BRUTAL ASSAULT 2022 - První dojmy

BRUTAL ASSAULT 2022 - První dojmy

BRUTAL ASSAULT 2022 - První dojmy

BRUTAL ASSAULT 2022 - První dojmy

Je to za námi. Brutal Assault s číslovkou 25 proběhl finálovou rovinkou a je na čase bilancovat. Festival přerostl do plnohodnotného pětidenního maratonu, areál doznal několik změn. Náš letošní redakční zájezd byl po létech znovu početnější, takže o spoustu drobných postřehů v nejbližších dnech samozřejmě nepřijdete, ovšem nejprve nabízíme tradiční stručný přehled našich prvních dojmů. Následovat budou tedy podrobnější články, které poskytnou pohled jednotlivých redaktorů, jak už jsme si to také vyzkoušeli. Takže dejme se do toho a vy nezapomeňte připojit vlastní TOP 5!

Marigold

TOP 5 (bez pořadí):

MISERY INDEX
PARADISE LOST
SHAAM LAREIN
OTTONE PESANTE
ONSLAUGHT

Special mention

GOD MOTHER
FAÜST
EXHORDER

Gastro

Veganská ulička je top, ale nejvíc času jsem strávil u bezva rostlinného sushi Foxy Rolls a božských burgerů od Las Veges. Jediná výhrada směřuje k pivu. Kozla nepiju, Plzeň leda z nutnosti a Proud je řemeslný pivovar asi jako já čínský císař, pokusy tohohle výhonku Asahi jsou stále zoufalejší a pokud si člověk nechtěl prolévat v tom vedru držku stoutem, skončil u jejich suverénně nejlepšího piva, nealka s dementím názvem Proovan. 

BRUTAL ASSAULT 2022

RIP

TOP 5 (bez pořadí):

CLUTCH
ME AND THAT MAN
THE DEVIL'S TRADE
GOD MOTHER
MELT-BANANA

Gastro

#tojebistro - rýže s lilkem, rozhodně ne jejich brambory, ty jsem zkusil také a byly hrozné
Kari a dhaal od Médi
Saurai shot
Bochté od Kafe Kafka

Ostatní plusy a mínusy

+ Třetí "velká" stage v zadním tratku areálu
+ Skvělý zvuk na Obscure stage
+ Jazzová vinárna s možností dát si pivo "do skla"
- Prašné prostředí hlavně při vstupu do Bastionu
- Po většinu času přepálené vokály Bastion scény
- Nedostatek vody na umytí rukou
- Nemožnost projít bránou v Bastionu X z/do areálu
+ Vše povětšinou bez front (krom merche)
- Poslední den už velká únava
+ Velmi bohatý doprovodný program

BRUTAL ASSAULT 2022

Dalas

TOP 5 (bez pořadí):

SICK OF IT ALL
OTTONE PESANTE
MISERY INDEX
THE HANGMAN´S CHAIR
BLOOD INCANTATION

Celkově se však dá říct, že se mi líbilo mnohem více vystoupení. Výše zmíněný žebříček je tedy velice orientační. 3 roky absence velikého festivalu udělaly s jeho atmosférou své. Myšleno jen v tom nejlepším slova smyslu. Negativa se jistě najdou a bude se o nich ještě hovořit. Počínaje nárůstem nákladů a tím pádem i cen pro koncového uživatele a konče třebas již několikrát zmiňovaným všudypřítomným prachem a ke konci i zvýšeným zápachem z mobilních toalet. Nicméně je potřeba říct, že z pohledu návštěvníka se jedná o velmi dobře zorganizovanou akci. Areál se netopil v odpadcích ani několik dní od startu. Disciplinovaní a přesto se skvěle bavící návštěvníci jakoby symbolizovali status a směr, kterým se festival ubírá minimálně od rozhodnutí napevno se usadit v pevnosti Josefov. Myslím si, že i navzdory komerční expanzi si festival zachovává svého ducha a atmosféru, kterou letos ještě znásobil hlad fanoušků po dlouhých měsících karantén a lockdownů. Bylo to (opět) skvělé a bylo toho hodně!

BRUTAL ASSAULT 2022

Louis

TOP 5 (bez pořadí):

1914
CATTLE DECAPITATION
CRADLE OF FILTH
MERCYFUL FATE
SICK OF IT ALL

Návrat bezkonkurenčního domácího festivalového krále proběhl ve velkém stylu, z nějž se všem, co si od josefovských zdí museli na tři roky nuceně odpočinout, musela točit hlava. Obzvláště tedy, pokud skutečně vydrželi celých pět festivalových dní. A musím říct, že mě nepřestává fascinovat nekonečná touha pořadatelů po neustálém posouvání festivalu výš a výš a dál a dál. Zatímco mnozí jiní prostě jen po roce znovu „udělají festival“, na Brutal Assaultu je vidět, že se mu někdo věnuje s láskou a péčí téměř mateřskou. Takže to bylo opět převeliké. Ze stopadesáti kapel jsem jich viděl nějakých třicet, mezi nimiž měli své zvláštní místo zejména ukrajinští hrdinové 1914 a samozřejmě Jeho veličenstvo King Diamond na čele MERCYFUL FATE, nesmírně se líbilo „šíleněmaxovské“ pojetí „Bastionu“, které mi přišlo jako skutečně originální nápad, a ještě doteď se třeba ošívám při vzpomínce na strašidelnou procházku podzemím "Pit Of Doom", která ve svém jednoduchém nápadu i provedení měla efekt, kterého se mnohé klasické pouťové atrakce podobného ražení nedočkají, ani kdyby se rozkrájely. Brutal Assault je prostě jako výbušným životem pulsující organismus, jehož každý okamžik existence má svoji vlastní, neodolatelnou příchuť. A ten pětadvacátý, ten se zase vydařil na výbornou.

BRUTAL ASSAULT 2022

Rudi

TOP 5:

01. VOLA
02. SOEN
03. MISERY INDEX
04. OTTONE PESANTE
05. LEPROUS

Radosť robil už celkový pohľad na stále krajší a elegantnejší areál festivalu. Na organizácii nebola badateľná dvojročná pauza a hoci si každý nájde negatíva a detaily, ktoré by sa dali z pohľadu návštevníka urobiť lepšie, celkový dojem bol aj v roku 2022 viac než pozitívny. Okrem tradičnej kultúrnej nadstavby napríklad v podobe výstavy Dávida Glombu určite potešila veľmi dobre fungujúca vegánska ulička (a hlavne sabdží s ryžou z Góvindy) a čaje od Poutníka. Vidíme sa na Brutalčeku v roku 2023! 

více fotek třeba na RIPovo instagramu.

METALOPOLIS 2022

BRUTAL ASSAULT 2022

BRUTAL ASSAULT 2022

BRUTAL ASSAULT 2022

BRUTAL ASSAULT 2022

BRUTAL ASSAULT 2022

BRUTAL ASSAULT 2022

 42