THE LEGEND OF VOX MACHINA - Dračí doupě a speed metal

THE LEGEND OF VOX MACHINA - Dračí doupě a speed metal

THE LEGEND OF VOX MACHINA - Dračí doupě a speed metal

THE LEGEND OF VOX MACHINA - Dračí doupě a speed metal

Hráli jste někdy „dračák“ a poslouchali heavy metal? Ne? To nevadí. Ačkoliv ti co ano, si tohle veledílo užijí dvojnásobně. Pro milovníky fantasy v každém případě nutnost. Je to brutální a zábavné, mnohdy za hranicí dobrého vkusu, což mě nijak neuráží. THE LEGEND OF VOX MACHINA je vlastně „jen“ seriál, který zpracovává scénář jedné konkrétní kampaně jedné konkrétní party hrající Dungeons & Dragons.
Tou partou je uskupení „Critical Role“. Hejno herců a dabérů scházejících se od roku 2015 k hraní. Většina v tomto seriálu dabuje postavy, za které hraje. Základy scénáře položil „dungeon master“ skupiny Critical Role Matthew Mercer, který namluvil obrovské množství postav v animované tvorbě a hrách. Ať už jde o Supermana nebo Luka Skywalkera. Toliko k backgroundu celého projektu.

THE LEGEND OF VOX MACHINA

Celý seriál je vlastně parádně zpracovaná kampaň, ve které hraje prim podivná banda hrdinů vydávající se vstříc dobrodružství. Seriál tak staví do popředí sedm hrdinů, kdy každý má svůj velmi osobitý charakter. Je tu tajemný zádumčivý pistolník i věčně nadržený bard s power metalovým ječákem, který kopuluje se vším, co mu stojí v cestě. Ano správně. Ačkoliv by se mohlo zdát, že jde o ulítlou blbost pro děti, není tomu tak. Je to ulítlá blbost pro odrostlé děti, takže ideální pro MI.

THE LEGEND OF VOX MACHINA

V tom, jak je seriál explicitní v násilí, jde daleko za hranu toho, co je v animácích většinou přípustné. Nejde o roztomilou family friendly příběhovku. Jen pro zajímavost, po úspěchu se připravuje druhá série a z traileru mám pocit, že v ní bude i fisting. Draka. Čímž jen chci deklarovat intelektuální úroveň a vlastně i typ zábavnosti toho celého.

THE LEGEND OF VOX MACHINA

Ale fakt nejde jen o nadhled, pokleslé fórky a nahláškované postavy s přestřeleným charakterem. Je tu příběh, který s sebou nese osobní příběhový oblouk nalepený na jednu z postav, výtečně zvládnutou chemii postav, a hlavně spoustu zábavných easter eggů. A to nejen na dračák obecně, ale třeba i na pána Prstenů. V mnoha ohledech lze seriál chápat jako poctu i parodii a o to vlastně asi jde. Jen málokde naleznete zábavnější zpracování klišé z fantasy světa.

THE LEGEND OF VOX MACHINA

THE LEGEND OF VOX MACHINA je pro milovníky fantasy tím, čím je seriál INVINCIBLE pro fanoušky superhrdinského komiksu. Tedy brutální zábavou, která má skvěle vyprofilované postavy, vybroušený humor, a vlastně i určitou hloubku, byť se tu nezabýváme nějakou dekonstrukcí superhrdinů. V první řadě jde o zábavu, která si bere woodoo figurku temné fantasy a zabodává do ní duhový roh z jednorožce. Humor sice není tak sofistikovaný jako například u Terryho Pratchetta, ale vůbec to nevadí. Kdyby J.R.R. Tolkien byl párty člověk se sklony k užívání drog a miloval bestiální humor, vypadal byl Pán Prstenů nějak takhle.

THE LEGEND OF VOX MACHINA

 

 Přidejte svůj názor

RIP
RIP

Verdikt

Chcete vidět fisting draka? Tak to bude až v druhé sérii. I bez toho má tadle šílenost pečeť nejztřeštěnějšího fantasy v této i jakékoliv jiné galaxii.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-

Další informace

USA, 2022, 5 h 3 min (Minutáž: 24–28 min)
Tvůrci: Matthew Mercer
Režie: Sung Jin Ahn
Scénář: Jennifer Muro
Hudba: Neal Acree
Hrají: Matthew Mercer, Ashley Johnson, Laura Bailey, Marisha Ray, Travis Willingham, Liam O'Brien, Taliesin Jaffe