Trikrát po poľsky „z éčka“

Trikrát po poľsky „z éčka“

Trikrát po poľsky „z éčka“

Trikrát po poľsky „z éčka“

Popri čiernych rozorvancoch ODRAZA boli v balíčku od Godz Of War aj ďalšie tri poľské nahrávky. Pôvodné miesto publikovania je ešte stále v hibernácii, tak sa o nich niečo dočítate tu na Metalopolise.

EMBRIONAL – Annihilation 2007 + Live (2014, kompilácia, Old Temple, 52:36)

EMBRIONALEMBRIONAL z poľských Gliwíc som recenzoval v časoch ich debutového dlhohrajúceho albumu „Absolutely Anti-Human Behaviors“ (http://www.incipitum.sk/recenzie.php?q=542). Po nejakých dvoch rokoch svet obdarili ďalším CD, ktoré ale za nové veľmi označiť nemožno, ide totiž o kompiláciu.

Prvých šesť skladieb, to je vlastne reedícia ich druhého dema „Annihilation“ z roku 2007. Ide o taký klasickejší rúhačský death metal s dosť chrastivým a hrkavým demo zvukom, inšpirovaný 90. rokmi po oboch stranách oceánu, v rýchlych náklepových pasážach prevažuje americká škola, v pomalších, ponurejších zase európska, a popri tom to má celé taký bezbožný poľský podtón ako u AZARATH, STILLBORN a podobne. Kvality debutového albumu tu zatiaľ ani zďaleka nie sú, EMBRIONAL sa ešte tak trochu hľadajú, je to taký štandard a snaha. Pochvalu si zaslúžia jedovaté náklepy, niekoľko gitarových harmónií, hypnotická pomalá pasáž kdesi ku koncu materiálu, solídny duet razantného growlu so zlostným škrekom a autentická atmosféra hlbokého podzemia, dosiahnutá aj tým dosť divokým a špinavým zvukom.

EMBRIONAL

Druhá časť disku prináša osem skladieb, nahratých 7. apríla 2013 na koncerte v Bielsko-Bialej. Tu možno v prvom rade oceniť solídne ozvučenie, v podstate vám to po „Annihilation“ až na pokecy medzi skladbami ani nepríde ako živák. Odznie tu šesť skladieb z debutového albumu a na záver dve také skladačky, v ktorých spoznáte pasáže vypožičané od veľmi slovutných majstrov death- a thrashmetalovej mágie. Je to celkom zaujímavý materiál, aj keď asi skôr pre domáce publikum a niekoľko „polonofilských“ bádateľov v oblasti peklo-death metalu kade – tade po svete. (Novinka „The Devil Inside“ vychádza u Old Temple 28. februára a je celkom pravdepodobné, že hudba na CD bude o dosť lepšia než jeho neveľmi originálny názov.)

6,5/10

http://www.metal-archives.com/bands/Embrional/70930
https://www.youtube.com/user/EmbrionalOfficial


EMPATIC – Ruined Landscape (2014, Terrasound Records, 38:17)

EMPATICDebutovým CD EMPATIC z poľskej Ostrołęky bolo „God Of Thousand Souls“, (http://www.incipitum.sk/recenzie.php?q=548) a druhý album vyšiel v apríli minulého roku u nemeckých Terrasound Records, ktorí sa postarali aj o reedíciu prvotiny.
Čo bolo u EMPATIC po štyroch rokoch nového? Nuž, okrem zmeny vydavateľstva aj zmena na poste bubeníka, značne zosekané účesy (tento moderný „stajling“ voľajako nebaví, ale proti gustu...), inak v zásade vývoj v duchu štýlu z minulej nahrávky, čo je v pohode. Len tentokrát bez coveru osemdesiatkovej „popiny“ (ale tá vec od OMD minule bola fajn).

Desiatka skladieb so zvukom, ktorý bol už minule hutný a vydarený a aj teraz je zo štúdií CB a Zed, neohromí nejakou originalitou, nejde o nič doteraz nepočuté, ale napriek tomu má album „Ruined Landscape“ čo–to do seba. Dôrazný, úderný, thrashovo podfarbený melodický death metal, vyznievajúci husto a mohutne, budujúci často hlavne na valivých stredných tempách a korunovaný hlbším staroškolským deathmetalovým vokálom, ktorému niekedy kontruje vyšší rev, takto možno tvorbu týchto Poliakov charakterizovať. Plusom je, že napriek melodickosti sa nevyžíva v nejakých ľúbivých, emotívnych ľahkých a romantizujúcich melódiách, ide skôr o vážnu a zľahka ponurú útočnú záležitosť.

