DESTROYING DIVINITY - rozhovor

DESTROYING DIVINITY - rozhovor

Ahoj, zdravím Tě prostřednictvím web magazínu MetalMania. Jak se v současné době daří všem u DD. Je tu další nový rok 2003, dali jste si jako kapela nějaké předsevzetí nebo závazek do tohoto roku (i do dalších let)?
Čau Hells Duck! Zdraví tě D.D. gang. Daří se nám tak nějak v normě. Jednou tak, podruhé onak. Naše předsevzetí nebo spíš plán je složit, nazkoušet a nahrát materiál pro další CD, které by mělo vyjít do konce roku. (Chceme aby vyšlo do konce roku. Snad všechno půjde tak jak má.) Jinak hlavně zdravíčko ať nám slouží a pokud nebude válka nebo nějaká jiná katastrofa tak budeme pokračovat v naší činnosti. A až jednou zestárneme (pokud dřív nezemřeme) tak se vykašleme na celý Death-black, protože už nebudeme stíhat a vrhneme se na Blues. Pak budeme vzpomínat na naše mladá léta strávená metalovým běsněním.

Máte za sebou, myslím, že veliký kus práce, zvěčněné na kotoučku „… Created…“ z roku 2001. Určitě mi dáš za pravdu, že jste byli do jisté míry ovlivněni zejména americkou deathmetalovou školou, vaše dílko je sakra dobrý a syrový materiál...
No trochu práce za sebou máme. Americké deathové kapely poslouchá někdo víc a někdo míň. Určitému ovlivnění se neubrání asi nikdo a vždy budou kapely k něčemu přirovnávány. My jsme se dočetli v recenzích přirovnání typu: IMMOLATION ,INCANTATION, MORBID ANGEL a další. Ale to je jenom škatulka k přiblížení tvorby kapely. Vyloženě nikoho nekopírujeme a hrajeme si po svém. A co se týče toho co posloucháme, tak nejsme živy jenom americkým brutal deathem. Naší tvorbou je naše soukromé zlo, vyjádření temných myšlenek.

Rovněž musím ocenit fakt, že v materiálu jste zakomponovali i blackmetalovou příměs, budete v obdobném duchu pokračovat i nadále?
Jo, máme rádi black a proto se v naší tvorbě objevují i tyhle pasáže, což je jen dobře, protože hudba je různorodější. Black má svou specifickou atmosféru a ve spojení s deathem je to to pravé. Budeme v tom pokračovat, protože i black a temnota je v nás.

No, album "…Created…" vyšlo v roce 2001. Co nějaký nový marast, chystáte?
CREATED je naše první demo, které vyšlo jako CD-R a MC. Obsahuje 7 songů v délce 23 min. V roce 2002 jsme nahráli 4 nové skladby + 1 instrumentálku v délce 20 min. Tohle všechno nám vydal Pigi u své firmy GRODHAISN PROD. jako plnohodnotné CD (23 min.). Další CD, jak už jsme psali v první otázce, chceme vydat do konce roku 2003.

Ještě bych se vrátila k desce. Jelikož vlastním pouze promo materiál, kde nejsou uvedeny texty, ráda bych se Tě zeptala na textovou náplň jednotlivých šlehů?
Jsou to texty, které se dobře hodí pro tento styl hudby. V textech vyjadřujeme naše postoje k různým věcem a událostem. Nic konkrétního k nim říkat nebudeme. Každý si je může přečíst (a kdo opravdu chce, ten si je přečte) a udělat si na ně svůj názor. Všechny texty jsou otištěny v bookletu CD.

Jedním z prvotních kontaktů s CD jsou především obaly, je jasné, že chytrý fanoušek nenakupuje CD podle obalu, ale i přesto podle mě hraje přebal a provedení desky určitý podnět ke zvědavosti. Konkrétně přední stranu "...Created..." zdobí Deatherova (mimo jiné i vydavatel fanzinu IN DEED HELL - pozn. autor) malůvka velmi osobitého stylu. Co vyjadřuje? Z jakého důvodu je pouze černobílá?
Jasné, že podle obalu si koupí CD jenom hlupák. I když dobrý obal je skvělá věc, měla by vždy rozhodovat kvalita hudby. Ale to také neplatí, protože mnohdy se víc investuje do obalu. My jsme se k obalu dostali tak, že jsme nahráli na kazetu náš materiál a poslali ji Deatherovi ať si ji poslechne a napíše co a jak. On se ozval, že se mu materiál líbí a navrhl, že nám udělá obal. Tak jsme si vybrali obrázek, který byl volný a bylo to. Kresba znázorňuje návrat temné síly z vesmíru, aby se opět chopila moci. Obal byl černobílý jenom na demu. Na CD už je kompletně v barvách.

