PAŠERÁK - Tahle práce je pro starý

PAŠERÁK - Tahle práce je pro starý

PAŠERÁK - Tahle práce je pro starý

PAŠERÁK - Tahle práce je pro starý

Clintu Eastwoodovi bude za pár týdnů 89 let, ale na jeho práci to vidět není. Stejně jako v dnes již kultovním Gran Torinu, i ve filmu PAŠERÁK sedí pan Eastwood hned na třech židlích najednou. Na režisérské, producentské a posadil se i do té v hlavní roli. Už jen za tohle si zaslouží respekt. Jako herec má stále svoje typické charisma, jako režisér má v aktuálním filmu o něco pozvolnější tempo než v minulosti.

 PAŠERÁK

PAŠERÁK je film, který z pašování drog a kolem se točícího byznysu nedělá drama a neřeší nějaké morální odsudky. Věci se prostě dějí a moc se nad nimi nefilosofuje. Hlavní hrdina, který má finanční nouzi a většinu času tráví na soutěžích v pěstování květeny, jednou sáhne po přivýdělku, o kterém toho moc neví, a už to jede.

PAŠERÁK

Mistrovsky je v tomto případě zahraná hlavní figura filmu - Earl Stone. Eastwood tu opravdu vypadá jako vetchý stařec nad hrobem (on jím ve své podstatě i je), který se často dívá „do blba“ a snaží se si sám sobě v hlavě rozluštit, co mu vlastně někdo říká. Občas budí dojem, že přesně neví, kde je. Má jasný názor na novoty jako je internet a je zkrátka člověkem minulého století. Tato upoutanost v minulosti někdy nabírá až absurdních rozměrů. Například v situaci, kdy dobrosrdečně zastaví rodince, která píchla na dálnici. Nepřijde mu v té chvíli nemístné je oslovovat „negři“, protože to považuje za normální a nikdo mu ještě neřekl, že lidé s jinou barvou kůže se takhle už pár desetiletí neoslovují. I přesto ale stařík ví, co dělá, a dokáže velmi dynamicky, byť se stařeckým třesem, reagovat na nelehké situace, které mu osud staví do cesty.

PAŠERÁK

Hlavní linie filmu se motá kolem Earlovy rodiny, kterou celou dobu kvůli své vášni ke květinám zanedbával, a na sklonu života k ní hledá cestu. Peníze z jeho nového zaměstnání mu v tom částečně pomáhají. Příběh sám o sobě neskýtá příliš překvapení. Prostě poklidně plyne jedním směrem. Důležité je zmínit, že je film inspirován skutečnými událostmi.

PAŠERÁK

S čím mám trochu problém, je cílovka, pro kterou tento film je. Žánrová nevyhraněnost je vlastně jednou z jeho hlavních vlastností. Občas nadhodí úsměvný moment, sem tam dojímavou scénu a místy vplouvá i do napínavějších poloh. Nikde příliš netlačí na pilu. Ve své podstatě si ale moc nedokážu představit roli, která by Eastwoodovi v jeho věku slušela víc.

PAŠERÁK

 3

RIP
RIP

Verdikt

Nedokážu si představit roli, která by Eastwoodovi v jeho věku slušela víc. 

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
-

Další informace

USA, 2018, 116 min


Režie: Clint Eastwood
Scénář: Nick Schenk
Kamera: Yves Bélanger
Hudba: Arturo Sandoval
Hrají: Clint Eastwood, Bradley Cooper, Dianne Wiest, Taissa Farmiga, Michael Peña, Alison Eastwood, Andy Garcia, Laurence Fishburne, Clifton Collins Jr., Robert LaSardo, Noel Gugliemi, Katie Gill, Ignacio Serricchio, Lobo Sebastian, Loren Dean, Victor Rasuk, Pete Burris, Devon Ogden
Producenti: Clint Eastwood, Tim Moore, Bradley Thomas, Kristina… (více)
Střih: Joel Cox
Scénografie: Kevin Ishioka
Kostýmy: Deborah Hopper