ANT-MAN AND THE WASP: QUANTUMANIA - Se s tim smiř!

ANT-MAN AND THE WASP: QUANTUMANIA - Se s tim smiř!

ANT-MAN AND THE WASP: QUANTUMANIA - Se s tim smiř!

ANT-MAN AND THE WASP: QUANTUMANIA - Se s tim smiř!

Velkolepý začátek takzvané páté fáze? Do poloviny filmu jsem si to myslel. No dobře, tak ne velkolepý, ale celkem slušný. Ačkoliv trailery mě příliš nenamlsaly, tak jsem nakonec do toho kina šel. A mohu říci, že jsem byl po dlouhou dobu celkem spokojený. A pak přišel MODOK a všechno začalo jít do kopru.

ANT-MAN byl vždycky trochu jiný hrdina. Mnohem civilnější a bezstarostnější, než všichni kolem. Krom jeho schopností, jimiž jsou zvětšování a zmenšování, je hlavně dobrý zloděj. Většinou řešil i problémy rodinného charakteru. Ve své podstatě je to prostě tak trochu loser. Zdaleka ne takový charakter jako třeba Captain America. A to ho dělá lidštějším. Má svoje chyby. První ANT-MAN nebyl kdovíjaká pecka, ale byla to hravá podívaná se zábavnými souboji. Vedle YES MANA asi to nejlepší, co Peyton Reed dokázal světu dát. U dvojky jsem se teď musel přesvědčit, kdo tam vlastně byl hlavním enemákem a o čem to celé bylo. Vybavuje se mi jedna zábavná scéna na silnici a to je vše. Třetí díl měl být velkým otvírákem, který představí téma následujících dvou „fází“ MCU. Naplno ukázat hlavního záporáka, který už nějakou dobu vystrkuje růžky skrze seriál Loki. Vyseknout poklonu musím hlavně tomu, jak je Kang Dobyvatel budován. Tedy jen do dvou třetin filmu zhruba. Jako by tu platilo to okřídlené hororové pravidlo, že jakmile monstrum ukážeme v plné své kráse, přestane být děsivé.

ANT-MAN AND THE WASP: QUANTUMANIA

Děj začíná rodinnou zápletkou. Scott Lang napíše knihu o tom, jak zachránil lidstvo, jeho dcera využívá zmenšovací a zvětšovací oblek ke konání dobra dle svého morálního kompasu, bohužel často i mimo mantinely zákona, a Janet Van Dyne, která se vrátila z kvantové dimenze, tajuplně mlčí o tom, co tam několik desetiletí dělala. To vlastně dává základ hlavnímu dějovému zvratu v počátku. Cassie Lang dokázala za přispění svého dědečka Hanka Pyma vytvořit ve sklepní laboratoři přístroj, který se dokáže spojit s quantum realm. A když se tím chlubí zbytku rodiny, stane se samozřejmě to, že přístroj všechny přenese do této dimenze. Příliš na sílu? Primitivní? Nevybudované? Asi jo, ale tady mi to nevadí.

Celá rodinka se octne v novém světě quantum realm. Na počátku je zábavné sledovat fantazii tvůrců ohledně světa, který naše hrdiny obklopuje. Není to tak dechberoucí jako například poslední Avatar, ale něco do sebe to má. Tvůrci si dali záležet a popustili uzdu fantazii. Dozvídáte se, že celou tuto realitu sužuje bytost, která sem přišla a začala si ji násilně podmaňovat. A postupně zjišťujete, že celkem významnou proměnnou celé rovnice je Janet Van Dyne, což, předpokládám, všichni čekají. Světem jdou zkazky také o brutální biomechanické entitě, která je hrůzostrašným strojem na zabíjení. Tím strojem je samozřejmě marvelácký zloduch MODOK, což je akronym k Mental / Mobile / Mechanized Organism Designed Only for Killing. A jakmile se tam tato bytost objeví, přestanete film brát vážně. Jakoby se najednou vyměnil scénáristický tým. To, co se delší dobu nějak budovalo, se najednou bortí. Film se snaží být nahláškovaný, ale hlášky jsou spíše trapné než cool. Řešení prekérních situací padá do děje téměř nahodile.

ANT-MAN AND THE WASP: QUANTUMANIA

Ve filmu se objeví třeba Bill Murray, ale je to přesně v tom duchu, jaký jsem zmínil. Nemá žádnou větší hloubku, přijde, něco se stane, a zase zmizí. Po filmu jsem chvilku musel přemýšlet o tom, proč tam vlastně byl. Hodně scén je designováno pro děti. Nebo nevím, jestli úplně pro děti, ale cítil jsem se trochu trapně, že na to koukám. Ale tak patří mi to. Čtyřicátník, co je v kině na Marvel filmu. Ale i tak. Ptám se sám sebe, jestli jen stárnu nebo to bylo fakt tak špatný.

Některé dějové linky jsou ukončeny úplně nesmyslně. Hlavní antihrdina nemá jasně ohraničené schopnosti, protože jednou působí jako naprosto neporazitelná hrozba a pak dostává přes tlamu v klasickém pěstním souboji. A místy… místy je tam fakt špatné CGI, hlavně pokud máte detail postavy a za ní je fantazijní svět quantum realm. To si nedokážu vysvětlit, protože některé scény vypadají skvěle a jiné jako vypůjčené z doby před několika dekádami. Velkou výhrou je Jonathan Majors, který si svoji roli Kanga opravdu užívá a je v ní skvělý. Ale ani jeho výkon ty scénáristické rány pod pás prostě nevykryje. Takže ne. Pokud to měl být restart další fáze, tak se to zdaleka nepovedlo tak, jak mohlo. A škoda toho, třetí ANT-MAN k tomu úspěchu nakročeno měl.

Obrázek_3

 2

RIP
RIP

Verdikt

Nakročeno dobře, ale ta koncovka...

Hodnocení

Autor
5 / 10
Redakce
-

Další informace

USA, 2023, 125 min
Režie: Peyton Reed
Předloha: Jack Kirby (komiks)
Scénář: Jeff Loveness
Kamera: Bill Pope
Hudba: Christophe Beck
Hrají: Paul Rudd, Evangeline Lilly, Jonathan Majors, Kathryn Newton, Michael Douglas, Michelle Pfeiffer, Bill Murray, William Jackson Harper, David Dastmalchian, Corey Stoll, Randall Park, Katy M. O'Brian, Ruben Rabasa, Tom Hiddleston, Owen Wilson