THE MOTH GATHERER - Esoteric Oppression

THE MOTH GATHERER - Esoteric Oppression

THE MOTH GATHERER - Esoteric Oppression

THE MOTH GATHERER - Esoteric Oppression

Nohsledi, anebo snad méně korektněji řečeno plagiátoři, to v hudební historii neměli nikdy lehké. Poprávu se na ně snášela kritika za nulovou invenci a parazitování na dílech těch kreativnějších. Historie nám ale zároveň nejednou ukázala, že ne vždy byla tato kritika oprávněná. V případě stockholmských THE MOTH GATHERER to dlouho, a nutno říci že často i oprávněně, vypadalo na ten první případ. Ovšem už první dvojice alb nabídla několik slibných momentů, které naznačovaly, že o nich nelze hovořit jen jako o bohapusté kopírce krajanů CULT OF LUNA.

THE MOTH GATHERER

Předchozí deska „The Earth Is The Sky“ byla poměrně funkční syntézou výpůjček z toho nejlepšího, co švédské post-metalová úderka dokázala vytvořit a elektronikou načichlých experimentů. I přes zjevnost inspirační studnice se práve ona „experimentátorská“ část nahrávky dala pochopit jako jasné vykročení směrem k osobitějšímu pojetí. Novinka je v tomto ohledu poměrně čitelným krokem zpět, nicméně než se spustí vlna kritiky, je potřeba jí dát šanci!

A proč vlastně? No právě proto, jak důkladně, ba přímo perfekcionisticky rozvíjí již poměrně letitou hudební látku. Jak si při tom počíná suverénně, se smyslem pro detail a nepopíratelným zápalem pro věc. Před sebou tak máme sbírku pěti monumentálních kusů, které nezřídka a evidentně zcela záměrně vzbuzují reminiscence (ne)dávno slyšeného. Přesto však dokáží i tak nabídnout, když už ne přímo překvapení, tak rozhodně řemeslně kvalitní provedení, pod nimž se neskrývá pouze rutinní žánrová záležitost.

Naopak, Švédové z toho tentokráte vybruslili s velikou ctí. Inspiračního zdroje se nezbavili, spíše se naopak zdá, že tento ještě více vytěžují, přičemž ale souběžně s tím demonstrují svoji hbitost v práci s profláklými postupy. Co však nejvíce album vyvyšuje nad jeho předchůdce, je nepředstíraná úpřímnost, s jakou se skladby velkorysých stopáží ženou, no spíše plíží, vpřed. Ano, ani na moment neopustíme teritoria předem vytyčené prověřenou šablonou, ale vše ostatní je plně v režii skupiny. Ta těch několik málo nabízejících se šancí využívá s přehledem a velikým citem.

Naklonovaný hudební organismus tak začíná žít vlastní bohatým životem a přestože nahrávka, narozdíl od svého předchůdce, ani na moment nejeví ambice opustit bezpečná teritoria, o to sevřeněji pak ve finále zapůsobí. Její atmosféra je konečně doslova hmatatelná a plně uvěřitelná. THE MOTH GATHERER tímto dokázali překročit svůj vlastní stín a vytvořit tak vlastně dokonalou nahrávku pro všechny, pro které je post-metal model polovina minulého desetiletí stále lákavým hudebním světem.

 1

Dalas

Verdikt

S přihlédnutím ke všem limitům, které s sebou přináší více než zjevná inspirace tvorbou CULT OF LUNA beztak nemohu jinak. Prostě moc dobrá post-metalová deska!

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Sestava

Skladby

  1. The Drone Kingdom
  2. Motionless In Oceania
  3. Utopia
  4. The Failure Design
  5. Phosphorescent Blight

Diskografie

Esoteric Oppression (2019)
The Comfortable Low (EP) (2017)
The Earth Is The Sky (2015)
A Bright Celestial Light (2013)