INSANIA, LISTER - Plzeň, Divadlo pod lampou - 20. října 2017

INSANIA, LISTER - Plzeň, Divadlo pod lampou - 20. října 2017

INSANIA, LISTER - Plzeň, Divadlo pod lampou - 20. října 2017

INSANIA, LISTER - Plzeň, Divadlo pod lampou - 20. října 2017

Vskutku magickou noc nám všem nabídla brněnská INSANIA předminulý pátek. Zhruba v době, kdy na čerstvě otevřené volební místnosti v první den voleb do Poslanecké sněmovny padla tma, se totiž začala odvíjet nit jejího plzeňského koncertu v rámci podzimní „SPAM Tour“, jenž měl v kontextu nadmíru povedeného posledního alba skupiny „Na počátku byl spam“ a tak nějak zvýšeného společenského napětí v souvislosti s výsledkem probíhajících voleb vskutku mimořádnou příchuť.

Jednak pochopitelně díky trans/mystické anarchii, jíž INSANIA proslula, a přesto se neváhala pochlubit vyřízením volebních průkazů, aby mohla i v Plzni pěkně demokraticky zahlasovat pro proevropské strany (tumáš, Mažňáku, kropáč!), a jednak také proto, že nová deska po právu aspiruje na nejvyšší mety výročních cen za letošek, takže její živé provedení slibovalo celou řadu úderných a skočných skladeb v přímém přenosu.

LISTER

A poctivě naplněná Lampa tomu šla naproti, to je třeba také říct, takže třeba na rozdíl od koncertu k pětadvaceti létům skupiny před pěti roky na stejném místě se tentokráte místní, co se týče návštěvnosti, opravdu snažili.

Role předskokana se ujali LISTER, plzeňská elektrometalová formace, která moc nezpívá a v minulosti v ní působil třeba Ota G. Husák, původem z FERAT. Tahle trojice předvedla fajn předkrm, jenž dozajista působil dostatečně originálně (skladba „Blaine Mono“ je skutečný hit), a pokud měla snad někdy tak trošku zanudit právě kvůli absenci živého lidského hlasu, k nepoznání upravená verze známého hitu Zdeňka Rytíře „Pověste ho vejš“ to včas napravila.

Hlavní hrací čas byl nicméně vyhrazen INSANII, která v současnosti na klubových pódiích po právu slízává smetanu a někdy dokonce i máslo, není-li tedy momentálně vyprodané.

INSANIA

Třicet let a stále v kurzu

Ve vší té slávě okolo nové desky tak trochu zanikl fakt, že Poly a spol. letos slaví nejen v pořadí první dvoucifernou dlouhohrající nahrávku, ale také již šest úderných pětiletek, v nichž hrdě prznili (a przní) metal. Se skromností sobě vlastní to INSANIA nijak zásadně nepřipomíná (těm pozornějším jistě neunikla trojice římských desítek v červeném kroužku v pravém horním rohu obalu nové desky), ovšem s přihlédnutím ke kvalitám novinky to snad ani není potřeba. „Na počátku byl spam“ na tu nejdůstojnější oslavu opravdu stačí dočista samo.

Snad právě proto bylo album zastoupeno velmi početně (pokud mě paměť neklame, zazněly „Nebe a Nietzsche“, „Joe si nepohlídal záda“, „Ať kypí žluč“ „Mezi námi přeskočila jiskra“, „Co zní temně, musí ze mě“ a „Bohové jdou k lidem“) a výkon kapely v oněch okamžicích byl přímo povznášející. Obzvláště Poly v pozici nejvyššího kazatele s růžovou kytarou pak strhával nejvíce pozornosti, zejména samozřejmě tehdy, když zhusta přecházel v pravý rap a pokud to charakter té které skladby dovolil, rovněž k tomu stále vztyčoval pravici s trsátkem (samozřejmě ohnutou v lokti a v pravém úhlu od těla, nikoliv tak, jak teď možná mnohé z čtenářů napadlo).

