EF - We Salute You, You And You!

EF - We Salute You, You And You!

EF - We Salute You, You And You!

EF - We Salute You, You And You!

Je to téměř jedenáct let, co jsme tu o švédských náladotvůrcích psali naposledy. A kolega Vidar už tenkrát nešetřil chválou. Ani já dnes šetřit nebudu. Gothenburgský zázrak stále pokračuje v sérii výborných desek a navíc se svou tvorbou zraje jak víno. Nedá se už zdaleka mluvit jen o postrocku. EF jsou mnohem více. Jejich tvorba je nyní mnohem filmovější a epičtější.

EF

Současná tvář EF se pohybuje mezi alternativním indie rockem, scénickou hudbou a postrockem. Výrazové prostředky často obohacuje o zvuk žesťových nástrojů, klavíru nebo smyčců, případně používá sbory. Kapela má jeden hlavní ženský a jeden mužský vokál, který používá vlastně celkem sporadicky, ale v tom je možná to kouzlo. EF dokáží být pestří a to v obrovské škále. Od hutnějších pasáží se řvaným vokálem až po minimalistické poloakustické kompozice, které vás okouzlí svojí komorností a intimitou. To vše dokáže svázat se zajímavou melodikou stimulující fantazii. „We Salute You, You and You!“ je výjimečné. Možná i proto, že si s ním kapela dala na čas.

Od vydání předchozího alba „Vayu“ uplynulo více jak šest let. Důvody jsou prozaické. Tvorbu zpozdil fakt, že většina kapely založila rodiny a kytarista Daniel Öhman dlouho bojoval se zákeřnou nemocí. Když se dobře zaposloucháte, tak ono je to na albu i slyšet. Zvláštní smutek, touha žít i naděje. Kapela dokáže vykouzlit velmi širokou škálu emocí. Od těch posmutněle melancholických až po nadějeplné vize, ve kterých zlatě září žesťové linky.

V tom je ostatně velmi odlišná od kapel, ke kterým by se mohlo nabízet přirovnání. Mluvím hlavně o GODSPEED YOU! BLACK EMPEROR, kteří jsou ale o poznání méně přístupní a o dost temnější. EF jsou svojí vlastní cestou. Často působí uklidňujícím způsobem, jenž pro mě byl hlavně v předvánočních týdnech jakýmsi kotvištěm klidu. Jedno z rozhodně nejpůsobivějších epických alb roku 2022 vyšlo v prosinci.

EF

 Přidejte svůj názor

RIP
RIP

Verdikt

Slovo "epický" nabírá s touto deskou nové významy. 

Hodnocení

Autor
8,5 / 10
Redakce
8,5 / 10
Čtenáři
8,4 / 10

Další informace

Stopáž: 44:01

www.facebook.com/efmusic

Skladby

  1. Moments Of Momentum
  2. Wolves, Obey!
  3. Hymn Of...
  4. Nio
  5. Leuven
  6. Apricity
  7. Chambers

Diskografie

We Salute You, You and You! (2022)
V?a?yu (2016)
Delusions of Grandeur (2016)
Ceremonies (2013)
Mourning Golden Morning (2010)
I Am Responsible (2008)
Give Me Beauty... Or Give Me Death! (2006)

Jiné pohledy

8,5 / 10

Ano, slovo epické je plně na místě. Epické, plné emocí, vzletné atmosféry a hlavně prosté jakékoly unylosti a ospalosti, která běžné postrockové nahrávky tak často doprovází. EF už naštěstí nejsou běžný postrock, jsou mnohem víc a jsem za to vděčný.

Noisy | 29. prosince 2022