KLUBY V DOBĚ PANDEMIE vol.1 - Přežijí?

KLUBY V DOBĚ PANDEMIE vol.1 - Přežijí? "Důležité je, že zatím věříme!"

KLUBY V DOBĚ PANDEMIE vol.1 - Přežijí?

KLUBY V DOBĚ PANDEMIE vol.1 - Přežijí? "Důležité je, že zatím věříme!"

Vytipovali jsme pár hudebních klubů napříč Českem i Slovenskem, které máme rádi, a zeptali se jich, zdali pandemii přežijí. Jak tráví čas v těchto dnech a jaká je možnost, aby fanoušci hudby kluby podpořili? V dnešním článku si je možné přečíst názory z pražských a brněnských klubů Eternia / Underdogs, Strahov 007, Kabinet Múz a Bajkazyl. Dotazy jsme posílali klubům minulý týden a mějte, prosím na vědomí, že situace se mění každým dnem.

Pokud máte i vy „Svá místa“, kterým by v těchto dnech mohli pomoct fanoušci, co je mají rádi, sdílejte v diskuzi.

KLUBY V DOBĚ PANDEMIE

Eternia / Underdogs – (Nádražní 3, 15000 Praha)

Jak opatření kolem koronaviru doléhají na váš klub? Je ohroženo vaše fungování do budoucna?

Abych to uvedl na pravou míru, pro případ, že to budou číst lidi, co nás neznaj, tak Eternia není klasickej klub. Jsme dům, ve kterým funguje X různejch projektů. Klub Underdogs, resturace Eaternia, zkušebny, nahrávací studio, skejtový účko, prostor pro různý nehudební eventy, kde se popravdě vlastně stejně často dělají malý DIY koncerty a spousta dalšího. Fungování je ohroženo drasticky. Jak fungování jednotlivejch buněk/projektů, tak vlastně i celej houseprojekt balancuje na hranici smrti a přežití, protože v podstatě všechno, co tady děláme, je založený na účasti veřejnosti. Rána to je jak duševní, protože 100% naší energie směřujem do něčeho, co se ze dne na den zakázalo, a člověk si připadá najednou úplně zbytečnej a je to takovej zvláštní frustrující pocit. A samozřejmě i finanční, protože nezávislý undergroundový místa nepobíraj žádný granty nebo dotace a fungujou čistě z koncertů a útraty na baru. Takže třeba Underdogs je odstřihlej od jakýkoliv možnosti výdělku a chtě nechtě bude dřív nebo později postavenej před rozhodnutí, jestli si zvukaři, barmani atd. budou muset najít jinou práci, nebo to ustojí do doby, než se začnou kluby otvírat.

Je nějaká cesta, jak klub mohou podpořit lidé, kteří chodí na koncerty?

Každá pomoc je samozřejmě vítána a myslím, že každej klub v současný době už zveřejnil nějaký crowdfundingový konto a poprosil o podporu. Realita většiny klubů je bohužel taková, že i při plným provozu balancujou na hranici udržitelnýho fungování, a kdyby nebyl majitel nenapravitelnej srdcař, tak by už dávno zavřel. Takže ten propad, kterýmu nezávislý kluby čelí teď, je vážně drastickej. Na jednu stranu je utopie si myslet, že support od lidí to zachrání. Na druhou stranu, každá poslaná koruna oblíbenýmu klubu je nejen koruna, která fyzicky bude použita na poplacení toho průšvihu, ale je to strašně silnej signál pro ten klub, že to lidem není lhostejný, a že má smysl to nepoložit. My s Eternií jsme na tohle konto udělali koncert na naše čtvrtý narozeniny začátkem října, což bude dvoudenní koncert, na kterým zahrajou lokální kapely, který nás chtejí podpořit, a kam si lidi můžou v předprodeji koupit benefiční vstupenku přes go-out tady:
https://goout.net/cs/listky/narozeniny-eternie-benefit-na-provoz-za-dob-krize/bklg/

