13 REASONS WHY - Noirová sebevražedná mozaika o vztazích na „střední“

13 REASONS WHY - Noirová sebevražedná mozaika o vztazích na „střední“

13 REASONS WHY - Noirová sebevražedná mozaika o vztazích na „střední“

13 REASONS WHY - Noirová sebevražedná mozaika o vztazích na „střední“

Kdybyste mi ještě před měsícem řekli, že budu nadšený z nějakého středoškolského seriálového melodramatu, tak si poklepu na čelo. Ale stalo se. „13 Reasons Why“ totiž není ani „Beverly Hills“, ani „Stmívání“. Tenhle seriál je skvěle napsaná plíživá noirová detektivka, ve které hned na začátku znáte oběť. Navíc v prostředí, na které si pamatuje asi každý. Pro někoho nejlepší léta života, pro někoho utrpení a pro většinu kombinace obého. Hormony se bouřejí, začínáte rozeznávat rozdíl mezi sexem a sektem a do toho všechno spletenice vztahů a pevně ukotvená hierarchie středoškolských šelem. V tomhle prostředí, když uděláte chybu, vás to prostě semele.

13 REASONS WHY

Hlavní hrdina Clay je přemýšlivý samotář a tak trochu lůzr, stojící mimo dění. Na škole se spekuluje, jestli náhodou není teplej, protože nemá holku a jemu je to vlastně jedno. Není ve sportovním týmu, nemá zazobaný rodiče ani nehraje v rockový kapele.

13 REASONS WHY

Děj začínáme sledovat ve chvíli, kdy škola truchlí nad sebevraždou jedné z jeho spolužaček. Možná i díky tomu se pár lidí na škole chová „divně“. Clayův svět, stojící vedle hlavního dění na škole, se změní ve chvíli, kdy na něj doma čeká dárek. Krabice od bot plná audio kazet. Krabice před ním putovala z ruky do ruky a možná to způsobuje to, že se právě pár lidí na škole chová trochu divně. Na kazetách je hlas mrtvé spolužačky.

13 REASONS WHY

Nečekejte ale nějakou duchařinu. Skrze kazety Clay objevuje, co se dělo a jak sebevražda souvisí s jeho osobou. Kdo kolem je do příběhu zapleten a proč. Děj má dvě linky. Před-sebevražednou a po-sebevražednou. Orientovat se v nich není těžké díky tomu, jak je scénář napsán, i díky barevnému nádechu obrazu. A pro ty barvoslepé si současný Clay přivodí zranění a má na čele znamení jak od Voldemorta. Postupně se v ději dozvídáte, co se stalo. Žádná velká překvapení nebo dějové veletoče se nekonají. A to oceňuji. Vše plyne postupně.

13 REASONS WHY

Seriál vlastně není nic víc, než chytře napsaná temná mozaika o vztazích na střední škole. Navíc dobře zahraný herci, kterým věříte, že na střední fakt jsou. Není černobílý, ale sytě šedý. Věci nemají pevné hrany. Děj se dávkuje po kapkách, ale v pevně stanoveném rytmu. Sem tam si kopne do toho, jak je v tomhle prostředí jednoduché zneužít sociální sítě, nebo ukáže na pokrytectví dnešní doby. Nekončí jednoznačně a mnoho otázek nechává viset ve vzduchu. Nepotřebuje vám všechno vysvětlovat. To cením. I tak je konec drtivý a to hlavně díky atmosféře, kterou si „13 Reasons Why“ buduje od počátku.

13 REASONS WHY

 7

RIP
RIP

Verdikt

Když do Beverly Hills nabourá Donnie Darko.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-

Další informace

USA, 12 h 3 min

Režie: Tom McCarthy, Gregg Araki, Helen Shaver, Kyle Patric… (více)
Předloha: Jay Asher (kniha)
Scénář: Brian Yorkey, Elizabeth Benjamin
Kamera: Andrij Parekh, Ivan Strasburg
Hudba: Eskmo
Hrají: Dylan Minnette, Katherine Langford, Christian Navarro, Alisha Boe, Brandon Flynn, Justin Prentice, Miles Heizer, Ross Butler, Devin Druid, Amy Hargreaves, Steven Silver, Michele Selene Ang, Kate Walsh, Brian D’Arcy James, Derek Luke, Gary Perez, Steven Wiig, Vanessa Ross, Brandon Larracuente, Lisa Anne Morrison, Michael Sadler

https://www.facebook.com/13ReasonsWhy