KRÁLOVSTVÍ - zabijme je všechny!

KRÁLOVSTVÍ - zabijme je všechny!

KRÁLOVSTVÍ - zabijme je všechny!

KRÁLOVSTVÍ - zabijme je všechny!

Problém střetů dvou rozdílných kultur je v současnosti mnohem více ožehavějším tématem, než kdy jindy. Za posledních šest let se především vztahy mezi islámským a tzv. západním světem velmi vyostřily, a tak není divu, že toto téma láká i mnohé filmové tvůrce. Ti se jej zhošťují s tu většími, tu s menšími ambicemi jej analyzovat a umělecky podchytit v celé své hloubce. Když se poprvé objevil námět filmu „Království“, tak jej zřejmě většina divácké obce přiřadila do skupiny snímků, které kromě strhující akce nebudou řešit nic dalšího. Pravda, téma Blízkého východu je dostatečně atraktivní už samo o sobě, a když měl režisér Peter Berg za sebou ještě tak silný producentský a scénáristický tým, bylo o dostatečnou publicitu snímku postaráno.

KRÁLOVSTVÍ

Film volně čerpá z jedenáct let starých událostí útoků na americké cíle v saudsko-arabském Khobaru. Když během atentátu na obytný komplex amerických zaměstnanců ropných společností zemře i jeden z agentů FBI pracujících v Rijádu, je i přes nepřízeň vládních úřadů do Saudské Arábie povolán elitní čtyřčlenný tým vyšetřovatelů, jehož úkol je jasný. Naprosto průhledná a nikterak originální zápletka tak může dávat zapravdu názoru, že tady budeme mít další, byť kvalitně natočenou, ale snůšku propagandistických hesel, laciného agitování ve prospěch západních hodnot a zobrazení arabské země jako pekla plného nevraživých teroristů a světa, kterému nikdy nemůžeme porozumět. Škoda, že i když se na plátně nic takového neděje, je dnes módou, především po nepříliš úspěšných vojenských operacích pod vedením USA, posuzovat hloubku propagandy amerických filmů čím dál citlivějším okem. „Království“ i přes několik patetických momentů, které však naštěstí nemají původ v otravném americkém citovém mentorství, je především strhující kriminální drama zakončené fantastickou a dech beroucí akcí, a až poté sonda do duše krvežíznivého muslima. Jediný střet dvou rozdílných pohledů na věc se tak děje především prostřednictvím počáteční nepříliš dobře fungující spolupráce zámořských vyšetřovatelů se saudským policejním sborem. Postupná nedůvěra dvou lídrů (Jamie Foxx a Ashraf Barhom) pak přechází ve vcelku předvídatelné přátelství. Potěšitelné je pak především to, že se scénáristé vyvarovali lacinému vkládání trapných „mudrlanstkých“ slovních spojení do úst hlavních představitelů, jejichž dialogy se kromě několika málo odboček mimo hlavní téma točí především kolem pátrání po strůjcích atentátu. Jediným rušivým typickým americkým prvkem tak zůstává trošku přeháněné yankeeovské chování pyrotechnika v podání Chrise Coopera, jehož postava disponovala až příliš nevymáchanou hubou a minimálním respektem vůči cizímu prostředí.

KRÁLOVSTVÁ

Nehodlám však řešit míru realističnosti recenzovaného snímku. Především díky závěrečné akční sekvenci se veškerá snaha o skutečné zobrazení pátrání po náboženských fanaticích zvrhává ve vizuálně a technicky dokonale zvládnutou filmovou akci. Zde končí práce scénáristů a nastává sólo pro režii Petra Berga. Zejména druhá polovina finálního střetu s protivníky odehrávající se v ulicích jedné z nebezpečných čtvrtí Rijádu (natáčení však probíhalo v Abu Dabí v sousedních Spojených Arabských Emirátech) svým pojetím nepřehledného válečného pekla připomene šest let starý snímek „Černý jestřáb sestřelen“, čili jinými slovy připoutá pevně do křesla a spolehlivě zastavuje dech. Jediným světlým bodem pro hledače nějaké hlubší myšlenky tak zůstávají závěrečná slova pronášená zároveň z amerických i arabských úst.

KRÁLOVSTVÍ

K těm jsem se však alespoň v případě tohoto filmu neřadil. Dopředu jsem věděl, co od něj očekávat a toho se mi dostalo v míře vrchovaté. „Království“ je akčním thrillerem a jako takový i přistupuje k současnému ožehavému tématu. Bere si jej jako ideální kulisu pro rozehrání jinak fádní a omšelé zápletky. Nabízí výborné technické provedení, svižnou režii a taktéž i velmi dobré herce, z nichž poněkud překvapivě dominují hlavně představitelé saudských policistů. Již uvedený Ashraf Barhom a jeho podřízený v podání Ali Sulimana už své kvality prokázali v rozporuplném snímku „Paradise Now“ (u nás uváděný pod názvem „Ráj hned teď). Ovšem na druhou stranu nazvat film pouze obyčejnou akční řežbou by bylo příliš zjednodušující. „Království“ je především napínavou zábavou s vážným tématem na pozadí a díky poutavým úvodním titulkům i takovým malým exkursem do novodobých dějin Saudské Arábie. S tímto ohledem jej hodnotím jako jeden z nejpovedenějších letošních mainstreamových bijáků.

Flash trailer ČSFD

 Přidejte svůj názor

Dalas

Verdikt

Království je dalším filmem zabývajícím se tématem střetu západního a islámského světa. To, co šetří na hloubce sdělení, bohatě nahrazuje napínavým dějem a výtečnou akcí. Snímek do ožehavého tématu nepřináší žádné nové pohledy ani myšlenky, ovšem zároveň se ani nespokojuje s rolí pouhé akční zábavy a tu a tam zahraje i na trošku serióznější notu.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
7,5 / 10
Čtenáři
8 / 10

Další informace

Stopáž: 110 min.

THE KINGDOM
[USA 2007]

Režie: Peter Berg
Scénář: Matthew Michael Carnahan
Hudba: Danny Elfman
Kamera: Mauro Fiore
Hrají: Jamie Foxx, Ashraf Barhom, Jennifer Garner, Jason Bateman, Chris Cooper, Frances Fisher, Richard Jenkins, Brooke Langton, Jeremy Piven, Omar Berdouni, Danny Huston, Kyle Chandler, Ali Suliman a další.

Premiéra v ČR / SK: 11.10.2007

www.thekingdommovie.com

Jiné pohledy

7,5 / 10
Jednoduchá a úsporná zápletka.
Exotické a přitažlivé prostředí.
Dynamická a řemeslně výtečně odvedená akční podívaná.
Obratně obalené politické nekorektnosti.

To jsou v bodech hlavní rysy Království, které se pro mne stává jedním z nejlepších mainstreamových filmů dotýkajících se křehkého vztahu USA a muslimského světa. Byť se tak děje poněkud zjednodušující černobílou optikou. Podprahová masáž americké propagandy nevystrkuje příliš okatě rohy, ale stále zůstává povšimnuta. Některé scénky a dialogy budí úsměv, například dialog Jamieho Foxxe s princem nebo americké obdarování muslimského dítka lízátkem, ale tyto prvky nepřekračují hranici, za níž by již výrazně kazili dojem z této exotické akční podívané. Není (pro mne bohužel) příliš času na jakékoliv zlidštění hlavních postav, ani na vykreslení politického pozadí, ale to asi není hlavním cílem akčních filmů.
RIP | 26. prosince 2007