JEDNOU VETOU - Stručný průlet světovým metalem

JEDNOU VETOU - Stručný průlet světovým metalem

V dobe pretlaku nových nahrávok je čas vyjadrovať sa stručne a k veci, grafománia je veľké zlo a jednou rozvitou vetou sa dá vyjadriť kadečo, aj to, či materiál rôznych umelcov nezaujal alebo naopak stojí za vypočutie.

FERAL LORD – Purity Of Corruption, black metal z Kalifornie, zostava gitara/vokál a bubeník, ktorý účinkuje hádam v 70 projektoch, tu ide o sedem skladieb bordelovitého, ako keby rozladeného rachotiaceho uvrieskaného black metalu, po dvoch vypočutiach to išlo z disku.

FERAL LORD

https://www.metal-archives.com/bands/Feral_Lord/3540472031

 

MANNVEIRA – Vítahringur, debutový album po 11 rokoch od založenia bandy, vyšlo to u Dark Descent Records, ak na islandský black metal prisaháte za každých okolností, tak skúste, môže vás to baviť, u mňa dojem „disonancie nie sú všetko, chce to aj nápad, tu akosi nie je“, vokál priam otravný, ako keby sa tam vyše pol hodiny dakto nespratne rozdrapoval.

MANNVEIRA

https://www.metal-archives.com/bands/Mannveira/3540379405

 

HLADOMRAK – Archaic Sacrifice, tretí album stockholmských blackmetalistov, na čele ktorých stojí Rus z Lotyšska, osem kusov na tému temnej strany prírody je presne ten typ čierneho kovu, ktorý lahodí Non Serviam Records, na vec sa ide melodicky, s atmosférou, niekde dravo a búrlivo, inde priam melancholicky, nie je to trapas, ale hlbší dojem u mňa materiál nezanechal.

HLADOMRAK

 https://www.metal-archives.com/bands/Hladomrak/3540367300

 

WITHERING SOUL – Last Contact, melodický a atmosférický black metal z Chicaga, nadpriemerne dobre urobený tretí album kapely, so zvukovo masívnymi náklepovými partmi i divoko malebnými náladami a dobrými melódiami, plusom sú nepreškriekané vokály na hranici black a death metalu ako povedzme u LORD BELIAL a aranžmány, ktoré hádžu rukavicu DIMMU BORGIR v najlepších časoch.

WITHERING SOUL

https://www.metal-archives.com/bands/Withering_Soul/12506



INFEX – Burning In Exile, tretí album kalifornských pánov v zrelom veku, ktorí zažili 80. roky a tak ich thrash metal znie veľmi autenticky, zdravý stret losangeleskej scény s jej slayerovskou nárezovosťou a štýlu Bay Area, starých TESTAMENT, DEATH ANGEL a spol., maličké záblesky surového eurothrashingu, agresivita aj atmosféra, tvorcovia sú jasní srdciari a hrá im to dobre.

INFEX

https://www.metal-archives.com/bands/Infex/3540351507

 

NO LIGHT ESCAPES – The Purity Of Grief, mladá krv z kanadského Vancouveru hrá moderný metal/metalcore, žiadny odstáty odvar, skôr by som povedal, že má to jasné ambície „niekam sa dostať“, produkčná „vymaznanosť“ (starým ušiam hraničí so sterilitou), groove, energia, agresivita aj náladovosť, melodický death metal ako od HEAVEN SHALL BURN, prekladaný drvením model súčasná SEPULTURA, nájdu sa taktiež momenty, ktoré akoby spomínali na kedysi veľkú vec s názvom nu-metal.

NO LIGHT ESCAPES

https://nolightescapes.bandcamp.com/album/the-purity-of-grief

 

ANOMALY – Planet Storm, pod neveľmi originálnym názvom sa skrýva pätica z Milwaukee vo Wisconsine, povrchne by sa tento album mohol zdať ako ďalšia variácia na klasickejší nabrúsený death metal so sklonom k melodike, nemožno mu však uprieť zmysel pre dramatickosť i istú emotívnosť, ako aj viacero zaujímavých nápadov spoza hraníc DM ortodoxnosti, napríklad „vesmírnu“ orchestrálnu pasáž, ktorá sedí k textom hľadiacim do kozmických diaľok, alebo momenty inšpirované skôr prog- a hardrockovo.

ANOMALY

https://www.metal-archives.com/bands/Anomaly/3540376545

 

SPIRITUAL DECEPTION – Oxymoron, piaty rok fungujúce kvarteto z Milána očividne preferuje formát EP, toto je tretie v poradí a ponúka tradične kvalitný taliansky brutálny a technický death metal striedajúci náklepy, drvenia a atmosférické kúsky, nie je to nejaký vrchol zverskosti a DM extrémizmu, ale z klasického kovu smrti čerpajúca ponurá a prepracovaná záležitosť s hlbokými variabilnými vokálmi a temnými klávesovými orchestráciami v pozadí.

SPIRITUAL DECEPTION

https://www.metal-archives.com/bands/Spiritual_Deception/3540436617

 

QRIXKUOR – Poison Palinopsia, tradične peklu zapísaní Dark Descent vydali celkom úctyhodnú okultnú deathmetalovú obludnosť, anglicko/novozélandský kolektív prepojený s veľkými pojmami disonantného peklo/death sveta obšľahnutého black metalom do skoro 50 minút natiahol len dve monštruózne kompozície s kontrastujúcimi ťahavými a vybuchujúcimi pasážami a zhubnou atmosférou, ak máte radi neraz dosť amorfné skladateľské postupy revúce z dimenzií príšernosti a takí GRAVE UPHEAVAL sú pre vás už predsa len príliš prepálené bahno pre bahno samé, toto budete možno aj milovať.

QRIXKUOR

https://www.metal-archives.com/bands/Qrixkuor/3540380160

 

FEED THE CORPSES TO THE PIGS – This Insidious Horror, vychádza to u vydavateľstva s poetickým názvom Horror Pain Gore Death Productions, štvorka z novomexického Albuquerque teda nehrá na city, hrá výbušnú zmes death/thrash/black metalu, ide na vec zlobne a agresívne, výbuchy vulgárnej energie občas preloží melódiou, miestami to má nádych starých MACABRE, inde sa blysne spomienka na hororové grindovanie začiatku 90. rokov a údajne by v tejto krvavej juchačke mal hosťovať aj Rick Rozz, len ťažko povedať kde a prečo.

FEED THE CORPSES TO THE PIGS

https://www.metal-archives.com/bands/Feed_the_Corpses_to_the_Pigs/3540459588

 1

Martin Lukáč