CHAOS WALKING - Zajímavý námět rozpuštěný v průměrném zpracování

CHAOS WALKING - Zajímavý námět rozpuštěný v průměrném zpracování

CHAOS WALKING - Zajímavý námět rozpuštěný v průměrném zpracování

CHAOS WALKING - Zajímavý námět rozpuštěný v průměrném zpracování

Škoda, že v tomto případě ještě nevzniknul film o filmu. Myslím, že by bylo mnohem zajímavější vidět, co film v průběhu tvorby pronásledovalo, než jeho výslednou podobu. Není totiž tajemství, že když Lionsgate film dokončili, tak bylo rozhodnuto, že je to taková tragédie, že je nedistribuovatelný a musí se zbrusu předělat. Chaos Walking pak čekal další čtyři roky, aby mu bylo vůbec umožněno spatřit světlo světa. Zajímavé je to, že mu původní scénáristickou formu vtiskl Charlie Kaufman a John Lee Hancock, ačkoliv ho v csfd v kreditech nenajdete. Předpokládám, že jejich návrh scénáře byl trochu sofistikovanější a ambicióznější. O to víc mě zajímá, co a kde se tak hrozně moc porouchalo.

CHAOS WALKING

Děj se odehrává na planetě Nový svět, která je podobná Zemi. Před léty ji kolonizovalo několik skupin lidí. Ačkoliv mají například moderní zbraně, tak žijí zhruba na stejné úrovni jako na konci předminulého století. Hlavním dopravním prostředkem jsou koně. Až potud to může působit jako film v duchu westernu, kříženého s postapo. Hlavní hrdina Todd, kterého hraje Tom Holland, žije ve vesnici Prentisstown s dalšími muži. Ženy tu žádné nejsou. Toddovi od narození vypráví storku o tom, že původní obyvatelé, kterým říkají „sándráci“, jsou zodpovědní za to, že ve vesnici není ani jedna dívka. V Novém světě funguje jedna důležitá anomálie. Žádný muž nemůže skrývat své myšlenky. Kdykoliv na něco pomyslí, tak se ta představa zhmotní kolem jejich hlavy v podivné projekci. Jak vizuálně, tak většinou i zvukově. Někteří to dokáží potlačit nebo využít, jiní méně. Todd je z těch, kteří s tím moc pracovat neumí.

CHAOS WALKING

Myšlenka, že nemáte své vlastní soukromí ani ve svých myšlenkách, mi přijde velmi zajímavá. Její ztvárnění, kdy se postavě ve filmu začnou v modrém obláčku kolem hlavy míhat vize poplatné tomu, na co právě myslí, už méně. A bohužel, ještě méně zajímavé je to, jak se s tím ve filmu nakládá. Napadalo mě opravdu mnoho situací, které bych chtěl vidět. Například, když někdo umírá nebo prožívá něco velmi intenzivního. Bohužel s tím Chaos Walking moc nepracuje.

Děj filmu začíá za situace, kdy v blízkosti vesnice havaruje modul další kolonizační vesmírné lodi a jediný, kdo přežije, je tajemná dívka zhruba v Toddově věku. Vesničané ji chtějí chytit a Todd ji ukryje a následně s ní utíká z města. Při tom se do ní samozřejmě zakoukává. Vzhledem k tomu, že je to první dívka, kterou v životě potkává, se při jejich úprku z Prentisstownu děje spousta lehce humorných situací, při kterých ona o Toddovi ví téměř vše a on o ní vůbec nic. Viola, jak se ztroskotaná jmenuje, míří s Toddem do sousední kolonie. Ve vzduchu zůstávají nejasné otázky. Co se stalo s ženami? Proč ženy nemají svůj „hluk“, který by prozrazoval jejich myšlenky? A proč se starosta se svými kumpány z Prentisstownu snaží dívku ulovit? Film některé otázky zodpoví, jiné ne. Jediné, co mě tu mrzí, je že zdaleka nejsou využity základní kameny, na kterých film stojí. Tvůrci tu jdou u všeho jen po povrchu.

CHAOS WALKING

Celý "Chaos Walking" zpracovává příběh z knihy „Hlas nože“ od amerického spisovatele Patricka Nesse. Knihu jsem nečetl, ale dávalo mi to naději, že by background toho všeho mohl být promyšlenější a hlubší. Režisér Doug Liman navíc sci-fi už točil a například „Na hraně zítřka“ považuji za opravdu povedené dílo. Tady mu ale nějak stále nejde karta. Má kolem sebe výtečný tým, hlavního padoucha hraje Mads Mikkelsen, který v nedávno recenzovaných Rytířích spravedlnosti předvádí skvělý výkon. Tady ale skoro nemá co hrát.

CHAOS WALKING

Celá myšlenka světa mi přijde zajímavá. Bohužel, zpracování už je jen velmi průměrné a nemohu posoudit, nakolik to je předlohou, kterou jsem nečetl, nebo režisérem. Měl jsem často pocit, že film mnohokrát přestříhávali. Je tu několik scén, které vyzní úplně do prázdna a zpětně jsem si kladl otázku, proč ve filmu vlastně jsou. Trochu rozporuplně působí i výprava. Film v jednu chvíli vypadá jako něco velmi ambiciózního a „velkého“, ale po pár minutách máte pocit, že se díváte na nějakou lacinou televizní zábavu, co obloukem minula kinodistribuce. Nicméně rozhodně to není katastrofa. Průměrné sci-fi se zajímavým námětem, pár humorných scén, kdy hlavní hrdina nedokáže skrýt svoje romantické představy, a pár zajímavých myšlenek, které se mi přelévají v hlavě i nějakou dobu po filmu. Stále mám pocit, že to mohlo dopadnout mnohem lépe, ale co už.

 Přidejte svůj názor

RIP
RIP

Verdikt

Průměrné sci-fi se zajímavým námětem, pár humorných scén a skoro nic víc. Stále mám pocit, že to mohlo dopadnout mnohem lépe, ale co už.

Hodnocení

Autor
5,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Režie: Doug Liman
Předloha: Patrick Ness (kniha)
Scénář: Patrick Ness, Christopher D. Ford
Kamera: Ben Seresin
Hudba: Marco Beltrami, Brandon Roberts
Hrají: Daisy Ridley, Tom Holland, Mads Mikkelsen, Kurt Sutter, Nick Jonas, Demián Bichir, David Oyelowo, Cynthia Erivo, Oluniké Adeliyi, Tara Nicodemo, Blane Crockarell, Bethany Anne Lind, Harrison Osterfield, Isabelle Giroux, Michael Yarmush
Producenti: Doug Davison, Allison Shearmur, Erwin Stoff, Alison Winter
Střih: Doc Crotzer
Scénografie: Dan Weil
Masky: Frederic Belanger, Charles Carter
Kostýmy: Kate Hawley