TEMPERANCE - Limitless

TEMPERANCE - Limitless

TEMPERANCE - Limitless

TEMPERANCE - Limitless

Melodický metal s nějakou tou ženštinou v čele v podobě, ve které se v novém tisíciletí ustálil, již pár let stagnuje a nevypadá to, že by se něco mělo změnit. Mluvíme-li tedy o stylu, který rozjeli a do širšího povědomí vynesli především NIGHTWISH a jim podobná uskupení. Jenže právě jmenovaní nevědí kudy kam a jejich poslední album, „Endless Forms Most Beautiful“, bylo vysloveně jen do počtu. WITHIN TEMPTATION se zřejmě v diktátu Sharoniných mateřských pudů rozpouštějí v cukru. Rozptýlení a zajímavou alternativu přinesli AMARANTHE, ale ti poměrně záhy ztratili dech a loňská deska byla bída s nouzí.

A právě AMARANTHE italský kvintet TEMPERANCE připomíná nejvíce. Z prvotiny byla cítit až nezdravá inspirace švédskou partou, ale naštěstí pro aktuální desku si to již v hlavě trochu srovnali a svou hudbu, byť vyšperkovanou o všemožné elektronické efekty, postavili na pevných rockových základech a kytarových riffech. Chytavé melodie dodávají skladbám dostatečné charisma a chvílemi vyvolávají pocit, že máme co do činění spíš s elektro-NIGHTWISH. Celkově se pak drží někde mezi. Originální tihle Italové zrovna nejsou, ale zase si z obou přístupů dokázali vzít to lepší. 

TEMPERANCE

 
I přesto, že TEMPERANCE následují ve svém stylu AMARANTHE (včetně občasného chrapláku), s aktuální deskou jim (především jejich poslednímu počinu) ukazují záda. Elektro-pop-metal v jejich podání si uchovává lehkost a zpěvnost. Na jednu stranu jsou si jednotlivé skladby dost podobné, na druhou si však udržují potřebný „drive“. Jedna za druhou jedou ve slušném tempu a přílišného zpomalení se nedočkáme, dokud to ze sebe kapela nevychrlí celé. Taková tvář této hudební mutaci sluší nejvíce. Je možné, že se svou elektronikou chvílemi přibližují ke hraně kýče, ale za situace, kdy pomalu každý musí mít na desce živý orchestr a bombastické aranže, jim to rád odpustím.

TEMPERANCE jsou hudebně nenáročná chiméra výše zmíněných kapel s kupodivu slušnými hlasivkami a povedenými písněmi. Na pár poslechů zaujmou, byť si nejsem úplně jist, jestli si zrovna na tuhle kapelu za pár let vzpomenu; spíš ne. Časem asi vystřízlivím, možná už po zveřejnění recenze, až mi místní smetánka vytmaví, co jsem to zas objevil za blbinu. Do té doby si ještě pár poslechů dám. Venku začalo jaro, hormony se po zimní letargii začínají bouřit, otravní nadržení kosi nenechají člověka vyspat a ženy konečně odhodily kožichy. Je to taková ideální doba na trochu kýčovitého italského metalu.

 Přidejte svůj názor

Manatar

Verdikt

Italská odpověď na AMARANTHE. Není to originální, ale je to chytlavé a zábavné... alespoň na pár poslechů. Doporučuji ochutnat, ale pozor na předávkování!

Hodnocení

Autor
6,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 55:54

Produkce: Giulio Capone, Marco Pastorino
Studio: Domination Studio

www.temperance.it

Sestava

Skladby

  1. Oblivion
  2. Amber & Fire
  3. Save Me
  4. Stay
  5. Mr. White
  6. Here & Now
  7. Omega Point
  8. Me Myself & I
  9. Side By Side
  10. Goodbye
  11. Burning
  12. Get A Life
  13. Limitless

Diskografie

Limitless (2015)
Temperance (2014)