HORN - Mohngang

HORN - Mohngang

HORN - Mohngang

HORN - Mohngang

Reportáže psané na oprátce, recenze psané bez znalosti kontextu… co je víc? Julka se ptejte, já se jdu věnovat tomu druhému. V redakci Metalopolis jsem poměrně proslulý jako panslovan, pangermán, panpohan, panwerich a panpivní nacionalista, takže když se objeví kapela, která provozuje pagan BM, frontman je holohlavý, ryčí německy a jeho biceps dosahuje tloušťky Mildova stehna, jsem okamžitě v pozoru. Rozuměj: napřed studuju, zda nejde o nahnědlého kokota, kterému ideologie a anabolika sežraly mozek i péro. Tohle naštěstí není ten případ. Profesí překladatel Nerrath sice sem tam prohlašuje, že muži zeslábli a nejspíš bude zase nějaká válka, ale jinak se projevuje dosti příčetně.

To je veškerý kontext, kterým jsem disponoval před poslechem nové, v pořadí už osmé, desky kapely HORN, za kterou stojí samojedině hrozivě vypadají frontman a jediný stálý člen. Musím přiznat, že mě ihned zaujal sampl jakési zboostrované pohřební dechovky, která uvozuje track „Wär nicht Traubhagel“. Mám velkou radost, když mě v žánru, který mám projitý křížem krážem, dokáže něco překvapit. A HORN se to tímhle halali povedlo okamžitě.

Obrázek_1

„Mohngang“ znamená v překladu mák, což je trochu matoucí s přihlédnutím k tomu, že na obalu je zimní krajina s čerstvým polomem, která náladou evokuje spíš díla rodiny Brueghelovy. Tahle zvláštní diskrepance mimoděk přesně vyjadřuje, v čem jsou HORN tak zábavnou záležitostí. Obsahují totiž velmi trve a kvlt žánrové elementy, ale sází je na pole zorané sympaticky šejdrem. V jádru jde o řízný germánský black metal, kterému diktuje železnou disciplínu skvělý medvědí projev Nerratha, jenž přechází od vzteklého řevu do velebného zpěvu, aniž by to tahalo za uši a další tělesné partie. Frontman si rád bere na pomoc starobylé nástroje. Na „Mohngang“ ho upoutal dulcimer se svým nezaměnitelným vysokým cvrkotem, kterému věnuje i samostatnou skladbu, zasněný „Dulcimerstück“.

Sám Nerrath prohlašuje, že ho příliš nezajímá rekonstrukce dobové hudby, ale rád staré hlasy nástrojů využívá k posílení nálady svých vlastních kompozic (viz báječný marš „Satt scheint der Sud der Tat“). Tenhle postup funguje, takže HORN mají opravdu daleko k „skočným středověkým tancovačkám“. Prim tu stále hraje zasmušilost a tremola black metalu, která se ale vůbec nebojí opustit husté mlází a protáhnout končetiny ve skočných dryjáčnických kouscích (podle všeho umělý tradicionál „Upstream Canals, A Ship's Bell Sounds“).

Chmurné cello „Mohngang“ otevírá a zavírá, ale mezi „Einleitung - Der Wettlauf zum Meer“ a „Die mit dem Bogen auf dem Kreuz“ leží překvapivě pestré území. Pokud bych měl hudbu HORN nějak pojmenovat, zní jako lancknechtské písně pokovené a zakalené. Je v ní dost melancholie, ale i bojovnosti, hodí se k pochodu i kývání se nad korbely. Ano, je tu i pár pařezů žánrových banalit a póz, ale Nerrath je vždy dokáže rázně vyklučit dalším skvělým nápadem. Střídá se tu dominantní němčina, osvěžující angličtina a norština (diktát „De står her som sletta“ připomínající např. švédské MÅNEGARM), které dle některých diskusních fór příliš nerozumí ani rodilí mluvčí. Stane se.

Jest to deska rázná, přímá a nekomplikovaná, ale při své relativní jednoduchosti dovede člověka vtáhnout. Když nejdete vy ke kontextu, musí přijít kontext k vám. Co už, věším arkebuzu na skobu a jdu si Nerrathovu diskografii nastudovat, protože HORN vyhlížejí jako velmi nadstandardní kousek. Pro vás stižené podobnou ignorancí, jakou trpím já: „Mohngang“ je dobrou branou do světa téhle německé hory svalů a zajímavých nápadů.

 Přidejte svůj názor

Marigold

Verdikt

Rázná, přímá a nekomplikovaná pagan metalová deska, která při své relativní jednoduchosti dovede člověka vtáhnout. 

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 48:04

DR: 7
Gear: Pioneer XDP 100R + Audio Technica ATH-M60x (Tidal verze)

https://hornlichterlischt.bandcamp.com/

Sestava

  • Nerrath - kytara, basa, bicí, klávesy, dulcimer, vokály

Skladby

  1. Einleitung - Der Wettlauf zum Meer
  2. Satt Scheint der Sud der Tat
  3. De Star her Somsletta
  4. Wär Nicht Traubhagel
  5. Handkreis und Chor
  6. Upstream Canals, a Ship’s Bell Sounds
  7. Dulcimerstück
  8. Vom Tribock Hohl Geschossen
  9. Odegard und Pendelschlag
  10. Die mit Dem Bogen auf dem Kreuz (cello version)

Diskografie

Mohngang (2020)
Retrograd (EP) (2018)
Turm Am Hang (2017)
Feldpost (2015)
Konflikt (2013)
Distanz (2010)
Naturkraft (2008)
Die Kraft der Szenarien (2006)
Jahreszeiten (2005)