BRUTAL ASSAULT 2016 - První dojmy

BRUTAL ASSAULT 2016 - První dojmy

BRUTAL ASSAULT 2016 - První dojmy

BRUTAL ASSAULT 2016 - První dojmy

První dojmy z právě doznivšího festivalového dění jsou kolikrát ty nejdůležitější a tak vám ty naše přinášíme i letos. A že to budou zase jen oslavné ódy? No schválně, co myslíte...

Letos už se opravdu nedá hrát na to, že dříve nultý den je "warm up" párty. Pokud v tento den hrají MASTODON, ABBATH, NEUROSIS a DYING FETUS, tak to prostě nejde. A na to doplatil i první festivalový den. Všichni už tu totiž byli. Přijíždím v deset dopoledne a všude už je plno. Kolem hlavní brány je lidí jak much. Doufám, že řešením nebude rozšíření festivalu o další den, to už by bylo značně k nepřežití. Zcela jistě i to přispělo k tomu, že sám jsem čekal v první frontě dvě hodiny, ale znám lidi, co čekali i čtyři. A to ještě hlavní brána otevírala se zpožděním sedmnáct minut, což v situaci, kdy před dvanáctou začalo, s prominutím, chcát jak svině, bylo mírně řečeno k nasrání. Džísku mám vlhkou ještě teď.

fronty na úvod

Zlí jazykové tvrdili, že hlavní pořadatelé byli v tuto dobu zalezlí hluboko v pevnosti, ale zde je důkaz, že nebyli. Shindy běhal u fronty a snažil se situaci řešit. Hned soupiska prvního dne mi ale vše vynahradila.

Shindy

Teď k tomu, co potěšilo. V první řadě otevření soupisky festivalu. Tento rok se přeskočily dvě laťky. PERTURBATOR, tedy ve své podstatě „didžina“, na hlavní scéně? V metalovém světě? Za mě parádní tah. Stejně jako noiseový rachot LIGHTNING BOLT. Všichni jsme si už zvykli na to, že areálem prochází historičtí vojáci, nad ním běhají kozy, holky od Jégra maj velký výstřihy, za Octagonem je galerie, na zdech vidíme Nazgúly a celý areál je pěkně vyzdoben.

BA

Od minulého ročníku se můžete vyfotit se samopalem a crews jezdí na divno-kolech svařených z trubek. Na vavřínech se však nespí. Klobouk dolů, že pořadatelé stále přemýšlí nad tím, jak areál upravit. Co přidat nového. Letos vzpomínkový Lemmyho oltář, psychedelická absinth chill zóna. Stejně tak kvituju cruelty free zone, která měla nejen tu výhodu, že jste se nepodělali ze smažených klobás, ale třeba i tím, že mezi jídlem netekly chcanky z přeplněných „raket“, což se na jiných místech dělo.

absinth chill zóna

absint chill zóna

No a pak je tady hlavní novinka. Velmi kontroverzně přijímaný systém plateb. Kupóny vystřídaly čipy. Já zásadní problém neměl, jen jsem si stále musel pamatovat, kolik tam vlastně mám, předtím člověk kouknul do kapsy a věděl. Spousta lidí nevěděla o automatickém dobíjení, případně možnosti předplatit si službu dopředu. Zamezilo by se frontám.

BA

Až na jeden incident na zadní scéně musím ocenit secirutas za práci v koridoru. Skvěle vybrané postavičky byli i oba „dveřníci“ ke hlavní scéně… Jeden působil jako vyžilej pravověrnej heavymetalovej srdcař a za všech okolností nadšeně dával high five všem, kteří propadli do fotokoridoru.

Securitas

Z jídla potěšila vegan street, konkrétně Govinda, Vege sushi, izrealský veganfood, Kabinetní Kantýna, vegeburgry, Kafka a Tichá kavárna.

Dramaturgie skvělá, barevná. Hodně se mi líbilo to, že první dva dny byly trochu žánrově jinak hozené. Jestliže ve středu bylo hodně hudebního „bahna“, druhý den jsem si občas připadal spíše jako na Euroblastu. Nejslabší byl snad jen závěr posledního dne. Finále se odehrálo ráno.

Zvukově byly trochu zvláštní některé domácí kapely, bez chyb nebyli ale ani MASTODON, případně STICK TO YOUR GUNS. Proměnlivý zvuk byl i na zadní scéně, kdy některé kapely byly skvostné, jiné přeřvané.

Veg street

A kapely? První den hlavně bahna (korespondovalo s počasím) a z nich rozhodně NEUROSIS a CHELSEA WOLFE. Druhý den moderní progres, pro mě velmi příjemné překvapení v podobě PLINI a parádní GOJIRA, třetí den mě nejvíc rozsekali domácí NOD NOD a ten poslední neurvalost thrashového mládí s LAST SOCIETY a LIGHTNING BOLT.

