METALOPOLIS v 2.0 - aneb vítejte v nové éře

METALOPOLIS v 2.0 - aneb vítejte v nové éře

METALOPOLIS v 2.0 - aneb vítejte v nové éře

METALOPOLIS v 2.0 - aneb vítejte v nové éře

Život je změna, praví otřepané klišé. A my si toto heslo opakovali už několik posledních let, leč okolnosti vždy byly jaksi proti. Nebudu na tomto místě zacházet do nudných detailů, fakt je ale ten, že Metalopolis se po více než 14 letech od svého spuštění dočkal změny vzhledu. A to rovnou změny velmi výrazné!

Ono to ani jinak nešlo. Vždyť posuďte sami, co všechno se na poli webových technologií událo od roku 2004? Konzumace obsahu se z domácích PC přesouvá do mobilních zařízení, ať už tabletů anebo mobilních telefonů. Možnosti webového designu jsou teď mnohem širší a tak dále a tak dále. No a v neposlední řadě je tady i fakt, že naše akceschopnost a záběr, coby redakce webového magazínu, se s postupujícími roky trošku ztenčily, takže změna filozofie a vzhledu už byla velmi dlouhou dobu jedinou možnou volbou.

Je nám jasné, že spousta z vás tyto změny zpočátku nebude přijímat s nadšením. Zvyk na starý Metalopolis je velmi silný a po těch letech stagnace i silně zakořeněný, ale dříve než všechno šmahem odsoudíte, dejte prosím nové éře našeho webu šanci.

Proč? No protože dle našeho názoru je teď vše mnohem přehlednější, vzdušnější, přebytečné rubriky (a že jich na „staré“ MP bylo) zrušeny. Na webu zkrátka zůstalo jen to potřebné, co vytváří dobře fungující a hlavně jednoduchý webový magazín. Trochu jsme zeštíhlili článkové sekce, zrušili jsme Miničlánky, jejichž čas vypršel a Downtown, který se rozptýlil do ostatních sekcí. V praxi to ale neznamená, že bychom se na MP nadále nechtěli věnovat jak kratším článkům, tak recenzím filmů, literatury a kulturních akcí obecně, jen teď budou tyto schované pod ostatními sekcemi.

Zachovány zůstaly i uživatelské účty. Tyto už nebudou propojeny se sbíráním klíčů a podobnými RPG aktivitami. Jejich účelem je hodnotit nahrávky a případně diskutovat pod články či v diskusních fórech. Pod články ale lze nadále diskutovat i bez registrace. V tomto ohledu se nic nemění. Trochu jsme omezili rozsah zobrazovaných informací o uživatelích, takže nyní už se nikomu jinému nezobrazí nic z toho, co jste zadali při registraci, včetně e-mailu. Tyto údaje nyní zůstávají čistě vašimi privátními.

Jaké nové vychytávky vám nabídne Metalopolis 2.0?

Vyhledávání – lze na každém zařízení vyvolat kliknutím na ikonku lupy buď vpravo nahoře (desktop), či vpravo dole (mobil, tablet s nižším rozlišením). Vyhledávání je nyní mnohem propracovanější. Prohledávají se kromě článků i sestavy kapel a skladby, včetně dalších doplňkových informací. Systém navíc v případě překlepu či nenalezení výsledků umí nabídnout příbuzný výraz. Není to sice žádný Google, ale nezanedbatelná pomůcka to určitě je.

Shoutbox – je zcela nová rubrika. Jejím obsahem budou krátké glosy redakce na téma děl (ať už hudebních, literatury, časopisů, filmů…), které právě sjíždíme. Jeden příspěvek je omezen na určitý počet znaků, takže čekejte spíše krátké výkřiky, než nějaké zevrubné glosy. O to taky právě jde. Věříme, že se tento formát uchytí natolik, že časem můžeme zauvažovat i jeho rozšíření do řad čtenářstva. Nemá to být konkurence sociálních sítí, zejména Twitteru, ale přišlo nám užitečné co nejvíce obsahu a vlastních myšlenek ponechávat na vlastním webu. Plavat proti proudu se někdy vyplácí. Uvidíme.

Čtenářské hodnocení a diskuse – zůstávají i nadále jako samostatné rubriky, nicméně v boxu v pravé části stránky jsme se rozhodli je sloučit a nahradit tak původní Avenue a Arénu. Hodnocení nahrávek čtenáři nám v poslední době upadá a rádi bychom toto zase nakopli, neboť Vox populi, vox dei!

Detail článku – vyhledávání souvisejících článků je taktéž nyní mnohem sofistikovanější. Odpadlo seskupování podle klíčových slov. Systém teď zkrátka náhodně vyhledá 7 článků, jež nějakým způsobem souvisí s právě zobrazovaným a ty vám nabídne. Náhodně neznamená náhodně úplně, ale náhodně v rámci předem daných pravidel propojování článků. To je ovšem už ale čistě technická a tudíž pro vás nudná záležitost. Sdělení je takové, že související články jsou nyní mnohem zajímavější a dynamičtější záležitost. Došlo i k propojení sestav kapel. Řekli jsme si, že by nebylo špatné konečně nějak zúžitkovat něco, co poctivě zakládáme dlouhá léta. Takže teď stačí kliknout na jméno a vyjedou vám všechny desky (které jsme na MP recenzovali), na kterých se daný člověk nějak podílel.

Těch dalších vychytávek je více, ale ne všechny je nutné dále popisovat. Věříme, že se vám nový web svojí jednoduchostí a přehledností bude líbit. Vzpomínejme na „portálovou“ éru Metalopolis, ale těšme se z té novější – zjednodušené, přehlednější a hlavně modernější.

Ještě něco málo o technickém řešení. Web samotný běží stále na starých dobrých ASP. Čas nám více nedovolil a navíc těch pár skriptů to bez problémů zvládne obsloužit. Layout je jedna z mnoha volně dostupných HTML5 šablon, samozřejmě patřičně ohnutá pro naše účely. Redakční systém je zcela nový, napsaný v ASP.NET.

Užívejte si obsah webu, diskutujte a hodnoťte nahrávky (filmy, knihy...). Těšíme se na to a slibujeme, že s novým vzhledem přijde i nová energie, která znovu trochu nakopne i naši publicistickou aktivitu.

PS: Jediným poměrně velkým technickým nedostatkem je nepříliš pěkný vzhled webu v prohlížečích Microsoftu (MS IE, Edge). Je to způsobeno nejednotnou implementací HTML5 a CSS standardů ze strany různých prohlížečů, což mimo jiné způsobuje i deformace fotografií tam, kde ostatní prohlížeče tyto ořežou anebo nekorektním zobrazováním diakritiky ve fontech. Mohli jsme s tím trochu zabojovat, ale vězte, že času na dokončení tohoto webu bylo málo a také, že tento proces se s menšími či většími přestávkami táhnul několik let.

Vše bylo testováno také na prohlížečích Google Chrome. Mozilla Firefox, Safari a na mobilech a tabletech s operačními systémy Android a iOS.

METALOPOLIS 2.0

 91

Dalas