OLD HENRY - Malý velký film

OLD HENRY - Malý velký film

OLD HENRY - Malý velký film

OLD HENRY - Malý velký film

Film, který mě v poslední době velmi potěšil a překvapil. Nenápadný a skvělý. Nedělal ho zkušený režisér, nehrají v něm oskaroví herci a netočil ho oceňovaný kameraman. Hudbu skládal člověk, co má jen pár filmových zkušeností. Přesto je to kus opravdu dobře odvedené práce. Je tu hrozně moc znát, s jakou láskou režisér Potsy Ponciroli k filmu přistupoval. Napsal si sám scénář a je vidět, že měl zcela jasnou představu o tom, jaký má být výsledek.

Ve své podstatě je to atmosférické, velmi zemité drama zasazené do kulis divokého západu. Ponciroli tu s minimálními prostředky vyčaroval parádní zážitek, který je sice na parametry jiných westernů velmi komorní, ale vůbec to nevadí. Má svoje napětí, uvěřitelnost a dokáže dostatečně ladně prokreslit charaktery, na kterých by vám mělo záležet.

OLD HENRY

Nacházíme se na farmě uprostřed řídce osídlené oblasti, kde žije osamoceně otec se synem. Toho vychovává přísně a snaží se, aby zůstal co nejdál od zbraní a násilí. Žijí spořádaným farmářským životem. Jednoho dne najdou kousek od své usedlosti napůl mrtvého muže, který má u sebe brašnu plnou peněz. A tím se roztáčí série událostí, končící spoustou prolité krve.

OLD HENRY

Velmi se mi líbí, jak film pracuje s hlavní postavou, jejíž charakter do značné míry obkresluje i základní kontury filmu. Na počátku unikavý, poněkud odměřený a úsečný biják se mění v něco, co má spád, silné vnitřní pětí i hloubku. To samé platí pro ústřední figuru. Ten zvláštně netečný a neprůstřelný pohled Tima Blaka Nelsona je tu vytěžen do posledního přimhouření jeho očí. Konečně role, která mu neuvěřitelně sedí.

OLD HENRY

Veškerá akce tu není nijak opulentní, ale o to víc je uvěřitelná. Od pětapadesátiletého týpka nemůžete čekat, že bude při střílení dělat salta, ale potěšující je fyzičnost a přehlednost akce. To už se dnes moc nenosí. To samé lze říci i o tom, s jak minimálními nástroji si film vystačí. Pár lidí, jedna farma a její okolí. Líné scény na počátku mají své opodstatnění v tom, že celkem dobře prokreslí základní figury. V té záplavě přeprodukovaných filmů tu pro atmosféru stačí přirozeně sychravý konec podzimu a dobře napsaný, špinavý přímočarý příběh. Řemeslně dotažená chlapácká žánrovka, jakých je poslední dobou jako šafránu.

OLD HENRY

 

 Přidejte svůj názor

RIP
RIP

Verdikt

Překvapení. Řemeslně dotažená chlapácká žánrovka, jakých je poslední dobou jako šafránu.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
-

Další informace

USA, 2021, 99 min
Režie: Potsy Ponciroli
Scénář: Potsy Ponciroli
Kamera: John Matysiak
Hudba: Jordan Lehning
Hrají: Tim Blake Nelson, Scott Haze, Gavin Lewis, Trace Adkins, Stephen Dorff, Richard Speight Jr., Max Arciniega, Brad Carter
Produkce: Michael Hagerty, Shannon Houchins
Střih: Jamie Kirkpatrick
Scénografie: Max Biscoe
Kostýmy: Brianna Quick