ROCK FOR PEOPLE EUROPE 2015 - První dojmy

ROCK FOR PEOPLE EUROPE 2015 - První dojmy

ROCK FOR PEOPLE EUROPE 2015 - První dojmy

ROCK FOR PEOPLE EUROPE 2015 - První dojmy

Po jedenácti letech zpátky na Rock For People, kterému vévodí jména jako MOTÖRHEAD a GUANO APES. Specialitou tohoto ročníku je to, že se poprvé tento tradičně hradecký festival rozděluje ve dví. Jeho druhou zastávku k sobě přitahuje hlavní evropské město kultury v roce 2015, tedy Plzeň. Jedna venkovní velká scéna, jedna hangárová, jedna klubová a první den funguje Red Bull Tour buss. 

Obrázek31

hlavní "náměstí" festivalu

Obrázek49

fanoušci před koncertem Petera Doherty

areál
V prvních chvílích jsem trochu zaskočen areálem. Prostor bývalého depa trolejbusů se mi zdá malý. Vzápětí ale zjišťuji, že má areál ještě mnoho reserv. První den tu mnoho lidí není a i na hlavní scéně začínají některé kapely do prázdna. Obrovskou výhodou je slušné množství toalet a tekoucí vody v budovách. Možnost schovat se v prostorách Depa před sluncem v kavárnách, kinoareálu nebo výstavě fotografií. Blízkost řeky, kde je přeci jen o trochu vlhčí vzduch.

jídlo
Co však není úplně vychytáno, je stravování. Já jako vegetarián jsem byl odkázán na přeolejované belgické hranolky, předražený vege-burger nebo porce nudlí bez masa. Hlady jsem nezemřel, ale ani jsem si v té záplavě KFC a stánků s přepáleným olejem nepochutnal na něčem zajímavém. Chápu ale, že tady jsme kvůli hudbě, ne kvůli gastronomii.

Obrázek27

jeden z chladivých prostorů v depu s promítacím plátnem a prodejnou textilu

pití
Spousta lidí, hlavně těch oděných do trik s nápisem MOTÖRHEAD, tu byla krom své oblíbené kapely i kvůli pivu. Že MOTORHEAD přilákají tak moc pivařů, zřejmě bylo překvapením, protože jsem druhý den neustále narážel na dlouhé fronty u pivních stánků. Z nealko pití jsem se pravidelně vracel k ledovému Tuaregu v kavárně BEARDED BROTHERS COFFEE.

zvuk
Nejlepší zvuk byl jednoznačně na tourbusu, který ale bohužel fungoval jen první den, následovaný hlavní scénou. Nejhorší byl bohužel na odloučené klubové scéně v Papírně. Bohužel i navzdory skvělé dramaturgii. Zvuk mohli posoudit a docenit i všichni obyvatelé Plzně a přilehlých obcí, neboť i deset kilometrů od areálu šlo jednoduše poznat, kterou skladbu MOTÖRHEAD právě hrají.

Obrázek12

Obrázek2

plac před hlavní scénou

dramaturgie a kapely
První den roztančil a energii dodal domácí nestárnoucí tajfun zvaný SKYLINE na RedBull tourbusu. Mé očekávání nezklamal hlasový experimentátor THePETEBOX a největším překvapením byli belgičtí BRNS. Ti v podvečer vytvořili svým experimentálním indie rockem velmi podmanivou atmosféru na vnitřní scéně a rozhodně byli největším objevem prvního dne. Naopak jedna z hlavních hvězd večera Peter Doherty byl nudným zklamáním.

Druhý den se to nejzajímavější odehrává na hlavní scéně. Počínaje šťavnatým vystoupením francouzského rockového dua THE INSPECTOR CLUZO. Vyplatilo se počkat si i na fantastické Švédy MOVITS!. GUANO APES překvapili profesionálním setem se skvělým nasazením. A MOTÖRHEAD? Myslím, že to už lepší nebude nikdy a vzhledem k okolnostem bojovali se ctí. Objevem druhého dne jsou maďarští holobrádci z MIDDLEMIST RED s velmi procítěnou porcí psychedelického rocku.

Dramaturgicky to bylo samozřejmě rozhodně slabší, než u hradeckého festivalu. Jedinou výjimkou byla sobota, kdy se počet lidí v areálu ztrojnásobil kvůli MOTÖRHEAD a GUANO APES.

Obrázek6

Obrázek29

chlazení bylo hlavně v sobotu stále obsazené

Obrázek51

někteří fans dotáhli i zajímavou garderóbu

Obrázek28

po areálu bylo několik rezavých rozhleden

 

Obrázek8

výhled byl fajn

Obrázek19

Obrázek20

Obrázek18

ale stabilita některých lehce proměnlivá

Obrázek70

Obrázek69

Obrázek32

Obrázek71 

zelený dům

Obrázek72

umělecké expozice

Obrázek59

prostor klubu Papírna

Obrázek73

kavárna v Depu

Obrázek74

Obrázek75

a na závěr fanoušci hlavních hvězd:

Obrázek76

Obrázek77

Obrázek78

 Přidejte svůj názor

RIP
RIP

Další informace

Plzeň, DEPO 2015 – 3.-4. července 2015

plzen.rockforpeople.cz/