl snad úplně první found footage horor (podle první osoby) vůbec. Od té doby jich vzniklo hrozně moc a hrozně moc dobrých. Rec je dobrá série celkově (španělský originál, ne ten americký remake), potěšil mě taky nový Halloween… Baví mě projekty od Netflixu (Stranger Things, atd…).

Martin "Maty" Matoušek

Nejnovější zásek předělávek, kterým je Řbitov zviřátek, jsi viděl? Má dle tebe vlastně smysl dělat remake klasických filmů?

Tak ten jsem ještě neviděl, upřímně se bojím, že to bude sračka. Znám knihu od Kinga a starou verzi... Tady ani nemůžeš brát, že je to remake, jelikož jde o knižní předlohu, spíš mě ale vždycky štve, že (a Amíci jsou na tohle specialisté), ač je předloha daná X desítek let, stejně si ji předělají podle sebe… A v 90% případech špatně. Jinak, remakům moc nefandím, ale sem tam se mi nějaký líbí (např. Funny Games vs. Funny Games USA stejný režisér, stejný film, jen jiní herci, zajímavý nápad).

Já děkuju za tvůj čas, pokud tě napadá něco, co nebylo vyřčeno, a mělo by zaznít, tak poslední slovo patří tobě…

Moc děkuju za super rozhovor, momentálně mě teď nenapadá nic extra důležitého, řekněme si to kdyžtak všichni na OEF u piva (smích). Měj se krásně a ahoj!

 

 

 3

RIP
RIP

Další informace