BALANCE OF POWER - Perfect Balance

BALANCE OF POWER - Perfect Balance

BALANCE OF POWER - Perfect Balance

BALANCE OF POWER - Perfect Balance

Podle všeho je Perfektní rovnováha již čtvrtou řadovou deskou anglicko - americké bandy. Předchozí tři jsem neslyšel, takže můžu jen těžko posoudit, nakolik se jejich výraz posunul, popřípadě změnil. Jedno je ale jisté, na novince (která mimochodem vychází v Americe, Japonsku i Evropě vždy s jiným obalem, takže pro případné sběratele docela pakárna) drtí metal, kterému se většinou říká progresí načichlý power. A ještě jeden fakt zřejmý na první pohled. Skupina má určitě dost ráda i DREAM THEATER, když minimálně zpěvák Lance King dělá všechno pro to, aby Jamesi Labriemu z oka (přesněji tedy spíše z pusy) vypadl.

Tím ovšem výčet negativ končí. Teď už budou následovat pouze samá pozitiva a sociální jistoty. Prvotřídní instrumentace je samozřejmostí, takže tou se nadále zatěžovat nebudeme. Narozdíl od toho jedněmi milovaného, druhými zatracovaného "Snového Divadla" tady nenajdeme tak mohutné plochy, tolik změn temp a motivů nacpaných do jedné skladby. Skupina je střídmější, přímočařejší a nutno říci, že se jí to vyplácí. Svědčí o tom hodně povedené pecky "Higher Than The Sun", "Fire Dance" nebo "Hard Life". Umí přiložit pod kotel rychlejší palivo"One Voice", pohladit baladou "The Pleasure Room". Ač nedisponuje klávesovými nástroji v základní sestavě, ochuzeni o ně nebudete, hostující Leon Lawson dokáže přitlačit v prstolamných variacích, viz. například úplný začátek celé desky, většinou ale zůstává v pozadí a jen tu a tam vystrčí růžek zkrášlovací vyhrávkou.

Nemusím mít rádoby originální paskvil za každou cenu. Takže přestože BALANCE OF POWER chodí na nápady do zahrádky již dávno protrhané, podařilo se jim v rozhodně nahrát kvalitní power metalovou desku. Nepřináší sice žádnou hudební revoluci a miliony fanoušků si z ní asi také na prdel nesednou, příznivce kvalitní technické hudby ale určitě potěší. Je to v dnešní době málo nebo moc?

 2

Darkmoor

Verdikt

Deska která sice nevyráží dech něčím neslyšeným, na druhé straně disponuje slušným materiálem s nakažlivými melodiemi. Power metal s jemným nádechem progresivního jsoucna. Pro někoho málo, pro jiného tak přesně akorát. Příjemná záležitost.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 52:45

Produkce: Lionel Hicks
Studio: Summit, Oarfin

www.balance-of-power.com

Sestava

Skladby

  1. Higher Than The Sun
  2. Shelter Me
  3. Fire Dance
  4. One Voice
  5. The Pleasure Rooms
  6. Killer Or The Cure
  7. House Of Cain
  8. Hard Life
  9. Searching For The Truth

Diskografie

New Heathen Machine (2003)
Perfect Balance (2001)
Ten More Takes Of Grand Illusion (1999)
Book of Secrets (1998)
When the World Falls Down (1997)