WISDOM - Rise Of The Wise

WISDOM - Rise Of The Wise

WISDOM - Rise Of The Wise

WISDOM - Rise Of The Wise

Maďarští WISDOM jsou tělem i duší písničkáři, což jim, jakožto power/speed metalistům, jde jednoznačně k duhu. Obzvláště, když se nijak netají tím, že podle nich v heavy metalu již bylo řečeno vše podstatné a těm, kdo se chtějí na scéně prosadit, nezbývá než jen se snažit v rámci recyklovacích mantinelů vymyslet co možná nejpovedenější skladby a doprovodit je co nejzajímavější koncepcí.

A přesně tak také přistoupili ke vzniku „Rise Of The Wise“, jejich nejnovějšího, v pořadí již čtvrtého, řadového alba. To za krásně provedeným obalem, na němž se znovu tyčí náš starý dobrý „Wiseman“, s odkazy na nejrůznější známé citáty, které už se rovněž stačily stát průvodní známkou know-how kapely, skrývá jedenáctku skladeb, jež se znovu melodicky blyští, až oči přecházejí, a v mnoha případech znamenají rozšíření již tak bohaté studnice povedených nápadů a věcí z dílny WISDOM.

WISDOM

Jistě, tradiční rukopis, kterým kapela tvoří, už zkrátka chtě-nechtě musel způsobit, že občas lehce zapochybujete, zda již i WISDOM místo tvorby tak trochu nesemílají sami sebe. Bavíme-li se ovšem o čtvrtém řadovém albu téže kapely s totožným projevem, zdálo by se mi dokonce být spíše zázrakem, kdyby tomu tak nebylo. Gabor Nagy a spol. to ovšem vyvažují na mnoha místech nahrávky, kde rozhodně nehrají druhé housle a jsou tak příjemně metalově a melodicky vzrušiví, jak dokážou být jen oni.

Přeskočíme-li (i s kratičkým intrem) úvodní „Raven´s Night“, která především balancuje na hraně oné uvěřitelnosti, neb silně připomene nejstarší ze speedmetalových klasik HELLOWEEN, je to hned následující „My Heart Is Alive“, podmanivě rozvláčná kovová tutovka, která s maximálním efektem používá všechny zbraně, co jich jen arzenál WISDOM má. Rozmanitou kytarovou práci, důrazný zpěv Gabora Nagye, nezaměnitelné sbory a především silné melodie, které se na vás řítí prakticky v každém okamžiku této skladby. V jejím výsostném duchu se odehrává i „Hunting The Night“, vypalovačka „Hero“ a vlastně celý zbytek alba s jedinou další výjimkou, a sice titulním eposem na jeho úplném konci, protože ani hostující Joakim Brodén ze SABATON zde nepomohl hluchému vyznění skladby, bez dalšího jen bezzubě přežvykujícímu typický zvuk a postupy WISDOM.

Speciální místo v tomhle výčtu pak jistě patří „Believe In Me“, kouzelné baladě, která přesně ukazuje, jak moc muzikantsky nadanou duši WISDOM mají, když chtějí, a jak moc silnou skladbou jsou v duchu své „recyklovací“ filozofie schopni napsat. Pár akordů a jaká je to, panečku, neopakovatelná krása.

Všem příznivcům rychlého a melodického kovu tedy Maďaři přichystali pro letošní rok jistě velmi výživné „poslešivo“, jehož kvality předčí leccos z konkurence na příslušné scéně. Jen pozor na onu dezorientaci ve vlastní produkci, příště by totiž mohla být zase o něco větší přítěží a je otázkou, jak moc by to pak ovlivnilo výsledný dojem z nového alba. Ale dost budoucnosti, žijeme teď a tady, pročež pro „Rise Of The Wise“ nalézám převážně slova chvály.

 Přidejte svůj názor

Louis

Verdikt

Metal z fakulty aplikované melodiky.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
-
Čtenáři
8,3 / 10

Další informace

Stopáž: 42:14

www.wisdom.hu

Sestava

Skladby

  1. Over The Wall
  2. Raven´s Night
  3. My Heart Is Alive
  4. Hunting The Night
  5. Hero
  6. Through The Fire
  7. Nightmare Of The Seas
  8. Believe In Me
  9. Secret Life
  10. Welcome To My Story
  11. Rise Of The Wise

Diskografie

Rise Of The Wise (2016)
Marching For Liberty (2013)
Judas (2011)
At The Gates (EP) (2007)
Words Of Wisdom (2006)
Wisdom (EP) (2004)