UNAUSSPRECHLICHEN KULTEN - Baphomet Pan Shub-Niggurath

UNAUSSPRECHLICHEN KULTEN - Baphomet Pan Shub-Niggurath

UNAUSSPRECHLICHEN KULTEN - Baphomet Pan Shub-Niggurath

UNAUSSPRECHLICHEN KULTEN - Baphomet Pan Shub-Niggurath

Portál do sveta Starobylých sa ešte v roku 1997 pod názvom SPAWN otvoril v Recolete (Santiago, Čile), aby sa už o dva roky na to novým názvom začal hlásiť ku kultom, o ktorých je bezpečnejšie mlčať. Za 15 rokov existencie stvorili UNAUSSPRECHLICHEN KULTEN diskografiu bohatú hlavne na demonahrávky a splity, stihli však aj dva regulárne albumy (2005, 2008) a v júli tohto roku sa ohlásili s tretím, vydaným na vinyle u nemeckých Iron Bonehead.

„Kulty“ patria medzi popredných predstaviteľov ponurej a zúrivej čílskej deathmetalovej scény, stojacej pod koruhvami najrôznejších démonov. Ich inšpiračným zdrojom je Cthulhu Mythos a treba povedať, že predošlé nahrávky kataklizmaticky nespútanou zlobou vydupanou zo starého pekelníckeho kovu smrti boli jeho naozaj dôstojným zhudobnením. Ako je to na novinke?

UNAUSSPRECHLICHEN KULTEN

Herbert West (gitary), Joseph Curwen (gitary a vokály), Butcher Of Christ (bicie) a nový basák Namru Impetradorum Mortem (predtým napr. ORATEGOD) sa pod pseudonymami, z ktorých prvé dva vám vysvetlí záhadný pán z Providence, držia zvoleného štýlu a zároveň nestoja na mieste. Prinajmenšom zvukovo – stále temné, zlovestné znenie je o čosi uhladenejšie, možno ako u INCANTATION. Trochu to ubralo na pravekej zúrivosti, ale atmosféra sa nestratila.

Hudobne tu máme opäť o čosi vyspelejšiu verziu čílskeho pohľadu na temnote zasľúbený hutný a zlovestný death metal. Tentokrát o čosi viac stavajúci aj na stredné a pochmúrne pomalé pasáže, striedané stále živelnými, útočnými paľbami. Hudobne veľa starej „ameriky“, viď vyššie, a napríklad aj IMMOLATION v takej akejsi surovejšej, zemitejšej polohe. Trochu AUTOPSY ponorených do kozmických hrôz miesto do krvi a franforcov tiel, nejaké tie „tardyovské“ zbesilosti na miestach, kde sa vokál z hĺbok prenesie do vyšších registrov.

A počuť tu aj Európu, napríklad prastaré Fínsko z čias ABHORRENCE, ADRAMELECH a DEMIGOD. A čo po novom - možno vďaka pozmenenému zvuku - vystupuje do popredia obzvlášť, je množstvo harmónií, riffov a vokálnych fráz, odkazujúcich na album „Cursed“ od nemeckých klasikov MORGOTH. Tento mix staroškolských vplyvov je pretavený podľa čílskych postupov a ukazuje, v ktorej krajine vedia brány nezemských hrôz pootvoriť s naozaj hrozivým škrípaním.

 2

Martin Lukáč

Verdikt

UNAUSSPRECHLICHEN KULTEN sú aj v roku 2014 stelesnením dávnej esencie deathmetalu z temných dimenzií.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-

Další informace

Diskografie

Baphomet Pan Shub-Niggurath (2014)
Azathoth - Azazel/Azoth/Ontomorsophia (split) (2013)
Lucifer Poseidon Cthulhu (EP) (2013)
Dwellers Of The Deep/The Madness From The Sea (split) (2012)
El Culto Sin Nombre - The Nameless Cult (kompilácia) (2011)
The Madness From The Sea (demo) (2010)
People Of The Monolith (2008)
Wake Up In the Night Of Walpurgis (2005)
Crawling Chaos (demo) (2003)
Esoteric Order Of Dagon (demo) (2002)
Cultes Des Goules (demo) (2001)