Persony z vaší smečky nepatří mezi jen tak ledajaké nováčky v undergroundu. Jak na vás působí takové všeobecné dění kolem téhle hudby? ... Život není jen náhoda, jednou seš dole, jednou nahoře ... Mě připadá, že lidi o extrémní hudbu ztrácí zájem. Tento jev je patrný zejména na koncertech a ty já považuji za nejdůležitější.
Máš pravdu. Jednou je to lepší, jindy zas horší, ale nemá cenu si stěžovat. Tahle hudba není pro každého a nebudeme nikoho přesvědčovat aby ji poslouchal. Každý k tomu musí přijít sám. Dění kolem téhle hudby je přiměřené. Lidi co ji nechápou tak ji okamžitě zavrhnou a ti co to myslí dobře tak se snaží ji všemožně podpořit. Ale nejhorší je, že jako všude i tady se najdou hajzlové kteří tomu škodí. Ztráta zájmu je patrná. To je fakt. Protože většina lidí zná jen kapely naservírované pod nos. (nějaké Nu-metaly apod.) Pořádný death, black, grind, gore, ... to je pro ně úplně neznáma dimenze. Lidi jsou neschopni přemýšlet sami za sebe a to neplatí jenom v muzice.

Dnes hodně různých kapel, seskupení i osobností hraje převážně black metal a death metal. Na tuzemské scéně mi schází nějaký pořádný thrash. Oproti tomu za hranicemi, a to nemusím chodit daleko (třebas v Německu), prožívají comebacky některé skvělé kapely, namátkově třeba DESTRUCTION. KREATOR taky značně obživli, i když návštěvnost na jejich koncertu v Brně jsem čekala hojnější. Napadlo tě někdy, že by škála hudebních odnoží heavy metalu mohla být pestřejší, zejména v Česku?
Nám to připadá, že je u nás "přegrindováno". Kvalitní death a black tady chybí a po thrashi se nám nějak nestýská. Comebacky jsou dobré akorát k tahání peněz z kapes fandů. I když kdo chce, ať si podporuje co uzná za vhodné. Škála hudebních odnoží v Čechách odpovídá mentalitě našeho národa.

"…Created…" jste nahrávali v jakémsi studiu SHOPA – Liptov. Rozhodnete se vzhledem k finanční situaci a jiným okolnostem třeba pro jiné studio, kde by určitě finální zvuk dopadl o trochu lépe? Kvalita zvuku na CD je snad jediná malinká kosmetická vadička.
Není to jen tak jakési studio. Je to výborné studio s výborným maníkem, kterým je Staňa Valášek - člověk který muzice rozumí, dokáže dobře poradit a vůbec je to takový pohodář. Staňo díky za všechno! Správně se studio jmenuje "ŠOPA". My jsme to trochu "poangličtily" na SHOPA. Takže správně a navždy "ŠOPA". Zvuk je odtud kvalitní a nám se líbí. Doufáme, že příští věc nahrajeme zase tam.

V titulní skladbě "Created Of The Past" působí velice zajímavě použití houslí. Dá se hovořit o nápaditém oživení. Proč nebyly housle použity i v jiných skladbách? Můžou posluchači očekávat na dalším albu nějakou podobnou libůstku?

Housle jsme použili místo intra. Jsou jen v první části skladby. Prostě jsme je tam daly pro zpestření. Je docela možné, že v budoucnu housle použijeme, anebo i jiný nástroj, ale jen třeba mezi skladbami, nebo jen v malé části songu. Naživo se s těmito nástroji prezentovat nebudeme.

A na závěr tradiční klasické ...OUTRO DESTROYING DIVINITY... ať DD dobře vaří!
Díky za rozhovor, ať se daří,Díky Tobě za rozhovor, zájem a prostor na stránkách.

Všichni kdo máte zájem o naše CD, trika, vystoupení atd. kontaktujte tyhle adresy:
OMMURTAG
Vinařská 1131
696 02 Ratíškovice
Czech Rep.
email: destroyingdivinity@email.cz


GRODHAISN PRODUCTIONS
Roman "Pigi" Čaj
330 14 Ledce 52
Czech Rep.
grodhaisn@seznam.cz
www.grodhaisn.cjb.net

 2

Diskografie

Hollow Dominion (2014)
Dark Future (2010)
Hell Unleashed (2004)
... Created ... (2002)
Created (demo) (2001)