BRUTE - Henchmen

BRUTE - Henchmen

BRUTE - Henchmen

BRUTE - Henchmen

Je čas na ďalšiu časť správy o slovenskom death metale v roku 2017, konkrétnejšie o kove smrti z východu republiky, keďže takto v prvých mesiacoch sa toho deje najviac práve tu. BRUTE sú príbehom o nezničiteľnosti, obrovskej vášni pre death metal a silnej vôli Števa Tokára, ktorý svoju kapelu tlačí dopredu aj napriek všemožným polenám pod nohy, v prvom rade nekonečným zmenám v zostave – čo album, to iný vokalista, druhá gitara, ak vôbec je, tak vydrží len dočasne, bubeníci kapitola sama osebe, našťastie Jürgen nový materiál vždy rád hosťovsky nabubnuje.

Napriek tomuto všetkému sa v rokoch 2012 – 2014 podarili dva vydarené albumy a najneskôr pred vydaním toho tretieho, nazvaného „Henchmen“, už boli BRUTE skupinou, na ktorej nový album domáci fanúšikovia death metalu čakajú naozaj netrpezlivo. Celkom pochopiteľne, žánrovou čistotou i kvalitou prevedenia je ich hudba vždy prvá trieda, navyše sa doteraz vždy dal čakať i istý vývoj a „tvrdé jadro“ – Števo s gitarou a Rado s basou – na sebe hráčsky a skladateľsky maká, koľko čas dovolí.

2017

Skupina má okrem toho nového vokalistu, stal sa ním Martin  „Fetus“ Calko, inak gitarista prešovských PERVERSITY, a na nahrávkach zo skúšobne rýchlo presvedčil, že netreba mať obavy a môžeme čakať ďalšiu kvalitnú vec. Čakalo sa na ňu trochu dlhšie, postarali sa o to zmeny vydavateľa, najprv bola novinka v pláne Nice To Eat You Records, potom bola ruka v rukáve u indonézskych Roommate Records, akurát že až ku koncu roka a to už sa z každého deathmetalového brloha začalo ozývať „to snáď nie...“ Šťastena sa usmiala úsmevom Slovak Metal Army a album „Henchmen“ je od 15. marca na svete.

Tridsaťpäť minút, ponuré, zľahla staroškolské intro a sedem skladieb energického a prepracovaného extrémneho metalového nárezu na pomedzí klasického a brutálneho death metalu. Ako to už chodí, BRUTE sú inšpirovaní hlavne 90. rokmi a možno povedať, že vydali svoj najatmosférickejší a najmelodickejší album. Z brutálneho a nadpriemerne technického prístupu sa ale nevytratilo vôbec nič, skôr pribudli ďalšie dimenzie. BRUTE majú svoj typický zvuk, harmónie a celkový gitarový rukopis, kde nájdete tak odkaz na floridskú scénu, povedzme BRUTALITY, ako aj pár momentov, odkazujúcich k temnejšej strane švédskeho melodického kovu smrti.

Vďaka celkom inému zvuku a hlbokému growlingu to ale znie celkom inak, klepačky a svižné či odľahčené melodické a atmosférické pasáže vyvažujú úderné, drvivé stredné a pomalšie rytmy, nemilosrdné a zároveň vyšperkované navrstvenými gitarovými vyhrávkami. Zaujímavé sú tu občasné dramatické disharmónie, dodávajúce albumu celkom útočnú príchuť, aby ich nečakane vystriedali až zasnené melódie a hneď po nich prepracované náklepy. Nehovoril by som tu o technickom death metale, je to inde než spolky ako BEYOND CREATION a podobne, hrá sa tu viac v duchu hesla „death metal má byť brutálny“, gitary sú však rozhodne nadpriemerne bohaté.

Do výzbroje ukutej z vplyvov toho najlepšieho z klasického i brutálneho death metalu tentokrát pribudlo ešte viac náladového hrania v štýle neskorších albumov DEATH a ďalších sofistikovaných extrémnych umelcov. Takmer až melancholické či lyrické momenty – napríklad v „The Walls Of Purple Hues“ alebo „Three Days“ by ste u BRUTE možno nečakali, ale je dobre, že tam sú, celková surovosť, zúrivosť death metalu takto nabrala o rozmer viac. Pokiaľ ide o zvuk, tak bicie Davos, zvyšok vranovský Tetradrot, odkiaľ už vyšla nejedna dobrá nahrávka. Textovo opäť žiadne gore ani mýty z dimenzií hrôz, Števo si vystačí s bežným ľudským svetom a tým, ako ten svet sám sebe kadečím škodí. Pokiaľ ide o obal, strašidelná halucinácia nevyzerá zle, ale to pravé orechové je v booklete, tam sú veci ako z dielne Wesa Benscotera. Rozhodovanie o tom, kto bol najlepší v roku 2017, už teraz vyzerá ako niečo, čo sa mi veľmi nebude chcieť robiť.    

 5

Martin Lukáč

Verdikt

Záverečný verdikt: „Henchmen“ je album, na ktorý sa čakalo a sklamanie tu nehrozí ani omylom, BRUTE sú silnejší z nahrávky na nahrávku, my na Slovensku proste dobré metalové skupiny máme už od 90. rokov a z novšej generácie BRUTE patria k tým najsilnejším.

Hodnocení

Autor
8,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Sestava

Skladby

  1. The Last Feelings
  2. Mutual Punishment
  3. Severe Zeal
  4. Walls Of Purple Hue
  5. Lifeless Torsos
  6. Three Days
  7. Dark Horizons
  8. The Downheartness

Diskografie

Essence of Tyranny (2022)
Henchmen (2017)
Pillory (2014)
Sophisticated Atrocity (2012)
Inhuman Seed Of Terror (promo) (2010)