WASTAGE - Slave To The System

WASTAGE - Slave To The System

WASTAGE - Slave To The System

WASTAGE - Slave To The System

Pred pár rokmi k aktívnemu hraniu navrátivším sa Košičanom WASTAGE po minuloročnom debutovom EP „Right Now“ na jar tohto roku vyšiel, zatiaľ ako samovydanie, prvý dlhohrajúci album. Na vyše 37 minútach nájdeme 11 skladieb pričom štyri záverečné sú vlastne kompletným materiálom z „mini“, s novým zvukom sú však aj trochu iným zážitkom. Materiál bol nahrávaný v bzeneckom Shaarku a mastrovaný v Poľsku, znenie je naozaj vydarené, profi a hutné, proste tlak, nápor, energia.

Po hudobnej stránke táto partia ostrieľaných a kvalitných hudobníkov aj tu mixuje nabrúsený klasický i modernejší thrash odchovaný na SLAYER, SEPULTURA alebo aj MACHINE HEAD s nejedným hardcoreovým a groovy riffom a celkovo hudba WASTAGE vyznieva ako zaujímavý tu a tam súboj, inde zase súzvuk klasiky a modernejších (hoci skôr na pomery 90. rokov) žánrov. Skupina samotná sa radí k thrash coru, hoci subjektívne mi jej tvorba pripadá ako ťažký, útočný thrash metal, odchovaný na tvorbe hlavne amerických titanov žánru v rokoch 1985 – 1995, s istým „modernizujúcim“ vplyvom hard coru a pochopiteľne s masívnym súčasným zvukom.

WASTAGE

 Na poslednú dekádu milénia odkazuje aj graficky pomerne striedmy obal s ľahko dešifrovateľným motívom túžby po vyslobodení sa, niečím mi pripomína „agitátorov“ RAGE AGAINST THE MACHINE, WASTAGE ma však hudobne rozhodne bavia viac než Tom, Zack a ich revolučná bunka. V booklete by to možno chcelo viac textu a menej akčných fotiek zostavy, v ktorej došlo k zmene len na poste bubeníka – novým sa stal prinajmenšom na KE scéne právom uznávaný Miro Szeman. Kvalitný, dobre zložený a energický nárez podporuje viacfarebný, pomerne agresívny vokál, ktorý občas pripomína aj Maxa Cavaleru. Je to fajn, len ešte cítiť rezervy v schopnosti vybudovať si nejakú výraznejšiu vlastnú tvár, a tu a tam mám pocit, že naozaj dobré a chytľavé nápady sa príliš striedajú s takými dosť tuctovými, ale ako prvý veľký album to vo všeobecnej konkurencii obstojí so cťou.

https://www.facebook.com/WastageSK?pnref=lhc
http://bandzone.cz/wastage

 3

Martin Lukáč

Hodnocení

Autor
6,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 37:28

Diskografie

Right Now (EP) (2014)