DOWNFALL OF GAIA, DER WEG EINER FREIHEIT - Collosseum, Košice,  16. 09. 2019

DOWNFALL OF GAIA, DER WEG EINER FREIHEIT - Collosseum, Košice, 16. 09. 2019

DOWNFALL OF GAIA, DER WEG EINER FREIHEIT - Collosseum, Košice,  16. 09. 2019

DOWNFALL OF GAIA, DER WEG EINER FREIHEIT - Collosseum, Košice, 16. 09. 2019

V ten deň, keď do „Kolesa“ naklusali po nemecky hovoriaci spoluobčania, sa skončilo leto. Či to bolo neúprosnými tónmi, alebo jednoducho prišiel len správny čas, to už nezistíme, jednoznačne si to však ten nedeľný večer pýtal.

Zišla sa tu totiž spoločnosť skupín DER WEG EINER FREIHEIT a DOWNFALL OF GAIA, ktoré svojou tvorbou drvia všetko veselé a pozitívne a neboja sa búrať osvedčené hudobné postupy. Napriek – alebo skôr vďaka – tomu bolo na nich zvedavých cca sto hláv, ktoré si obe telesá dokonale užili.

Prví menovaní tu pred zhruba poldruha rokom zahrievali dvojku MOONSORROW a PRIMORDIAL, no ich hrací čas bol vtedy žalostne krátky. Tentokrát to okolo sveta skúšajú s kolegami D.O.G., ktorí keď hrabli do strún, nastal čas na mix čierneho kovu, doomu a štipky atmosférickej hudby zriedenej prog prvkami. V hľadisku nebol skoro žiadny pohyb, len monotónne pokyvkávanie hláv hore – dole. To bolo jediné spojenie medzi nami a nimi. A samozrejme potlesk po každej dávke prívalu pocitov.

O nič väčší rozruch nenastal ani pri dvojke večera. Na pódiu pribudla „kanálová mreža“ pripevnená na stojan mikrofónu a knísalo sa ďalej. Bolo to o čosi pomalšie, no s o to väčšími výbuchmi emócií, ktoré dokonale prifarbovali pekelne červené reflektory. Na spestrenie večera dvaja zo spokojných uctievačov pohostili svoje idoly poldecákmi priamo počas hry a tie to bez zaváhania do seba kopli, poďakovali a poslali ich na revanš vybrať si nejaké triko zo širokej ponuky skupiny.

Ani jedno z vystúpení nebolo slabšie či výraznejšie a keďže oba spolky majú bohatú diskografiu, vytvorili dokonalý mix nenudiacich skladieb plných nálad, s obrovskou silou a dokonalou ponurou atmosférou.

Danke.

DOWNFALL OF GAIA

DOWNFALL OF GAIA

DOWNFALL OF GAIA

DOWNFALL OF GAIA

DOWNFALL OF GAIA

DOWNFALL OF GAIA

DER WEG EINER FREIHEIT

DER WEG EINER FREIHEIT

DER WEG EINER FREIHEIT

DER WEG EINER FREIHEIT

DER WEG EINER FREIHEIT

DER WEG EINER FREIHEIT

DER WEG EINER FREIHEIT

 Přidejte svůj názor

Jiné pohledy

Nakoľko pri počúvaní „Ethic Of Radical Finitude“ vo mne stále rezonuje vystúpenie DOWNFALL OF GAIA v Košickej mekke extrémnej muziky, nedalo mi nenapísať k jeho živému prevedeniu aspoň pár riadkov ako krátku reminiscenciu.

Previesť komplexnú extrémnu hudbu do kvalitnej živej podoby nie je pre kapelu jednoduché a je k tomu potrebná zložitá chémia dokonalého zvuku, nasadenia a precíznej hry na nástrojoch. V prípade DOWNFALL OF GAIA boli všetky tieto podmienky boli v plnom rozsahu naplnené snáď už od prvých sekúnd.  S našliapnutým úvodom „The Grotesque Illusion of Being“ bolo jasné, že toto bude prinajmenšom zvukovo grandiózna jazda. Kapela išla v plnom nasadení s fantastickou rytmikou, ktorá skladby hnala skladby agresívne vpred, no vďaka čistému zvuku vynikli všetky komplexnejšie party, ktoré sú nezanedbateľnou súčasťou a čarom tvorby kapely. Obzvlášť ma potešilo, že odznej skoro celý aktuálny album vrátane mojej obľúbenej „Guided Through A Starless Night“. Vokálny duet bol rovnako výrazný ako na samotnej nahrávke, k úplnosti mi chýbala len „As Our Bones Break to the Dance“, ktorá bola v setliste nahradená staršou intenzívnou záležitosťou „Woe“.

Toto bolo skutočne jedno z tých vystúpení, kde sa vzácne všetky elementy zídu v extrémnej synergii a odpália vás do inej dimenzie ako sa to na štúdiovej nahrávke nemôže podariť nech to počúvate na akokoľvek kvalitnej aparatúre. Ten kúsok intenzity prežitých momentov sa vracia potom aj pri domácom posluchu, čo je jedným z výrazných dôvodov prečo chodím na koncerty.

DER WEGEN EINER FREIHET sťaby headlineri mali potom veľmi ťažkú úlohu predchádzajúci náter nejakým spôsobom prekonať. Išli síce na sto percent, po formálnej stránke všetko v poriadku, ale prezentovaný materiál ma do deja veľmi vtiahnuť nevedel. V momentoch to bolo excelentné, ale jednotlivé skladby boli príliš roztiahnuté,  pre mňa často kompozične prázdne.

Jednoducho štúdiový materiál, ktorý kapela prezentuje nie je pre mňa tak silný, aby ho mohlo koncertné prevedenie posunúť o úroveň vyššie. Bol to slušný blackmetal s patrnou snahou o žánrové presahy, ale chcelo by to tie nápady trocha skoncentrovať a lepšie štruktúrovať, aby fungovali aj koncertne. V súhrne by som poradie kapiel asi prehodil. Taktiež predpokladám, že od DWEF sa ešte dočkáme veľkých vecí, na ktoré sa teším. Takže snáď niekedy nabudúce.

Arrow | 20. října 2019