DEATHSPELL OMEGA - Paracletus

DEATHSPELL OMEGA - Paracletus

DEATHSPELL OMEGA - Paracletus

DEATHSPELL OMEGA - Paracletus

DEATHSPELL OMEGA jsou zajímavou kapelou, vytvářející okolo sebe auru určitého kultu. Nemají webové stránky, prakticky neposkytují rozhovory, nenechávají se fotografovat a vlastně i informace o sestavě jsou pouze předmětem dohadu (za vším pravděpodobně stojí trojice Mikko Aspa - vokály, Hasjarl - kytary, Khaos - basa). Na rozdíl od jiných podobně směrovaných obskurních seskupení jim to však nelze vyčítat. Výrazně za ně totiž hovoří hudba samotná, již bychom mohli popsat jako nevšední, propracovanou, fascinující a především pak výtečnou. Tato francouzská formace přitom nezůstává stát na jednom místě, od svých primitivních true blackových počátků ušla již pořádný kus cesty a na posledních dvou řadovkách („Si Monumentum Requires, Circumspice“ a „Fas - Ite, Maledicti, in Ignem Aeternum“) si vytvořila svůj vlastní, nezaměnitelný styl, který lze nejlépe popsat jako řádně temný, na první poslech chaoticky zahuhlaný, disonantní black metal, z čehož se nevymykají ani na aktuální nahrávce „Paracletus“, finálním dílu trilogie započaté na „Si Monumentum…“

DEATHSPELL OMEGA

Kapela však hledí stále kupředu, a tak je celé vnitřní soukolí vyměněno, vyčištěno a prosvětleno (nikoliv na úkor paranoidní, sžíravé atmosféry) a DEATHSPELL OMEGA díky tomu získávají novou, fantastickou tvář. Hudba již nezní tak chaoticky, a tak strašně temně, přesto v posluchači vzbuzuje nepříjemné pocity. Celek je mnohem přímočařejší, přístupnější a barvitější, zejména pak v pasážích, kdy se na povrch vynořují dechové nástroje či dokonce post-metalové (!) motivy, díky čemuž to v určitých momentech vypadá, jako by se CULT OF LUNA dali na black metal. Obecně se však dá říci, že kapela ani zdaleka neopouští teritoria, na které jsme u ní byli zvyklí, a které jsme měli tak rádi. Pouze nabízí pestřejší náhled na daný styl, aniž by se mu jakkoliv zpronevěřila. Jedna z nejočekávanějších blackmetalových desek letoška je opravdu vynikající, jak už je ostatně u těchto Francouzů v posledních letech zvykem. Je plna fantastických momentů, hitových pasáží (na poměry daného žánru, samozřejmě) a přes vysoká očekávání dokonce ještě překonává veškeré předpoklady. Plán byl tedy splněn na 110%.

Jedna z nejzajímavějších blackových kapel současnosti vydala své vrcholné dílo a pokud by ve zbytku roku ještě někdo v daném žánru náhodou přišel s lepší deskou, bez okolků sním svůj klobouk. Masterpiece.

 11

Deadmann

Verdikt

Jedna z nejlepších blackmetalových kapel současnosti přichází se svým vrcholným dílem. Deska roku?

Hodnocení

Autor
10 / 10
Redakce
10 / 10
Čtenáři
9,2 / 10

Další informace

Skladby

  1. Epiklesis I
  2. Wings Of Predation
  3. Abscission
  4. Dearth
  5. Phosphene
  6. Epiklesis II
  7. Malconfort
  8. Have You Beheld The Fevers?
  9. Devouring Famine
  10. Apokatastasis Pantôn

Diskografie

The Long Defeat (2022)
The Furnaces of Palingenesia (2019)
The Synarchy of Molten Bones (2016)
Paracletus (2010)
Mass Grave Aesthetics (EP) (2008)
Veritas Diaboli Manet in Aeternum : Chaining the Katechon (EP) (2008)
Fas - Ite, Maledicti, in Ignem Aeternum (2007)
Kénôse (EP) (2005)
Si Monumentum Requires, Circumspice (2004)
Inquisitors Of Satan (2002)
Infernal Battles (2000)

Jiné pohledy

10 / 10
Mnohorozmerná implózia hudobnej kreativity, ktorá v konečnom dôsledku dáva (opäť) zmysel. DEATHSPELL OMEGA potvrdzujú, že patria medzi žánrových lídrov, ktorí určujú trendy. "Paralectus" je krokom správnym smerom a dôkazom toho, že studnica blackmetalových nápadov ešte nebola ani zďaleka vyčerpaná.
Arrow | 22. listopadu 2010