Underdogs založil Patreon, kde se kdokoliv může stát patronem klubu tím, že dá v bance trvalej příkaz na jakoukoliv, třeba i symbolickou částku ve výši jednoho virtuálního piva a po dobu zákazu akcí (nebo prostě jakoukoliv dobu si zvolí) bude měsíčně přispívat na "svůj" klub. Pokud by někdo chtěl crew z našeho sklepa podpořit, tak prosím tady: https://www.patreon.com/KolektivUnderdogs/posts

Jak v současnosti trávíte čas? Máte nějaké doporučení/tip ať už hudební, filmová, knižní... úplně jiná?

Já osobně upřímě úderem toho šílenství nedělám nic jinýho, než že zaprvý sleduju a zjišťuju co bude dál, což jsme si asi všichni všimli, je dost spletitá cesta, protože komunikace naší vlády směrem ven k obyvatelstvu je úplný fiasko. Zadruhý se snažím na základě každodenních změn překopat fungování zaběhlejch věcí na ten "nouzovej stav", což zabere taky spoustu času. A zatřetí v čase, co zbejvá, se tady na baráku věnujeme manuálním věcem na domě. Časově je ten poslední měsíc neuvěřitelná smršť a myslím, že jsem ještě neměl chvíli na to si nastahovat nebo nakoupit nějakou novou muziku, dokonce ani nevím, který z koncertů, na který jsem plánoval vyrazit, jsou už zrušený a nad ktreýma ještě visí naděje...

Tomáš / Eternia

ETERNIA

007 Strahov (Chaloupeckého 1915/7, Praha 6-Břevnov)

Dopad současný situace je jasný. Máme zavřeno až do odvolání, které samozřejmě netušíme, kdy bude. V tom je to zrádné. Naše fungování ohroženo je, stejně asi jako u všech ostatních klubů. Snažíme se naplánovat bohatý podzimní program s českými kapelami, chystáme benefiční merch a klub je možno aktuálně podpořit v projektu Goout.net a radní pro kulturu hlavního města Prahy "Vstupenky na Nic".
https://goout.net/cs/koncerty/klub-007-strahov-koncert-o-nicem/rdhpf/+sqejq/

Monika / Sedmička

Sedmička

Kabinet Můz (Sukova 49/4, 602 00 Brno)

Jak opatření kolem koronaviru doléhají na váš klub? Je ohroženo vaše fungování do budoucna?

Kabinet MÚZ je zavřený, stejně jako všechny ostatní místa. Zrušili jsme program pro následující měsíce. Domluvené koncerty se snažíme přebookovávat na pozdější termíny. Nejistota, kdy ten pozdější termín bude reálný, způsobuje, že přehazujeme již přehozené a pomalinku se začínáme modlit, aby podzimní domluvené termíny klaply - zejména zahraničních umělců a umělkyň. Stále největším chytákem zůstává, budou už hranice otevřeny? Jak na tom budou Spojené státy a další mimoevropské kontinenty?
V současné době v našich prostorách funguje jen omezený provoz veganské kuchyně Die Küche. Ale zájem o vyzvednutí/dovážku jídla sotva pokryje náklady na suroviny a lidskou práci. Ale jsme vděčni i za to. A i náš vinylový obchod Kabinet Records jede na bázi "objednej přes email a vyzvedni mezi dveřmi". Moc si vážíme všech, kteří i v této nelehké situaci nás podporují! Prozatím ani neplánujeme nějaké zásadní rekonstrukce, protože zase a jen PENÍZE. Budoucnost? Bojujeme. Protože náš podnik je přímo v centru, náklady na nájem jsou šílený. A tak jenom počítáme statisícové ztráty. Důležité je, že zatím věříme!

Je nějaká cesta, jak klub mohou podpořit lidé, kteří chodí na koncerty?

