ETERITUS - Following The Ancient Path

ETERITUS - Following The Ancient Path

ETERITUS - Following The Ancient Path

ETERITUS - Following The Ancient Path

Death metal vo svojej klasickej, štvrťstoročie starej podobe nikdy existovať neprestal, ale zvlášť v posledných niekoľkých rokoch zástupy kapiel, oživujúcich duchov legendárnych čias a skladajúcich pocty dávnym kultom naberajú na hustote. Stará Florida, staré Švédsko, stará Európa, to všetko sa v novej podobe hlási opäť, neraz veľmi dobre zvládnuté ľuďmi, ktorí zlatý vek zažili leda tak ako batoľatá. Nostalgici jasajú, stará škola oslovuje aj mladé generácie, hudobnícke i poslucháčske (podobne teraz ide thrash) a tento vietor chytajú do plachiet tak zavedené (Relapse), ako aj vyslovene špecializované (F.D.A. Rekotz) vydavateľstvá.

Bojovníkom za „ten pravý orechový“ death, black a podobný metal u severných susedov nad hlavami veje koruhva s emblémom Godz Of War Prod. a už pod ňou bojujú aj toruńskí ETERITUS. Nejde o nejakých teenagerov, ostrohy začali získavať už v 90. rokoch, vtedy prevažne u kadejakých pohansko-slovanských black a pagan zoskupení(NORTH a NEASIT si pamätám z dosť starých poľských fanzinov a neboli to len vyslovene lokálne záležitosti), v ETERITUS sa ale zhodli na tom, že stará láska nehrdzavie a venujú sa tu kovu smrti. Nesúdim ich predošlé hudobné aktivity, ak som ich počul, tak som už na ne aj zabudol, ale ETERITUS baví.

V prípade „Following The Ancient Path“ máme dočinenia s materiálom, ktorý keby vyšiel pred štvrťstoročím vo Švédsku, bol by dnes kultom na úrovni „Clandestine“, „Indecent And Obscene“ alebo „You’ll Never See“, a ETERITUS by patrili medzi posvätné rodinné klenoty tamojšej deathmetalovej scény. Poliakom inšpirácia touto érou a týmto teritóriom lezie z každej sekundy nahrávky, z každého riffu, z každého tónu. Ak chcete počuť deväť skladieb výborne urobeného, chytľavého, dobre skomponovaného a kryštalicky čistého švédskeho death metalu vzor 1990 – 1994, ETERITUS je voľba, ktorá nemá ako sklamať, je tam úplne všetko.

ETERITUS

„Following...“ je skvelý album, ak ho vnímate ako stroj času, cestu do minulosti, zvuk, atmosféra a ponuré texty sú úplne autentické. V takom prípade nebudete ako negatívum vnímať to, že ETERITUS hrajú v prvom rade ako ENTOMBED v najlepších časoch, že v tomto základe sa často blysnú harmónie odkazujúce na DISMEMBER a na mnohých miestach to hrnie ako GRAVE v časoch, kedy mohli byť považovaní aj za najsurovejšiu DM kosu zo Švédska. Mám pocit, že ETERITUS nejde o nič iné, ako o hranie presne tejto hudby, robia to na úrovni a nemám strach o to, že by si nenašli fanúšikov. V podstate podobný prípad ako českí BRUTALLY DECEASED. Ten, kto má švédsku školu úplne najvyššie, by s hodnotením možno nešiel pod deviatku, ja trochu ušetrím, je to síce v zásade výborné a bezchybné, ale už počuté.

 

 Přidejte svůj názor

Martin Lukáč

Verdikt

Vynikajúci švédsky old school death metal z Poľska. Zaujme aj v roku 2016, a to teda okolo originality ani nešiel.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 32:24

eteritus.bandcamp.com/

Sestava

Skladby

  1. Intro
  2. Biocentric
  3. Hellish Imagery
  4. The Unliving Thing
  5. Eye Of The Storm
  6. Incinerator
  7. Somber Mind
  8. End Of Line
  9. Mortal Prophecy

Diskografie

Following The Ancient Path (2016)
Tales Of Death EP (2014)