JAN PALACH - O velkém činu bez velkých a okázalých gest.

JAN PALACH - O velkém činu bez velkých a okázalých gest.

JAN PALACH - O velkém činu bez velkých a okázalých gest.

JAN PALACH - O velkém činu bez velkých a okázalých gest.

Po Českém století další odvážný krok „Fleecového hovada“. Po historii zpracovávajících seriálech České století a Bohéma tu je další exkurz do minulosti, tentokrát však na mnohem méně jisté půdě. Tam, kde se u zmíněných seriálů Sedláček musel držet všeobecně známých historických reálií, se se scénáristkou Evou Kantůrkovou vydává na půdu, o které se toho opravdu mnoho neví. Věnuje se Janu Palachovi před jeho činem a snaží se ozřejmit jeho život i motivaci. Současně ale neodhaluje zcela vše a pokládá kolem jeho postavy další otázky. Snaží se přiblížit cestu Jana Palacha, ale současně si ji nechává i unikat. Dle slov režiséra to i tak cítil, když mluvil s pamětníky, kteří „Honzu“ znali. Daří se mu tak současně prokreslovat hlavní postavu a současně kolem ní vytvářet lehkou tajemnou mlhu.

JAN PALACH

Film vlastně končí přesně tam, kde, mnohými oceňovaný, Hořící Keř od Agnieszky Holland začíná. Vidíme tu pár formujících fragmentů z jeho života a následně celkem ucelenou část, která obsahuje okupaci vojsky Varšavské smlouvy a následné situace, ve kterých uzrává čin, který vstoupil do dějin naší země. Lze snadno vnímat nálady společnosti a fakt, proti čemu vlastně Palach svým skutkem protestoval, což nebývá vždy zřejmé. To vše zpracovává nedoslovnou formou, při které kraluje Viktor Zavadil, jenž propůjčuje mladému studentovi historie auru zvláštního svéhlavého samotáře, který nepije, nekouří a s okolím komunikuje jinak, než většina jeho vrstevníků.

JAN PALACH

Jediné, co lze vytknout hlavní postavě, je to, že jí stěží uvěříme dvacetiletého nebo jednadvacetiletého studenta – Zavadil je očividně starší, prozrazují to jeho oči i výraznější vrásky, ale vše potřebné zvládá skvěle. Postavu mu bez zbytku věříte a i záběry, na nichž se zdánlivě nic neděje, jsou díky jeho soustředěně minimalistickému výrazu stoprocentně souznějící s jeho charakterem. Tento podpovrchový přístup si režisér uchovává i ve finální scéně, kde sledujeme Palacha těsně před činem. Jak si kupuje benzín, jak odesílá dopisy a následné zapálení sama sebe. Toho jsem se nejvíce bál. Sedláček se tu ale drží určitě strohé popisnosti a ani v tomto okamžiku se nesnaží tlačit na pilu. Závěrečné scény, ze kterých mohl těžit slzy ve velkém, natočil téměř stroze a chladně. Není zde ani stopa po patosu nebo laciného zneužití této těžké situace.

JAN PALACH

Na úplném konci, kdy hledíme do spálené tváře, mi trochu chybí nějaké další informace o tom, co se dělo dál, protože i tady je Sedláček velmi úsporný. Skoro to působí tak, jakoby Jan Palach měl být prequelem k Hořícímu keři, ale to zcela jistě není. Dynamika i náladovost filmu jsou někde úplně jinde.

Sedláčkovi se povedlo vysochat film, který nutí k zamyšlení a současně k dohledávání některých událostí a reálií té doby. Není velkolepým nebo okázalým dramatem, drží se při zemi a přesně to mu sluší. Jedná se o důstojný a popisný film, který by mladé generaci mohl snadno přiblížit dobu, o které toho, dle posledních anket, příliš neví.

JAN PALACH

 Přidejte svůj názor

RIP
RIP

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Česko / Slovensko, 2018, 124 min


Režie: Robert Sedláček
Scénář: Eva Kantůrková
Kamera: Jan Šuster
Hudba: Michal Rataj
Hrají: Viktor Zavadil, Zuzana Bydžovská, Denisa Barešová, Kristína Kanátová, Jan Vondráček, Michal Balcar, Karel Jirák, Gérard Robert Gratadour, Simone Hrášková, Patrik Paušo, Ivan Sochor
Producenti: Silvia Panáková, Erik Panák
Zvuk: Robert Slezák
Kostýmy: Zuzana Brožová