LORIEN - Secrets Of The Elder

LORIEN - Secrets Of The Elder

LORIEN - Secrets Of The Elder

LORIEN - Secrets Of The Elder

Zkusíme začít kvízem: kapela, která pochází ze Španělska, jmenuje se stylově LORIEN a nahrála debut s názvem Secrets Of The Elder hraje co? Áno áno, vy, kdož typujete rychlý kov s příměsí fantasy, pálíte přímo do černého. Těžko říci, zda název alba je pokusem o reflexi kleptomanské povahy tohoto seskupení, nicméně faktem zůstává, že pokud se svou snahu vyšťourat kde jaké tajemství Starších a Zkušenějších pokoušejí utajit, činí tak velmi chatrně. Zkrátka vy, kteří stále trpíte nadějí, že se najde speedová kapela hrající nově a neotřele, můžete klidně postoupit o klik dál. Tady pšenka nekvete.

Ihned po rozehrání svého hudebního gambitu překvapí LORIEN velmi slušným zvukem a produkcí, který je na úrovni „těch lepších“ žánrových souputníků. Hudebně je ale všechno jasné od prvního akordu. Pravidelně opakované ohlasy písní bardích, zejména pak těch z dílny Slepých strážců, zatáhnou za ucho nejen naprosto typickým vybrnkávačkami na španělky, ale zejména snahou Jordiho Tordery zpívat sladce jako Hansi. Není to špatné, tají se v to slušná jižanská muzikalita, ale na perfekcionismus Strážců jsou Elfíci z LORIENu krátcí. Nehledě na to, že při přechodu do tradiční speedových řežeb začne Jordi Tordera ztrácet půdu pod nohama a jeho ukničené výšky by jednoho připravili o chuť k jídlu. Do nebe volá zejména skladba Don´t Be Afraid, kde se pan vokalista pokouší měnit rejstříky tak divoce, jakoby ho kdosi štípal na okulí. Opravdu děsivé. Nicméně když abstrahuje od pokusů o heroické výšky, pěje slušně.

Co se celkové kvality a vyrovnanosti materiálu týče, je znát, že tu máme kapelu na startu. Úvodní bardovské zpívánky Ballad Of The Knight, Merlin The Wizard a docela veselá Silent Mermaid jsou spíše příjemnou a libou kulisou k činnostem jiným, než je hudební mediatce. Nechybí zajímavá melodie, ale naprosto chybí vlastní ksicht. To šestiminutová palba The Voice Of Saruman (o kom je snad netřeba zdůrazňovat) mě velmi příjemně překvapila – dřevitý speed alá léta osmdesátá, ale přesto dynamický, chytlavý; prostě takový, jaký má speed metal být. Po této písni následuje poměrně vydařený sled písní, kde dominuje chytrá sólovka Davida Tordery, klasicizující klávesy a trochu přiostřené kopí agresivity. Je cítit, že se kapela pokouší najít svůj výraz, ale náklonnost k RHAPSODY a BLIND GUARDIAN se ji zatajit nedaří. Názorným důkazem může být refrén skladby Eternal Life, kde činčané sbory nahrazuje takřka hospodsky bezprostřední hulákání. Není to zlé, ale…

Shrnuto – nelámal bych nad nimi kouzelnické hole. Je pravda, že zatím předvedl slovutný LORIEN pouze umění složit a zahrát to, co před nimi dělali již mnozí. Učení z nebe neprší, to ví každý. Kdyby takhle vypadal speed metalový průměr, tak bych si ani příliš nestěžoval. Pravdou je, že jsou tu i delší a horší, jak by řekl pan Werich. Proto tedy hodnotím lehce nadprůměrně a doporučuji těm, kteří chtějí mít o speedové scéně přehled (jde-li to vůbec). Není vyloučeno, že o těchto španělských elfech ještě leccos uslyšíme. A v dobrém…

P.S. chválím kapelu za cover bez rytířů, draků a dalších zhůvěřilostí…

 Přidejte svůj názor

Marigold

Verdikt

Shrnuto – nelámal bych nad nimi kouzelnické hole. Je pravda, že zatím předvedl slovutný LORIEN pouze umění složit a zahrát to, co před nimi dělali již mnozí. Učení z nebe neprší, to ví každý. Kdyby takhle vypadal speed metalový průměr, tak bych si ani příliš nestěžoval. Pravdou je, že jsou tu i delší a horší, jak by řekl pan Werich.

Hodnocení

Autor
6 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 44:39

Produkce: Quinn Mandado
Studio: Ariadna Recordin

www.lorienmetal.com

Sestava

Skladby

  1. Ballad Of The Knight
  2. Merlin The Wizard
  3. Don´t Be Afraid
  4. Silent Mermaid
  5. Merlin The Wizard
  6. The Voice Of Saruman
  7. The Island Of The Dragon
  8. Aurora Borealis
  9. Eternal Life

Diskografie

Secrets Of The Elder (2002)