Jak už jsem zmínil výše, zatím nejdeme cestou crowdfundingových sbírek. Ale chceme našim podporovatelům a podporovatelkám nabídnout něco našeho a něco v čem si myslíme, že jsme dobří.

Kupujte si od nás desky - Kabinet Records https://www.facebook.com/kabinetrecords/

Napište si o seznam a desku si pak u nás vyzvedněte.

Kupujte si od nás voucher na sezónu 2020 (ten si pak dle libosti proměníš za vstupenku), kupuj http://bit.ly/kabinet2020

Objednávej si u nás jídlo z naší veganské restaurace DIE KÜCHE.
https://www.facebook.com/DIE-K%C3%9CCHE-677260022450405/

Zvěte přátele na naše (přeložené) koncerty.

Momentálně pracujeme i na osobitém benefičním merchandise. Trička, tašky, mikiny, čepice. Oslovili jsme pár umělců, kteří pro nás vytvořili famózní designy. Spojení Kabinetu a koronáče. Sleduj naše kanály - brzy vypustíme designy a podrobnosti. Budeme vděčni za podporu!

Jak v současnosti trávíte čas? Máte nějaké doporučení/tip ať už hudební, filmová, knižní... úplně jiná?

Pokud pominu čas věnovaný přehazování a přebookovávaní, tak je prostor konečně pořádně prozkoumávat přilehlé lesy a poslouchat a číst si booklety desek. Momentálně mám za sebou kanadský komix Essex County a doháním letité nestíhání prokousat se celou (9+1) řadou komixového Kazatele. Za sebou mám blok globálních katastrofických filmů (tuze rád romanťárnu Perfect Sense) a teď přecházím v seriálové terorismy a na drogový trh (Caliphate, Our Boys, ZeroZeroZero). Knižně - strašně mě nadchla knížka Gaute Heivolla Než shořím (doporučuji!), v levných knihách jsem našel jeho prvotinu Královo srdce a tak je čas vyplout na neradostnou plavbu. A pak jsme zvědav na Dalekou cestu za domovem, která se stala inspirací/tématem alb Fall of Efrafa. A hudebně teď dost jedu nový alba: Spectres, Fotocrime, Gil Scott-Heron, Envy, Stormzy, SDH, Holy Fuck, Nusle Sound System, Uniform/The Body, Mgla, Kamasi Washigton, Squid, Fvck_Kvlt a nový dvě skladby As Friends Rust.

Jirza / Kabinet Můz

Kabál

Bajkazyl (Brno, Dornych 420/2a)

Jak opatření kolem koronaviru doléhají na váš klub? Je ohroženo vaše fungování do budoucna?

Situace není vůbec dobrá, především protože nevíme, jak dlouho ještě potrvá. Naše fungování do budoucna je v ohrožení. Déletrvající uzavření hranic je pro nás stejně špatné, jako zákaz kulturních akcí, který se má povolovat jako jeden z posledních. Je děsivé vidět, že měsíc bez příjmů položí spoustu kulturních podniků. Bylo by krásné, kdyby si díky tomu lidi uvědomili, jak hluboce podfinacovaný celý tento sektor je.

Je nějaká cesta, jak klub mohou podpořit lidé, kteří chodí na koncerty?

Lidé nás mohou podpořit libovolným příspěvkem zde, každá koruna pomůže - https://www.donio.cz/BajkazylBrno?fbclid=IwAR2yy--9BchX3c0feeiPAGgYtZnAzGgZXXYFobUW-4PSLgiHMnzXAHHubp4

Jak v současnosti trávíte čas? Máte nějaké doporučení/tip ať už hudební, filmová, knižní... úplně jiná?

Pozitivní na tom všem je, že lidé začli chodit ven. Lesy, louky, rybníky - to je teď můj rajon a nemohu si to vynachválit. Klid od města a lidí pomáhá k pročištění hlavy a stres z této špatné situace se tak dá zvládat lépe.

Nela / Bajkazyl

Bajkazyl

 

 3

RIP
RIP