SIX BETWEEN - 3 Days (EP)

SIX BETWEEN - 3 Days (EP)

SIX BETWEEN - 3 Days (EP)

SIX BETWEEN - 3 Days (EP)

Máme u nás na Slovensku odnedávna takú socialistickú vymoženosť o povinných 25 % domácej hudobnej tvorby v rádiách. Vydupali si ju „titani slovenského popu a rocku“ a zdôvodnenia sú tak medzi „inde to tiež tak majú!“ a „to je na podporu mladých umelcov!“. Vzápätí ako jeden muž o výnimku požiadali rockové stanice, pretože komu z dramaturgov by sa chcelo kdesi po internetoch či (preboha!) po kluboch tých mladých nádejných umelcov hľadať, keď aj tak ide v prvom rade o predaj reklamného času a cieľová skupina postarších dečkárov chce svoje istoty v podobe párplov a zepelínov. A istý báči, ktorý má v tých rádiách celkovo nejaké veci pod palcom, toto „omilostenie“ zastrešil výrokom o tom, že na Slovensku je primálo rocku na to, aby naplnil štvrtinu vysielacieho času.

Nebude to asi celkom tak, ak sa stáva to, že aj ja so svojím preferovaním „antihudobných chlievov a humusov“ bez veľkého pátrania natrafím na rádiovo výborne hrateľnú domácu rockovú záležitosť, dokonca takú, že jej z topánok netrčí zábavové dedičstvo slovenskej poprockovej tradície. Košickí SIX BETWEEN, fungujúci od roku 2013, síce už len kvôli spevu v angličtine neznejú ako oduševnene slovenská kapela, ale matne tuším, že aj mladú domácu rockovú produkciu by do rádií mala dostať chytľavosť a kvalita pesničiek a nie nejaké surmenie surmitmi. Z tohto príčetného pohľadu ich štúdiový debut „3 Days“ môže do rádiových rotácií vyraziť hneď teraz.

SIX BETWEEN

Päťskladbové demo/EP prináša skôr tvrdšiu rockovú hudbu, ktorú možno zaškatuľkovať ako alternatívny metal alebo zmes grunge rocku, stoner metalu a podobných vecí. Ak sa bavíme o grunge, tak osobne tam počujem inšpiráciu čerpanú u ALICE IN CHAINS, STONE TEMPLE PILOTS a SOUNDGARDEN, hlavne pokiaľ ide o uvoľnené, flegmatické, tu a tam melancholické nálady, kontrastujúce s občasnými výbuchmi energie. Nervnú výbušnosť PEARL JAM tu však nahrádza veľmi metalové soptenie, ktoré sa neodráža ani tak v hre gitár a bicích, ako skôr v speve, keďže hlavnému „staleyovskému“ vokálu často kontrujú polohy, aké by ste čakali skôr v „odpálenejších“ tvrdých žánroch, vrátane takého ľahšieho death metalu. U mňa je táto flexibilnosť pozitívom, hudbu posúva do ďalších dimenzií a len verím v existenciu rádií dostatočne osvietených na to, aby kvôli tomuto dobrému nápadu SIX BETWEEN neodpísali. Ja mám len takéto výhrady: „booklet“ by fakt mal byť bohatší na informácie a ak materiál vyšiel v roku 2014, promo k nemu malo prebehnúť tiež vtedy. Toto s chystanou novinkou neposerte.

Na nahrávke ma tak celkovo baví to, že je chytľavá, zaujímavo zložená a hudobnícky zvlášť po gitarovej stránke, čerpajúcej zo širokej škály tvrdého rockového riffovania, pomerne „vymaznaná“. Každá zo skladieb je kompozične o niečom inom než tá predošlá, každá je vybudovaná na pomerne silných, ľahko zapamätateľných melodických, harmonických i vokálnych štruktúrach a ak sa v tomto žánri na pomedzí grunge a metalu dá hovoriť o chytľavosti a hitovosti, tak tento potenciál tu rozhodne je. Pokiaľ ide o zvuk, je hutný a výrazný, všetko vyvážene počuť a navyše je v ňom taká zdravá dávka neumelej živelnosti (nahrané to bolo za tri dni). Rockové rádiá nech prestanú s recyklovaním „osvedčených“ playlistov a začnú s vysielaním napríklad takýchto vecí, neverím, že SIX BETWEEN sú na Slovensku ojedinelým zjavom.

 Přidejte svůj názor

Martin Lukáč

Verdikt

Máme slušný nový slovenský rock, kto chce, ten nájde.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 22:13

bandzone.cz/sixbetween

Sestava

Skladby

  1. Slave
  2. Liar
  3. Above
  4. Ghost
  5. Preys

Diskografie

3 Days (EP) (2014)