INSIDIOUS DISEASE - Shadowcast

INSIDIOUS DISEASE - Shadowcast

INSIDIOUS DISEASE - Shadowcast

INSIDIOUS DISEASE - Shadowcast

INSIDOUS DISEASEPrišiel čas novej extrémnej superskupiny? Po zaslúžených úspechoch kolosov LOCK UP a BLOODBATH odviazali múdri ľudia vo vydavateľstve Century Media z hrdzavých reťazí aj celé roky driemajúcu príšeru menom INSIDIOUS DISEASE. A lomoz je to preveliký, priam pekelný. Ak je pre vás celý ten obrovský sibírsko-symfonický cirkus „Abrahadabra“ až príliš presladený a výpravný, vráťte sa spolu s týmto poctivým flákom death metalu ku svojim koreňom, cestujte časom až na koniec osemdesiatych a začiatok deväťdesiatych rokov, keď boli pre nás modlami mená ako DEATH, MORBID ANGEL, OBITUARY, DISMEMBER, ENTOMBED, alebo – MORGOTH.

INSIDOUS DISEASEPráve prítomnosť speváka tohto zabudnutého nemeckého kultu dáva celej nahrávke zvláštny punc originality, najmä v dnešnej záplave deathmetalových vokalistov, ktorí sa predháňajú v hĺbke kanálových a žalúdočných vokálnych prejavov. Marc Grewe je vzácny príklad jedinečného extrémneho hrdla, jeho mocný vreskot môžeme bezpochyby zaradiť hneď vedľa takých fenoménov ako Chuck Schuldiner, Martin Van Drunen či John Tardy. Pri nahrávaní vraj pracoval s mikrofónom rozkošným oldschoolovým spôsobom, ignorujúc výdobytky modernej techniky ako Pro Tools. Pre technicky zdatného štúdiového matadora, akým je Silenoz, to musela byť riadna zábava.

INSIDOUS DISEASETáto nórska gitarová ikona DIMMU BORGIR spolu s kolegom Jardarom (poznáte ho zrejme najmä z Galderovho dieťatka OLD MAN´S CHILD) plánovali takýto projekt už niekoľko rokov. Zhodou veľmi príjemných náhod sa im napokon podarilo zostaviť vskutku impozantnú posádku. Najmä hviezdna, anglicky hovoriaca rytmická sekcia Shane Embury – Tony Laureano vzbudzuje dostatočný rešpekt. Tímový duch a čaro INSIDIOUS DISEASE sa naplno prejavili už na minuloročnom Wackene, kde dostali do varu tri tisícky fanúšikov, kým na hlavnom pódiu hviezdili MOTÖRHEAD. Skúška ohňom vyšla na výbornú, nič nestálo v ceste plnohodnotnému debutovému albumu.

INSIDOUS DISEASE„Shadowcast“ je odmietnutím súčasných pretekov v technickej hre a rýchlosti. INSIDIOUS DISEASE nemajú radi príliš komplikované aranžmány, svoju pozornosť sústredia na silu skladby ako takej. Neženú sa do prehnaných rýchlostí, aj keď majú za batériou bicích takého maniaka, akým je Laureano z NILE. Naopak, vhodne zvoleným spomalením tempa dokážu riadne zahustiť už aj tak riadne temnú a ponurú atmosféru albumu, ktorý zdobí jeden z najhnusnejších obalov v dejinách metalu – Kjell Ivar Lund je naozaj nechutný, zvrátený a veľmi šikovný umelec. Ozveny starých zlatých čias death metalu naberajú na najväčšej intenzite v momente, keď INSIDIOUS DISEASE parádnym spôsobom zložia poklonu legendárnym DEATH. „Leprosy“ ako zlatý klinec programu funguje naozaj dokonale.

INSIDOUS DISEASEMinulý rok ma veľmi podobným spôsobom potešili ASPHYX so svojím monštruóznym dielom „Death... The Brutal Way“. INSIDIOUS DISEASE možno nebudú podobne úspešní ako v úvode spomínané pojmy BLOODBATH či LOCK UP, ich precízne zvládnuté obrábanie kovu smrti si však určite nájde početnú cieľovú skupinu natešených fanúšikov. Je zvláštne, aké osviežujúce a príjemné môže byť počúvanie tohto zdanlivo zastaralého a na zabudnutie väčšinou priaznivcov odsúdeného metalového umenia. Stačí málo – muzikanti s fortieľom a charizmou a tiež vynikajúce skladby ako „Rituals Of Bloodshed“, „The Essence Of Neglect“ alebo „Nuclear Salvation“. Veru, dobrý death metal nikdy nezomrie.

 12

Rudi

Verdikt

Poctivý kusisko krvavého steaku od ozajstných majstrov mäsiarov.

Hodnocení

Autor
8,5 / 10
Redakce
-
Čtenáři
8,2 / 10

Další informace

Stopáž: 46:18

Produkce: INSIDIOUS DISEASE
Studio: Studio Cyrus & StrandStudio, Norway

www.insidiousdisease.com

Sestava

Skladby

  1. Nuclear Salvation
  2. Boundless
  3. The Essence Of Neglect
  4. Abortion Stew
  5. The Desire
  6. Rituals Of Bloodshed
  7. Facemask
  8. Insomaniac
  9. Value In Flesh
  10. Abandonment
  11. Leprosy

Diskografie

Shadowcast (2010)