ANCIENT RITES - And The Hordes Stood As One

ANCIENT RITES - And The Hordes Stood As One

ANCIENT RITES - And The Hordes Stood As One

ANCIENT RITES - And The Hordes Stood As One

Ano! Perte to do mě!! To byla první myšlenka, která mi přišla na mysl v okamžiku, kdy jsem se dozvěděl o chystaném živáku mých oblíbených blackařů ANCIENT RITES. Vůbec nechápu proč není tahle partička kdysi blackoušů, dnes snad už „jen“ extrémních mystiků, více doceňovaná. I když pominu poslední dvě vynikající, leč mírně nepravověrná alba, před skvosty jejich počáteční tvorby zavřít oči určitě nemohu. Naopak. Osobně třeba právě placku „Blasfemia Eternal“ pokládám za jednu z nejlepších černých desek, které kdy vznikly. Že by snad fanouškům vadil netypický původ kapely? Nebo je to tím, že nepáchají hromadné sebevraždy a jejich alba nemají dostatečně neposlouchatelný kanální zvuk? Těžko říct. Já ale každopádně zobu z jejich ruky každé zrníčko, které mi nabídnou, a jsem vrcholně spokojen.

Posledním zrnkem je aktuální živák se sympaticky neotřelým názvem „And The Hordes Stood As One“ (žádné „Live in…“ a podobný stupidnosti…, tohle se mi na té kapele strašně líbí – ta preciznost; nevydávají jedno album za rok, ale když už nějaké vydají, piplají se s každou hovadinou tak maniakálně, až je nakonec všechno vypiplané k dokonalosti – i název)… Placka skrývá šestnáctero skladeb, které byly pořízeny 14. června 2002 na koncertní štaci k albu „Dim Carcosa“ v Holandsku.

Koncert otvírá mnou oddaně milované intro z poslední řadovky, nesoucí název „The Return“. Pravda, je zahrané až příliš přesně na to, abych si myslel, že to není z playbacku, ale když se k tomu přidají reakce fanoušků, myslel jsem, že sebou fláknu. Vážně jsem už v polovině první skladby uvažoval o tom, že nebudu poslouchat dál a střelím tomu rovnou desítku, protože tohle je prostě vono! Nakonec ale zavládla zvědavost a jakési zbytky nepodplacené novinářské solidarity (co to sakra vůbec je?), tudíž jsem desku doposlouchal do konce (nejednou) a byl nucen z hodnocení přece jenom trošinku slevit. Dramaturgii ani zvuku tohoto dárečku nemůžu vytknout zhola nic. Kluci odvedli opravdu skvělou studiovou práci a zvuk na desce je skoro tak křišťálově diamantně-briliantní jako na jejich studiovkách. Pokud mrknete na tracklist pod recenzí, zjistíte, že skladby jsou šikovně vybraným průřezem z dosavadních čtyř studiových alb a ani zařazení fanoušků do celkového hudebního procesu neurazí. V nosných částech skladeb, kde o něco jde, sice moc „neruší“, zato při hymnických refrénech dostává jejich mixsážní knoflík okamžitě slovo a jejich hlas celou scenérii velmi povedeně podbarví. Tady kapela velmi dobře zúročila intimní klubovou atmosféru a na nahrávce je to hodně znát! Prostě paráda. Co se týče instrumentální stránky pak dodám jediné: no comment. Pokud si někdo myslí, že by Gunther stoupl na pódium s někým, kdo 100% neovládá svůj nástroj a dělá větší než studiově přehratelné chyby, je na velkém omylu. Musím se ale zmínit o hlasu samotného pana kapelníka. Překvapuje, chlapec. Chroptí a sem tam zpívá jak o závod. Sice moc zpívat neumí, ale zato se velmi velmi snaží. A docela mu to i jde. Další na holení je skvělý, jak jinak než finský, kytarista Jan Yrlund. No to se musí slyšet. Takhle vynikající sóla a melodická procítěnost, to se jen tak nevidí. A víte co? Taky je bezva, že to celé zní jinak než z desky. Syrověji. Ať už vokálem, zvukem nástrojů nebo nasazením hráčů.

Závěr? K čemu? Tohle je teprve začátek! Začátek jednoho velmi dlouhého poslechového maratónu…

 

 34

Louža

Hodnocení

Autor
9,5 / 10
Redakce
9 / 10

Další informace

Stopáž: 78:43

Produkce: Oliver Phillips, Christian Moos & Ancient Rites
Studio: Eroc at E.M.R. – Breckerfeld, Germany

www.ancienthordes.tk

Sestava

Skladby

  1. The Return
  2. Exile (Les Litanies de Satan)
  3. Victory or Valhalla (Last Man Standing)
  4. Total Misanthropia
  5. Aris
  6. ...And the Horns Called for War
  7. North Sea
  8. Blood of Christ
  9. Longing for the Ancient Kingdom
  10. Götterdämmerung (Twilight of the Gods)
  11. (Ode to Ancient) Europa
  12. (Het Verdronken Land van) Saeftinge
  13. On Golden Fields (De Leeuwen Dansen)
  14. Mother Europe
  15. Evil Prevails
  16. Fatherland

Diskografie

Laguz (2015)
Rubicon (2006)
And The Hordes Stood As One (live) (2003)
And The Hordes Stood As One (video) (2002)
Dim Carcosa (2001)
Scenes Of Splendour (video) (2001)
The First Decade 1989-1999 (compilation) (1999)
Fatherland (1998)
Blasfemia Eternal (1996)
The Diabolic Serenades (1994)
Split s ENTHRONED (split) (1994)
Promo 1994 (demo) (1994)
Split s THOU ART LORD (split) (1993)
Split s UNCANNY (split) (1993)
Split s RENAISSANCE (split) (1992)
Evil Prevails... (EP) (1992)
Promo 1992 (demo) (1992)
Dark Ritual (demo) (1990)

Jiné pohledy

9 / 10
Trubky volají k válce a jeden z příjemných (a to doslova a do písmene) zjevů evropské „mystic“ black metalové scény hřímá své živé poselství o matičce Evropě, dávných civilizacích, misantropii a chladné náruči Severního moře. Nádherná a technicky brilantně zmáknutá kolekce zásadních songů kapely byla bezpochyby přikrášlena ve studiu, ale i tak se tenhle melodický, místy dokonce zpěvný a dávnými inspiracemi načechraný metal v živém balení krásně poslouchá. Vřele doporučuji těm, kteří s Belgičany doposud nemají žádnou zkušenost a též těm, kteří s nimi podobně jako já mají jen ty nejlepší zkušenosti. ANCIENT RITES si dávají vždy záležet a ani tentokrát nešidí… Best of a live – 2 v 1!!!
Marigold | 9. října 2003