THYRFING - Vansinnesvisor

THYRFING - Vansinnesvisor

THYRFING - Vansinnesvisor

THYRFING - Vansinnesvisor

Albumami Thyrfing" a Valdr Galga" sa THYRFING už u mňa zapísali veľmi pozitívne a tak som prijímal toto dielko vo veľkom očakávaní...No hneď po prvých vypočutiach som bol do značnej miery sklamaný. Vansinnesvisor je od v úvode spomínaných albumov na míle vzdialený a práve tento fakt ma spočiatku sklamal a namiesto počúvania som sa viac upriamoval na to, že to už nie je THYRFING aký ho poznám a velebil minulosť a staré albumy...samozrejme...chyba. Po čase a viacerých pozorných počutiach som začal prenikať do tohto diela vychutnávať jeho krásy a nádhernú až folkovú epickosť a atmosféru, akceptujúc tak novú tvár kapely. Týmto sklamanie úplne ustúpilo a stratilo v hlbokých tôňach nedoziernych severských lesov...a vystriedala ho jednoznačná spokojnosť.

V čom sa líši Vansinnesvisor od spomínaných predchodcov? V prvom rade, na čo od prvých momentov zabudneme je starý thyrfingovský" trocha zastretý zvuk. Narozdiel od Valdr a debutu má Vansinnesvisor krásny čistý zvuk a rovnako kvalitnú produkciu... Ďalšia jasná zmena je podstatné vytiahnutie a umocnenie gitár a bicích celkovo do popredia...klávesy tak dominujúce na predchádzajúcich dielach dostávajú svoj priestor len na vzdialenejších hudobných plochách...stále však zostávajú nedeliteľnou atmosférickou súčasťou diela. Najviac priestoru dostávajú v nádhernej epickej skladbe Angestens Hogborg". Album tak opäť raz prináša viking-metalovú hudbu (je to divná škatuľka, na ktorej nezáleží, ale povedzme...) nesúcu sa zvačša v stredných valivých tempách s ťažkými až do death metalu zabiehajúcimi riffmi s tlmenou hrou. (stredný part Digerdöden! veľmi pripomína jednu pasáž z najnovšieho albumu HYPNOS - The Revenge Ride). Nedočkáme sa nejakých gitarových exhibícií avšak všetky kompozície si držia svoju priam až logickú úroveň a sú zložené bez jedinej zbytočnosti. Nemôžem nespomenúť taktiež krásne počuteľnú a výraznú basgitaru. Bicie sú tomu prispôsobené no nedá mi však nevytknúť, že občas pôsobia trochu monotónne a viac pestrosti v rytmoch by nezaškodilo, uznávam však, že práve tento typický hypnotický rytmus sa práve k albumu veľmi hodí, takže toto treba brať skôr ako menšiu až prázdnu výhradu.

K vokálu je ťažko mať nejakú, čo i len drobnú výhradu...perfektný výkon ovplývajúci brutálnou pestrosťou variujúci od najhlbších brutálnych deathových "murmurov" až po tiahle mrazivé blackové škreky, melodické spevy a hovorené slovo... Novinkou je v tomto ohľade aj využitie "zborov" (viď Digerdöden, avšak treba brať s rezervou). Vokál je proste plný zásah a jeden z najlepších, čo som počul. Čo musím taktiež veľmi vyzdvihnúť a, čo je vlastne ťažiskom albumu a celej tvorby THYRFING je silná epickosť a perfektná vikingská občas melancholická atmosféra s jemnou príchuťou folku. THYRFING sa vo väčšej miere pohrali aj so zakomponovaním viacerých netradičných" nástrojov a tak sa dočkáme aj huslí a iných mnou neidentifikovaných nástrojov (opäť sa odkážem na Angestens Hogbörg, The Voyager) taktiež atmo-častí s čistou gitarou, či už akustickou, alebo elektrickou (tu zas spomeniem napríklad The Giant´s Laughter, alebo Valdrsspegeln, záver...). Vannsinesvisor je album vyvážený veľmi kompaktný, pestrý, v neposlednom rade aj do značnej miery originálny a vôbec je ťažké ho prirovnať k niečomu súčasnému. Kapela tak ide vlastnou cestou na hudobnom poli a to je len dobre a správne. Snáď do budúcnosti by som u THYRFING uvítal viac dynamiky, správnej dravej rýchlosti a možno sledovať viac príklad skladby Angestens Hogbörg, ktorá patrí k vrcholným kúskom albumu a nebojím sa povedať aj celej tvorby THYRFING. Na túto budúcnosť sa osobne veľmi teším a verím...no vráťme sa k záveru.

Rozhodne sa jedná o vysoko nadpriemerný album aj napriek mojim určitým drobným výhradám...Priaznivci THYRFING ak prekonajú prípadné(podotýkam prípadné) úvodné sklamanie tak budú určite s týmto albumom nadmieru spokojní ako aj ja. Tým samozrejme nechcem povedať, že ostatní by nemali byť...viď. moje vysoké hodnotenie, ktoré si Vannsinesvisor" právom zaslúži.

 Přidejte svůj názor

Arrow

Verdikt

Perfektný album so silnou atmosférou množstvom zaujímavých prvkov radiaci sa do podivnej hudobnej škatuľky viking (black-death?). Pre priaznivcov THYRFING jednoznačná povinnosť, pre ostatných silné odporúčanie.

Hodnocení

Autor
9 / 10
Redakce
-
Čtenáři
8,4 / 10

Další informace

Stopáž: 42:58

Produkce: Daniel Bergstrand

www.thyrfing.com

Sestava

Skladby

  1. Draugs Harg
  2. Digerdöden
  3. Världsspegeln
  4. The Voyager
  5. Angestens Högborg
  6. The Giants Laughter
  7. Vansinnesvisor
  8. Kaos Aterkomst

Diskografie

Hels Vite (2008)
Farsotstider (2005)
Vansinnesvisor (2002)
Urkraft (2000)
Valdr Galga (1999)
Hednaland(EP) (1999)
Solen svartnar(7 (1999)
Thyrfing (1998)
Hednaland(demo) (1996)
Solen Svartnar(demo) (1995)