IN FLAMES - Foregone

IN FLAMES - Foregone

IN FLAMES - Foregone

IN FLAMES - Foregone

Začnime personalistikou. Zo zostavy IN FLAMES v priebehu niekoľkých rokov poodchádzali dlhoročné stálice. Bubeník Daniel Svensson (v kapele pôsobil v rokoch 1998 – 2015), basgitarista Peter Iwers (1997 – 2016) a gitarista Niclas Engelin (po krátkej anabáze na konci 90. rokov to boli najmä roky 2011 – 2022). Jednoducho povedané, nezostal kameň na kameni a hoci všetky odchody boli komunikované v priateľskom duchu, ťažko sa ubrániť pochybovačným úvahám rôzneho charakteru.

Všetko to umocnil vznik hviezdneho projektu THE HALO EFFECT, ktorý prekvapujúco vystúpil s koncertným setom už na minuloročnej edícii festivalu Wacken Open Air. Neviem, či to bol najšťastnejší nápad hyperaktívneho vydavateľstva Nuclear Blast Records – fanúšikovia nemali z debutového albumu „Shadowminds“ napočúvané vôbec nič a kapela ešte k tomu vybehla na pódium po polnoci, navyše po zdrvujúcom triumfe neľudských SLIPKNOT. Bez šance. Album vyšiel o pár dní neskôr, 12. augusta a už po niekoľkých vypočutiach muselo byť každému jasné, že ide o drahokam. Jesper Strömblad, otec zakladateľ IN FLAMES tak spolu s trojicou vyššie spomínaných hudobníkov a ešte aj famóznym Mikaelom Stannem (DARK TRANQUILLITY) za mikrofónom kvalitne, štýlovo a šarmantne nakopol do zadku svojich bývalých parťákov Andersa Fridéna a Björna Gelotteho.

IN FLAMES

Chápete to? Partička zabijakov, z ktorých jeden IN FLAMES zakladal ako svoj vedľajší projekt, v ktorom chcel zmiešať záľubu v IRON MAIDEN s deathmetalovou tvrdosťou a energiou, ďalší spieval na debutovom albume a okrem nich bubeník, basák a druhý gitarista, ktorí hrali v IN FLAMES viac než desaťročie. Spolu vytvorili dielo, pri počúvaní ktorého musí nadšene mľaskať každý fanúšik najtvrdšieho, no stále dostatočne melodického severského metalu z konca 90. a začiatku nultých rokov.

Keďže Fridén a Gelotte sú skúsení borci a inteligentní umelci, odpoveď na tento útok zo zálohy na seba nenechala dlho čakať. Posilnili svoju švédsko-americkú posádku o hviezdneho piráta menom Chris Broderick (MEGADETH, JAG PANZER, NEVERMORE) a vyrazili do útoku. „Foregone“ je najtvrdší album od IN FLAMES za dlhé, predlhé roky. Má v sebe dravosť a energiu prastarých Plameňov, no v žiadnom prípade nepľuje ani na posledné dve desaťročia post- strömbladovskej éry. Veď keď sa započúvate napríklad do takej „Pure Light Of Mind“, zistíte, že je to vlastná sestra skvelej „Follow Me“ z predchádzajúcej platne „I, The Mask“. Veru, páni muzikanti v žiadnom prípade nezanevreli na svoje vlastné, štýlovo seversky temné a melancholické poňatie moderného metalu. Umná producentská práca profíka Howarda Bensona tomu všetkému veľmi prospieva.

Nikto ma však nepresvedčí o tom, že všetky tie deathmetalové ostne, drsnosť a tvrdosť IN FLAMES v roku 2023 nie sú reakciou na vznik THE HALO EFFECT. Rovnako tak obal a názvy piesní Foregone, Pt. 1 a Foregone, Pt. 2 ako odkaz na Everlost, Pt. 1 a Everlost, Pt. 2 z debutu „Lunar Strain“ z roku 1994.

IN FLAMES

Budem chvíľu osobný. Hoci som IN FLAMES, pochopiteľne, vnímal už od polovice 90. rokov minulého storočia, nikdy mi naozaj neprirástli k srdcu. Možno to bolo tým, že som mal vždy radšej americký kov smrti a slovné spojenie „melodický death metal“ mi znelo ako oxymoron. Všetko sa, paradoxne, zmenilo až v roku 2011 s albumom „Sounds Of A Playground Fading“, ktorý je vlastne aj mojím najobľúbenejším kúskom v bohatej diskografii IN FLAMES. Obdobie po odchode Jespera Strömblada mám teda vskutku rád, aj albumy ako „Siren Charms“ a „Battles“, hoci sa na druhej strane viem vžiť do kože starých vikingov Svenssona a Iwersa, pre ktorých to neustále žmurkanie na širšie a mladšie „mainstreamové“ publikum muselo byť otravné a frustrujúce. Všetko to zo seba kreatívne vyvrhli na debute THE HALO EFFECT a tým, paradoxne, ovplyvnili aj bývalých kolegov z IN FLAMES.

Na „Foregone“ by ste márne hľadali slabší kus. Ide o zásadný míľnik v kariére severského fenoménu a zároveň dôkaz, že zdravá konkurencia a poriadna profesionálna naháňačka v ťažkom kove majú vždy zmysel.

 9

Rudi

Verdikt

Pozoruhodné dielo severskej stálice moderného metalu. Energia a tvrdosť kovu smrti z 90. rokov sa tu miesi s moderným poňatím alternatívnej tvrdej gitarovej hudby. Anders Fridén mal v rozhovore pre Metalshop TV pravdu, nikto z fanúšikov nemôže byť sklamaný.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
5,5 / 10
Čtenáři
5,4 / 10

Další informace

Stopáž: 46:46

https://www.inflames.com/

Sestava

Skladby

  1. The Beginning Of All Things That Will End
  2. State Of Slow Decay
  3. Meet Your Maker
  4. Bleeding Out
  5. Foregone Pt. 1
  6. Foregone Pt. 2
  7. Pure Light Of Mind
  8. The Great Deceiver
  9. In The Dark
  10. A Dialogue In B Flat Minor
  11. Cynosure
  12. End The Transmission

Diskografie

Foregone (2023)
I, The Mask (2019)
Battles (2016)
Siren Charms (2014)
Sounds Of A Playground Fading (2011)
A Sense of Purpose (2008)
The Mirror's Truth (single) (2008)
Come Clarity (2006)
Take This Life / Leeches (single) (2006)
Used & Abused - In Live We Trust (DVD) (2005)
Soundtrack To Your Escape (2004)
The Quiet Place (single) (2004)
Trigger (MCD) (2003)
Reroute to Remain (2002)
Cloud Connected (single) (2002)
The Tokyo Showdown (live) (2001)
Clayman (2000)
Colony (1999)
Whoracle (1997)
Black Ash Inheritance (MCD) (1997)
Live & Plugged (VHS) (1997)
The Jester Race (1996)
Subterranean (MCD) (1995)
Lunar Strain (1994)
Demo 93 (demo) (1993)

Jiné pohledy

5,5 / 10

Někde jsem četl, že IN FLAMES se prý hodlají vrátit zpět ke kořenům. No, začátek skoro jako od AT THE GATES… počkat… teda… ale… Anders nám opět začíná ztrápeně pípat a mečet, ocel se kvapem mění v cukrkandl. Poslední třetina alba je až mimořádně nepovedená. Čekání na zázrak, který se znovu nekoná.

Reaper | 14. února 2023