UTMARKEN - Utmarken

UTMARKEN - Utmarken

UTMARKEN - Utmarken

UTMARKEN - Utmarken

Vzhľadom na záber nemeckých bojovníkov z Einheit Produktionen sa mi prihodilo, že po predošlých, stále viac – menej black/pagan záležitostiach píšem recenziu na nefalšovaný folk metal. Hmlisto si pamätám, že kedysi ma pár takýchto kapiel hudobne bavilo, ale potom to vďaka ohlasu u metalovej mládeže vyústilo do mainstreamu, kapiel kopa, väčšinou nakoniec zábavové odrhovačky k solídnemu promile. Takí SKYCLAD by čumeli, ako sa prekotil žáner, s ktorým začali kedysi dosť hlboko v minulom tisícročí.

Ako by som to – baví ma, keď si skupina, obracajúca sa hlboko do minulosti a k tradíciám, do svojich metalových atmosfér našije niečo z rodnej kultúry. Len je vhodné, aby tam ostal aj metal a nevznikla juchačka. Preto bavia MOONSORROW, FOLKHEIM (lebo je fajn, keď ľudia na opačnom konci neskúšajú fačkovať s vikingskými linkami) alebo METSATÖLL. A nakoniec aj PERCIVAL SCHUTTENBACH, mix poľského folklóru s nečakane moderným metalom vytvára zaujímavý efekt. V podstate mám väčšinou na mysli hudbu, hodenú k pohanstvu a prírode, bez nejakého väčšieho krepčivého efektu.

Utmarken

UTMARKEN, necelé dva roky existujúci spolok zo švédskeho Västerbottenu, na to idú z iného konca. Dá sa povedať, že na ich debutovom albume, zrejme – zo švédčiny rozumiem len pár pre metal zásadných slov – zasvätenému témam slobody, prírody, severnej krajiny, histórie, statočnosti a podobne, sa nejaký treskúco tvrdý metal ani nekoná. Rozhodne nie v zmysle nejakých styčných bodov s čiernym alebo pohanským kovom. Sú tu samozrejme tvrdé gitary, skladby nie sú žiadne uspávanky či užialené cukeríny, naopak ide o energickú hudbu s miestami vyslovene vznešenou, odhodlanou atmosférou, ale celkovo je tam metal aj folk, vrátane huslí, drumblí a kadečoho, tak pol na pol.

Melodická tvrdá hudba s čistým spevom a hrdinsky, bojovne, v podstate optimisticky naladenými zbormi, v ktorej zaujmú napríklad aj chytľavé, prepracované gitarové riffy a celkovo dosť typické škandinávske nálady, podobné tým od GLITTERTIND alebo OTYG, len s tým rozdielom, že viac než nejaké dávne vikinské časy pripomínajú piesne, aké si mohli na Vianoce okolo stola spievať Svenssonovci na Katthulte v Lönneberge. Jemný závan starších čias zaznie v na folklórnych nástrojoch postavených pasážach, tam to hrá, ako keby sa WARDRUNA rozhodli robiť hudbu viac pre masy. Silnou stránkou tohto dvanásťskladbového kompletu je práve jeho rozmanitosť a zároveň ucelenosť.

Poslucháč, holdujúci takejto verzii predsa len skôr metalovej než rockovej hudby sa tu nudiť nebude, „Utmarken“ má chytľavé melódie i pôsobivé nálady a plusom je jeho pozitívne vyznenie, tu nikto nikomu nejde vykrútiť krk, skôr ide o oslavu rodných končín. Zábavným momentom sú až do symfonických končín potiahnuté motívy, často znejú ako čosi, do čoho by v 70. rokoch na Bratislavskej lýre mohli s pátosom v hlase spievať Karol Duchoň alebo Marcela Laiferová. Toto pobavilo, skôr v dobrom, a keďže nezanedbateľnou funkciou hudobného umenia je aj pobavenie adresáta, album možno považovať za vydarený.

 Přidejte svůj názor

Martin Lukáč

Verdikt

Celkom vkusný, miestami „slávnostný“ folk metal s nečakane zábavnými momentmi a trochu zvláštnym „poľovníckym“ obalom.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 46:14

www.facebook.com/utmarken

Sestava

Skladby

  1. Strömkarlens son
  2. Välkommen till Norrland
  3. En stadig puls
  4. Till skogs
  5. Tystnadens röst
  6. Dråparen
  7. Vintern
  8. Regnet faller
  9. Häxkonst
  10. Bleka toner
  11. Yxtid
  12. Norrland är mörkt nog ändå

Diskografie

Bröder i strid (2016)
Utmarken (2016)