A pokud bych měl dát TOP5:
NEUROSIS
LIGHTNING BOLT
NOD NOD
LAST SOCIETY
CHELSEA WOLFE

Antitop: při některých black metalech lítaly vzduchem pravačky ve zcela zřejmém gestu.
Hardcoreové kapely s tím nejzbytečnějším hardcoreovým doplňkem, kterým byla zábavná pyrotechnika, tedy ohnivá a kouřová děla.
Nešlo stihnout vše.
Prošvihl jsem MUTOID MAN

A samozřejmě tu máme foto stárnoucí šedivějící redakce, která má dnes podtitul:

Metalopolis JEDNOU.... Metalopolis NAVŽDY....

Metalopolis JEDNOU.... Metalopolis NAVŽDY....

RIP

Áno, Brutalček tento rok v úvode veľmi úspešne testoval našu lásku k nemu. Až na dreň. Trojhodinové čakanie na vstupe si veru nepamätám ani z bájnych Svojšíc u Přelouče. A ešte aj ten hnusný dážď k tomu. Už NEUROSIS však našťastie vrátili všetko do starých dobrých koľají a odvtedy to už išlo ako po masle.

Počasie od štvrtka do soboty bolo v podstate dokonalé, rovnako tak si nepamätám taký dobrý zvuk na hlavných pódiách – po tejto stránke zrejme najlepší ročník vôbec. Hudobných radostí bolo požehnane, tu sú kapely, ktoré mi najviac padli do noty:

ARCH ENEMY – tu sedelo absolútne všetko, od inštrumentálneho majstrovstva (Amott+Loomis!) až po hitovkami natrieskaný set.
PLINI - „nevhodná wall of death“ a ešte nevhodnejší slo-mo moshpit, energia, radosť, muzikanti z iného vesmíru.
GOJIRA – veľká kapela, ktorá sa na nič nehrá a naozaj je veľká. Nie ako podaktorí austrálski surferi, ktorí si predstavujú, že sú noví RAMMSTEIN.
IHSAHN – aj s požičanými nástrojmi predviedol parádnu arktickú show.
WOLFBRIGADE – zvuková vyhladzovačka, totálny masaker, jedno z najintenzívnejších vystúpení nielen tohto festivalu, ale aj celého roka.
MASTODON – očakávania nad mieru splnené, najlepší zo všetkých šiestich či siedmich koncertov, ktoré som od nich videl.
DARK TRANQUILLITY – prekrásne, radostné vyučovanie v predmete „Gothenburg Death Metal“.
LEPROUS – oplatilo sa vydržať do noci, títo nórski umelci nikdy nesklamú.
OBITUARY – chlapci z Floridy jednoducho nestarnú. Opulentný death metal s chrontavým, masívnym zvukom. Pefektné.
CHELSEA WOLFE – nečakaná ťažoba a sila, veľmi príjemné, magické prekvapenie.
BEHEMOTH – očakávane majestátna satanská omša. Aj s čiernymi konfetami. Veľkolepé.

 

A k tomu všetkému Salt´n´Pepa Foodtruck + turecký čaj Rize s piatimi-šiestimi kockami cukru + Kafé Kafka + vegetariánska/vegánska ulička.

Ďakujem veľmi pekne, vidíme sa o rok!

Rudi

Brutal Assault 

A jaké jsou vaše bezprostření dojmy z letošního ročníku? Co nejvíce potěšilo a co naopak zklamalo vás? Na vaše názory se těšíme v diskusi ...

A teď takový malý obrázkový průhled, první co zaujalo byla galerie a výzdoba:

Lemmyho Oltář

kanóny

sponzoři vtipně

sponzoři vtipně

 

sponzoři vtipně

detaily

detaily

Merč

Merč

Nazgúls

Opět v Octagonu proběhla výstavka:

Výstavka

Výstavka

Výstavka

Výstavka

Výstavka

Výstavka

Z mého pohledu je na Brutalu podobný počet Freaků jako na Obscenu, jen se tam víc ztratí v moři civilů:

Smrt

Dpool

earbear

plyšáci

krása

školačka

krása

Motýlci

satani

jak asi chodí na tojku?

kráski

pracant

dredi

nesquici

rainbow

šaty ideální pro úklid Tojky

elasťáci

pandy

Ježíš

balkonek při Agnosticích

Generál stage securitas se dlouho odmítal postavit vedle dárku od svých fanoušků:

securitas

securitas

Vegan fighters po akci:

vegan fighters

Cajky GOJIRY od časného rána za scénou:

GOJIRA

Jídlo:

podpisovka ARCH ENEMY:

Novinářská BA zeď:

 22

Další informace