INSANIA

Jinak zhruba sedmdesátiminutový set odsýpal jako hodinky a byť se toho mezi skladbami tradičně mnoho nenamluvilo, na náladě a maximalistické zábavě to neubíralo ani v nejmenším. Přes tradičnější a dnes už téměř povinné fláky (samozřejmě „Volný radikál“) jsme se pak dobrali až k závěrečnému přídavku („U. R. Dead“ a „Zimní varování“), jež ovšem nemohl překrýt zklamání z toho, že INSANIA už definitivně vyklízí pódium. Mnohohlavé publikum pak ještě chvíli zkoušelo kapelu přece jen zlomit, ale to už byla jen labutí píseň koncertu, který představil brněnské monstrum na prahu druhé třicítky a ve formě, v jaké snad ještě nebylo. Čekají nás, zdá se, ještě velké věci!

INSANIA

Foto: Gapa

 Přidejte svůj názor

Louis

Další informace

Jiné pohledy

O týden později (přesně 28.10.2017) zatímco elita našeho národa nejen z oblasti kulturní fasovala státní vyznamenání, brněnská rocková šlechta se tísnila na pětikorunovém pódiu břeclavské Piksly. Naplnit parket zvící plochy standardního obývacího pokoje nebývá problém ani pro kapely, jejichž doba působení v porovnání s INSANIÍ čítá o řád méně. Nazvučit Pikslu by teoreticky problémem býti mohlo, ovšem šlo znát, že zvukař má svůj domovský prostor pevně pod kontrolou. No a dále je možno psát výhradně o notorietách a životních jistotách. Kapela ve skvělé formě, nelze však tvrdit, že se jedná o formu životní, neboť tu už kapela asi tak třináctkrát měla. Playlist patrně stejný, takže Louise doplním o vzkříšenou a svěžím riffem upravenou „Letíme dál“, "Komedii", "Trojici", „Švabach“, „Svíci“ a povinnou „Vraždu“. Černého Petra si pak z novinek vylosovala „Stvořitel má tvůrčí krizi“, což je mi líto, neboť jsem byl velmi zvědav, kterak se Poly popasuje s tou střední jazykolamnou a plíce mučící pasáží. Nepopasoval. Dále už jen nedostatek kyslíku, pot, rej pod pódiem, vrtule a štětule s korzety. Krásná sobotní bigbítová idyla jako z obrázků Mistra Lady. I ten sníh skoro napadl. Bohužel následně bylo vyjeveno, že je to polystyren z nedaleké stavby.

Shnoff
(systém neumožňuje přidat 2 druhé pohledy od téhož jedince, proto byl náhodně vylosován jiný)
Stray | 12. listopadu 2017

 

Druhý křest "Spamu", který proběhl 11.11.2017 v brněnské Flédě (první křest pro Pražáky dobrý se uskutečnil již 6.10. v Rock Cafe), přivedl zase pár hostů, kteří doprovodili kapelu ve skladbách, jež na "Spam" sami remixovali, mírně obměnil setlist (oproti Břeclavi) a hlavně zase naplnil Flédu. Jan Vozáry odbouchal "Bohové jdou k lidem", Jan. P. Muchow ozváštnil thereminem "Mezi námi přeskočila jiskra" a Vladivojna dostala důvěru ke křtu v průběhu "své" "Nebe a Nietzsche". Nic se nepolévalo, ani se nevedly patetické proslovy. Vladivojna za pomoci Freddyho rukavice nebohý exemplář digipacku zmrzačila a vhodila do kotle. A bylo po něm. Někteří si proběhnuvšího křtu ani nevšimli. Začátek celé akce si po 15 letech střihli Tubabu, i když Moribayassa nezazněla. No a zhruba ve dvou třetinách koncertu dostal prostor i dívčí pěvecký kvartet, který si podal půvabným způsobem "Kometu". Pokud mě zrak na tu dálku nešálil, sólistkou byla Lori z TEZAURY, zbytek dam promine.

Co si při pohledu na zaplněnou Flédu pod diktátem INSANIE pomyslet? Že konečně sklízejí ovoce po třicetileté úmorné orbě a setbě? To je samozřejmě nesmysl, jelikož na INSANII se chodilo vždycky. Snad jen docenit, že přimět v dnešní době člověka, aby zvedl zadek a šel na undergroundový rockový koncert, je sakra těžké. A INSANII se to pořád i přes dosažený pornověk daří, o čemž svědčí návštěvnost nejen na Flédě, ale prakticky na všech zastávkách "SPAM tour". Klobouk dolů a do dalších let přejeme hodně tvůrčích sil.

Fotky najdete třeba na https://www.facebook.com/pg/fledaclub/photos/?tab=album&album_id=10155753658738632.
Shnoff | 12. listopadu 2017