IDLES - Ultra Mono

IDLES - Ultra Mono

IDLES - Ultra Mono

IDLES - Ultra Mono

Bristolští IDLES jsou jednou z nejrychleji rostoucích kapel Anglie. Jejich dvě první desky je katapultovaly do pozice, ve které se jejich koncerty už nevejdou do klubů, a jen koronavirus jim zhatil první tour, jež měla ambice být další metou v dobývaní světa. Pro upřesnění jen dodám, že jejich poslední londýnský koncert v roce 2019 pro deset tisíc lidí se vyprodal během jediného dne. Jejich album, které vyšlo na sklonku září, tomu odpovídá. Je sebevědomé po všech stránkách. Jejich hudba stojí na post-punku, přesněji řečeno „postupunku 2k“, což je označení skupiny na Spotify, co k sobě váže novou generaci, zvedající zástavu žánru.

Při poslechu jsem si mnohokrát vzpomněl na nedávno recenzované PROTOMARTYR, možná i proto, že kytarista Mark Bowen o nich mluví s velkým respektem. Ona tady jistá podobnost i je, jen s tím rozdílem, že zde je to bez melancholie, vážnosti, dekadence a bez pocitu zmaru. „Ultra Mono“ je mnohem odlehčenější, přímočařejší, a to jak hudebně, tak v názorech, kterými se autoři zabývají. Na jejich doslovnosti je znát, že chtějí být přesně pochopeni. Nedávají posluchači šanci hledat v textech jinotaje k aktuálním tématům, ke kterým se vyjadřují. Zatímco PROTOMARTYR jsou civilnější, ale současně hlubší, IDLES se poslední dobou trochu zplošťují do pouhých velkých gest. Takovým příkladem budiž i to, že když po první desce zpěvákovi Joe Talbotovi zemřela matka, o kterou se posledních 17 let staral, neboť prodělala mrtvici, z jejího popela udělal součást granulátu pro vinyly IDLES.

Joe Talbot dosáhl v hlase potřebné drsnosti, se kterou předkládá sociálně kritickou a politickou agendu. Jen je velká škoda, že se zplošťuje významově a mnohdy se omezuje na sloganovité zkratky. Bristolští jsou typem kapely, která v průběhu času hrubne. A je škoda, že v tomto ohledu se nesnaží zarýt svůj rezavý pluh i do větší hloubky.

IDLES

Zvukově dokáží být IDLES v některých částech přístupnější a jemnější, jindy nasají až industriální odér. Frekvenčně rozdělené kytary si každá hájí svoje pásmo, což vytváří zvláštní typ čitelnosti a srozumitelnosti. Tuto čitelnost se snaží rozbít snad jen zvukovými rejstříky, které si s uchem neberou servítky a vytváří dojem neučesanosti a agresivity. Dohled nad produkcí „Ultra Mono“ svěřila kapela Nicku Launaymu, což se sázka na jistotu. Jsou za ním jména jako SILVERCHAIR, ERIC CLAPTON nebo KILLING JOKE. Na desce se ale podíleli i lidé naprosto mimo scénu, jakými je třeba hip-hopový producent Keny Beats. Albu to ve výsledku prospělo. Má své hitové tendence, rock’n’rollový tah na branku a současně působí zlobivě a rebelsky.

„Ultra Mono“ je nepokorný a rebelský anglický rock’n’roll nové generace. Současně s jeho drzostí jde ale ruku v ruce určitá povrchnost, která v mých očích dojem z rychlého rozletu IDLES citelně sráží.

 1

RIP
RIP

Verdikt

„Ultra Mono“ je nepokorný a rebelský anglický rock’n’roll nové generace. Současně s jeho drzostí jde ale ruku v ruce určitá povrchnost, která dojem z rychlého rozletu IDLES citelně sráží.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
-

Další informace

Sestava

Skladby

  1. War
  2. Grounds
  3. Mr. Motivator
  4. Anxiety
  5. Kill Them with Kindness
  6. odel Village
  7. Ne Touche Pas Moi
  8. Carcinogenic
  9. Reigns
  10. The Lover
  11. A Hymn
  12. Danke

Diskografie

Ultra Mono (2020)
Joy As An Act Of Resistance (2018)
Brutalism (2017)