MARDUK - World Funeral

MARDUK - World Funeral

MARDUK - World Funeral

MARDUK - World Funeral

Myslím, že sa nájdu jedinci, ktorí už len po prečítaní môjho úvodu mávnu nad týmto albumom rukou, pomyslia si niečo o zbytočnosti a presunú sa k inej činnosti...Ostatní sa presúvame do súdnej siene, kde sa odohráva jeden proces(pozor! v pôvodnom znení bez tituliek)...Sieňou sa nesie šum množstva prelínajúcich sa rozhovorov v napätom očakávaní keď tento žalobca pretne šokujúcou otázkou: "Because you were inspired by the devil?" Sálou sa nesie silnejší šum značiaci prekvapenie a údiv. Ten je opäť preťatý najprv váhavou odpoveďou hlasu, svedčiaceho o tom, že obžalovaný má už mladosť dávno za sebou: "Yes that´s it, I was inspired by the devil..." Po týchto slovách sa vkráda do siene samotný bih Marduk, vplieta sa do mysle obžalovaného opanuje ju zlom a temnotou a ten už len so šialenou posadnutosťou vykríkne:"I AM INSPIRED BY THE DEEEEVIIIIL!!!" ľudia sú zdesení a vystrašení a MARDUK s neskrývanou radosťou nad triumfom od tejto chvíle preberá kruté žezlo...Rovnako ako úvod, zapôsobí hudba MARDUK na neznalého poslucháča, kruto a zničujúco extrémne a zlovestne...

"With Satan and Victorious Weapons" sa rozbieha po úvode do zbesilého tempa akoby vystrihnutého z albumu "Panzer Division Marduk" Ultrarýchle klepačky, zúrivá hradba besniacich gitár, rovnako vokál ... Už tu je však zrejmé, že MARDUK pridávajú značne melodiky a hudba nie je len nekonečnou sypačkou via "PDM" ... pridávajú sa aj pomalšie časti, častejšie zmeny rytmu, mihnú sa drobné sóla a iné drobné gitarové postupy meniace masu na zaujímavejší, no rovnako ukrutný celok. Skladba dáva jemne tušiť, že "World Funeral" sa ponesie skôr v duchu "La Grande Danse Macabre" ... Hneď v dvojke sa však dostáva citeľného spomalenia a "Bleached Bones" je stručne povedané typickou pomalou kompozíciou v podaní MARDUK. Gitary sa v pomalých a opakujúcich sľučkách a hutných až deathových riffoch neúprosne valia spolu s výrazným vokálom viac zabiehajúcim do deathových polôh a typicky krásne čitateľnou basgitarou B-Wara dotvárajú obraz skazy ... MARDUK opäť primiešavajú sóla a ďalšie gitarové vyhrávky, spestrujúce tak aj túto kompozíciu. Tak to sú dve odlišné polohy, ktorými prechádza celý album, sypačky typu úvodnej skladby sú pretkané pomalšími a epickejšími časťami, napr. stred "The Night of the Long Knives", mohutný a temný záver "Blessed Unholy" v súhrne je to na albume tak 50/50. Globálne sa dá povedať, že všade bolo pridané ako melodiky, tak inštrumentálnych vyhrávok a postupov, či už sa to týka bicích(zmenu na poste bubeníka si ani nevšimnete nový bubeník zvláda rýchlu hru rovnako dobre ak nie lepšie ako Frederik), alebo gitár. Takže môžme hovoriť aj o istom posune v tvorbe, avšak skôr by som povedal v tomto prípade je to stávka na istotu.

Podobne ako "La Grande Danse Macabre" aj toto dielo dýcha zvláštnou a temnou atmosférou, o ktorú sa zasluhujú hlavne spomínané epickejšie a pomalšie časti s istou dávkou melanchólie. Skladby ako "To Death´s Head True" a "Castrum Doloris" sa radia k najatmosférickejším a najmelodickejším kúskom aké kapela vôbec vydala.(pre niekoho aj najpodarenejším) Prekvapivý a zrejme najprekvapivejší moment je záver albumu, v podobe pohrebného vystúpenia s trúbkami, tympánmi a ďalšími nezbytnosťami... Záver však nebude prekvapivý...

Od "La Grande Danse Macabre" , "World Funeral" ďaleko neutiekol, bolo pridané na melodike a pestrosti, skladby sú určite vyzretejšie a prepracovanejšie, priaznivci MARDUK si môžu album ihneď s nadšením bez ohľadu na hodnotenie zaobstarať... Na druhej strane nepriaznivci si tento album nevypočujú a pre nerozhodnutých to určite bude zaujímavý pokus a možno sa dočkajú, aj keď nie prevratného tak určite príjemného prekvapenia v podobe poctivej absolútne extrémnej black-metalovej hudby a možno nie ... ja som spokojný.

 12

Arrow

Verdikt

MARDUK týmto albumom rozhodne nesklamali, vytvorili veľmi solídny a našľapaný album . Z hľadiska vývoja kapely je to však skôr stávka na istotu opierajúca sa o koncept predchádzajúceho diela.

Hodnocení

Autor
-
Redakce
-
Čtenáři
8,2 / 10

Další informace

Stopáž: 47:02

www.marduk.nu

Sestava

Skladby

  1. With Satan and Victorious Weapons
  2. Cloven Hoof
  3. World Funeral
  4. Castrum Doloris
  5. Hearse
  6. Bloodleting
  7. Blessed Unholy
  8. Bleached Bones
  9. To the Death's Head True
  10. Night of the Long Knives
  11. Blackcrowned

Diskografie

Memento Mori (2023)
Viktoria (2018)
Frontschwein (2015)
Serpent Sermon (2012)
Wormwood (2009)
Rom 5:12 (2007)
Blood Puke Salvation (DVD) (2006)
Blackcrowned (DVD) (2005)
Warschau (live) (2005)
Deathmarch (EP) (2004)
Plague Angel (2004)
World Funeral (2003)
La Grande Danse Macabre (2001)
Obedience (MCD) (1999)
Panzer Divison Marduk (1999)
Nightwing (1997)
Live in Germania (live) (1996)
Glorification (MCD) (1996)
Heaven Shall Burn (1996)
Opus Nocturne (1994)
Those of the Unlight (1993)
Dark Endless (1992)
Fuck me Jesus (demo) (1991)
Here is No Peace (demo) (1991)