FIREWIND - Between Heaven And Hell

FIREWIND - Between Heaven And Hell

FIREWIND - Between Heaven And Hell

FIREWIND - Between Heaven And Hell

Někde mezi nebem a peklem se strhla bouře, bylo slyšet masivní dunění a znenadání k nám zavál ohnivý vítr. Rychlý, krutý vítr, který byl provázen zvukem power metalu. Ta hudba pocházela z debutního CDsa řecko-americké skupiny Firewind. A již dopředu mohu prozradit, že start do kariéry metalových řezníků se značně vydařil

Hlavní postavou této skupiny je jednadvacetiletý řecký kytarista Gus G, jež i přes svůj mladý věk předvádí slušné power metalové rify a sóla, která cpe prakticky všude, do každé pauzy mezi zpěvem. I bez dnes již skoro nezbytných kláves, se ve skladbách nevyskytují „prázdná“ místa. Jinou věcí však je, že se jedno od druhého příliš neliší. Dalším nepřeslechnutelným článkem této party je zpěvák Stephen Fredrick, se správně power-metalově nakřáplým hlasem. Barvou svého hlasu se podobá Rolfovi Kasparkovi, jde o kvalitního zpěváka, který celkový dojem z Firewindu značně zvyšuje. Na albu se střídají rychlé, dvoukopákové vypalovačky s pomalejším, hutnějšími skladbami, které bych spíš řadil do těžkého kovu. Vše je však melodické, přesto nepodbízivé.

Již první, titulní skladba je pěkná šleha. K čemu zdlouhavá intra? Pěkně hned od prvních tónů je třeba spustit rychlé, syrové rify. A samozřejmě všudypřítomná sóla. Ta se sice sobě až nápadně podobají, ale najdou se i kousky (World of Conflict), kde určitý kytarový námět zabírá takřka polovičku času a je to dost příjemná odchylka od klasického schématu skladeb. Po rychlovce Destination Forever následuje chvilkový odpočinek, který nabízí instrumentálka Oceans, čistě kytarová záležitost. Aby poté byla vystřídána těžkými rify z Tomorrow Can Wait. Ve Firewind Raging nastane v rytmice opět pořádná smršť, běsnění ohnivého větru, v jejímž zběsilém tempu se nese asi nejpovedenější sólo alba. Něco mi říká, že o Gusovi jistě ještě uslyšíme, ten chlapík má talent. Nothern Sky je druhá čistě instrumentální věc, tentokrát již s doprovodem rytmiky a tak se od okolních skladeb nikterak neliší. Celé album uzavírá pěkná balada Who Am I. Jen škoda, že jí zařadili až na konec desky, uprostřed ostatních skladeb by vynikala mnohem víc a i by tak vhodně na chvíli přerušilo řádění ohnivého větru ve druhé půli alba.

A co říci závěrem? Debut Firewindu je deska plná kvalitního heavy/power metalu, po zvukové stránce jim rovněž nelze moc vytknout. Nicméně po poslechu celého alba začínají jednotlivé skladby splývat. Až na pár světlých vyjímek je to stále totéž. Ale jinak dobré, dobrý začátek pánové.

 Přidejte svůj názor

Manatar

Verdikt

Debut Firewindu je deska plná kvalitního heavy/power metalu, po zvukové stránce jim rovněž nelze moc vytknout. Nicméně po poslechu celého alba začínají jednotlivé skladby splývat. Až na pár světlých vyjímek je to stále totéž. Ale jinak dobré, dobrý začátek pánové.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
-
Čtenáři
7,4 / 10

Další informace

Stopáž: 53:01

Produkce: David T. Chastain

www.leviathanrecords.com/firewind.htm

Sestava

Skladby

  1. Destination Forever
  2. Oceans
  3. Tomorrow Can Wait
  4. Pictured Life
  5. Firewind Raging
  6. I Will Fight Alone
  7. Northern Sky
  8. Fire
  9. Who Am I?
  10. Between Heaven And Hell
  11. Warrior
  12. World Of Conflict

Diskografie

Forged By Fire (2005)
Burning Earth (2003)
Between Heaven And Hell (2002)