PHILIP H. ANSELMO & THE ILLEGALS - Choosing Mental Illness As A Virtue

PHILIP H. ANSELMO & THE ILLEGALS - Choosing Mental Illness As A Virtue

PHILIP H. ANSELMO & THE ILLEGALS - Choosing Mental Illness As A Virtue

PHILIP H. ANSELMO & THE ILLEGALS - Choosing Mental Illness As A Virtue

Phil Anselmo je rozhodně jednou z klíčových osobností pro americký metal obecně. Legendární PANTERU nasměroval tím správným směrem vstříc legendárnosti, svou nezastupitelnou pozici má i v superskupině DOWN, podílel se na formování sludge metalu, cizí mu nejsou ani jiné žánry a objevil se v celé řadě krátkodechých i dlouhodobějších záležitostí.

Projektem, který je možné označit za ve své podstatě sólový, je PHILIP H. ANSELMO & THE ILLEGALS. S ním vydal letos druhou studiovou desku „Choosing Mental Illness As A Virtue“. Kromě samotného Phila se na desce podíleli ještě Stephen Taylor, Walter Howard a dvojice bubeníků José Manuel Gonzales a Jimmy Bower.

PHILIP H. ANSELMO & THE ILLEGALS

Na novince Anselmo vyměnil vše za hněv, zlobu a nasranost. Téměř zmizely melodie, dravé pasáže se na sebe připojují beze švů. Důležitý je neustálý tlak, ostré tempo a výraz. Deska si ledacos bere z nejstarších thrashových alb SLAYER („Little Fucking Heroes“), Anselmo blackmetalově řve až kvičí („Utopian“), odskakuje k deathmetalu, bicí hardcorově zběsile uhání a kytary staví své stěny z ostře sekaných riffů ve stylu nahorů-dolů-nahoru-dolů.

Phil Anselmo byl vždycky velmi silovým zpěvákem. Jeho specifický pěvecký výraz mu ostatně zajistil nezastupitelné místo v metalových dějinách. Tady ze sebe v gejzírech doslova chrlí absolutně prožitou naštvanost.

Bohužel je to ale i to, na co album tak trochu dojíždí. Anselmo je vlastně „jen“ nasraný, hudba mu v tom sekunduje a na novince se tím pádem prakticky vůbec nic neděje. Po čase se tak stane spíše ubíjející a i ta pouhá třičtvrtěhodina, kterou má, se může zdát dlouhá. Na to, aby skutečně nadchla, je pouhý výraz málo, když nosných nápadů se nedostává.

 1

Verdikt

Philip H. Anselmo je zdravě naštvaný, jeho „Ilegálové“ mu zdatně sekundují. Bohužel tam není cokoliv navíc.

Hodnocení

Autor
6 / 10
Redakce
-
Čtenáři
6,1 / 10

Další informace

Stopáž: 46:00

Produkce: Stephen
Studio: Nodferatu's Lair, Northshore, LA

phaillegals.bandcamp.com

Sestava

Skladby

  1. Little Fucking Heroes
  2. Utopian
  3. Choosing Mental Illness
  4. The Ignorant Point
  5. Individual
  6. Delinquent
  7. Photographic Taunts
  8. Finger Me
  9. Invalid Colubrine Frauds
  10. Mixed Lunatic Results

Diskografie

Choosing Mental Illness As A Virtue (2018)
Walk Through Exits Only (2013)