EMPATIC

Po niekoľkých vypočutiach začnú za ucho chytať aj viaceré naozaj pôsobivé a impozantné atmosférické harmónie, striedané náklepmi a razantnými „pochodovými“ pasážami. Je v tom kus odlesku 90-kového Švédska, strihnutého poľským zmyslom pre temnú dramatickosť a zabaleného do súčasného nekompromisného vyznenia. Na tejto príjemnej dávke melodického a zároveň extrémneho metalu sa podieľalo aj viacero hostí, sólo v „Obsession“ si napríklad strihol Piotr Kolakowski, člen vychytených black/deathmetalových HATE. Ak ste už EMPATIC počuli predtým a bavili vás, z novinky budete mať radosť. 

7/10

http://www.metal-archives.com/bands/Empatic/102269
http://www.empatic.com/
https://www.facebook.com/empatic.info

EVIL MACHINE – War In Heaven (2013, CD, Arachnophobia Records, 42:43)

EVIL MACHINE Mašina na zlo funguje v Białystoku už jedenásť rokov, ale zjavne len veľmi rekreačne, prvou a jedinou oficiálne uvádzanou nahrávkou je debutový album z novembra predlanského roku. Je to ale spolok, v ktorom sa za účelom dúchania do síry pekelnej združilo pár „podzemných celebrít“ priamo v zostave, a ďalšie si tu zrezali nejaké to hosťovanie.

Bicie má na starosti Cyjan (ak ti toto meno nič nehovorí, vráť preukaz grindera), vyše dve dekády rytmicky istiaci žánrovú legendu DEAD INFECTION, s gitarou a sprievodným vokálom k blahu celku prispieva Hal (v súčasnosti VADER a aj predtým kade-tade v nie neznámych záležitostiach). Basák Cyprian, to je napríklad PYORRHOEA, akurát vokalista Semihazah je „nepopísaná stránka“.

V EVIL MACHINE si táto štvorica vylieva svoje srdce naklonené osemdesiatkovému tvrdému metalu. „War In Heaven“ je hudba z iných čias a ocenia ju možno iba tí, ktorí tie časy zažili, a pár nadšencov obskúrneho podzemia. Tak medzi rokmi 1983 – 1988 by toto bola celkom bomba, dnes skôr „len“ dobre urobená spomienka na starý strašidelný kov páchnuci peklom a rúhaním. Stredné a pomalé, mrazivé tempá, do toho nejaké tie rýchlejšie „kvapíky“. Jedovatý revaný vokál a riffy, pri ktorých si spomeniete na HELLHAMMER, BATHORY, VENOM, AUTOPSY (a možno skôr BLACK SABBATH), SARCÓFAGO, SLAYER vzor 1985, PILEDRIVER a podobné záležitosti. Mix temného, rezavého thrash metalu, black a death metalu v časoch jeho zrodu, autentické znenie i atmosféra, proste poľskí „nestori“ spomínajú na časy dospievania a ide im to.

EVIL MACHINE

A k spomienke sa pripájajú aj Seth (NOMAD), Rodak (NEUROPATHIA) a mená ako Cezar (CHRIST AGONY) a majster Piotr Wiwczarek, s ktorého nezameniteľným hlasom znie „slayerovka“ od britských klasikov ONSLAUGHT skoro ako pôžička z aktuálneho, staré časy hlasno zdraviaceho aktuálneho albumu VADER. A aby coverov nebolo málo, zložili EM poklonu aj nesmrteľným VENOM. Pokiaľ nehľadáte nič nového, naopak sa chcete vrátiť do starých čias, EVIL MACHINE poslúžia ako spoľahlivý stroj času. 

7,5/10

http://www.metal-archives.com/bands/Evil_Machine/3540372791
https://www.facebook.com/evilmachineband
http://www.reverbnation.com/evilmachine

 Přidejte svůj názor

Martin Lukáč