SHIELD YOUR EYES, DEPAKINE CHRONO, KYKLOS GALAKTIKOS - Aneb jak dobrým lineupem otevřít špatný prostor

SHIELD YOUR EYES, DEPAKINE CHRONO, KYKLOS GALAKTIKOS - Aneb jak dobrým lineupem otevřít špatný prostor

SHIELD YOUR EYES, DEPAKINE CHRONO, KYKLOS GALAKTIKOS - Aneb jak dobrým lineupem otevřít špatný prostor

SHIELD YOUR EYES, DEPAKINE CHRONO, KYKLOS GALAKTIKOS - Aneb jak dobrým lineupem otevřít špatný prostor

Plzeň se ujímá žezla v rámci hlavního evropského města kultury a s tím souvisí nejen budování kontroverzního divadla, ale i otevírání nových kulturních prostorů. Jedním z takových byla i otevíračka prostoru zvaného „Nebe“ uvnitř kulturáku zvaného „Peklo“. V rámci tohoto večera se konal koncert britských SHIELD YOUR EYES, kteří kombinují blues, math rock, indie a spoustu dalších podivností ve velmi osobitý celek. Na spanilé jízdě domácími luhy a háji je doprovázel budějovický math-rockový tandem DEPAKINE CHRONO a hip-hopový hybrid KYKLOS GALAKTIKOS.

Z prostoru jako takového jsem opravdu nadšený nebyl. Kavárna Nebe je přímo na chodbě velkého kulturního domu, kde se konají maturitní plesy a taneční. Z jedné strany ohraničena šatnami a z druhé velkých schodištěm, vysoký strop, bar natlačený u stěny a celkově trochu chladné prostředí. Vzhledem k prostoru očekávám otřesný zvuk a mé očekávání se bohužel naplňuje. Nechápu, že někdo investoval několik stovek tisíc, aby udělal koncertně-kulturní kavárnu v takovém prostoru.

KYKLOS GALAKTIKOS

KYKLOS GALAKTIKOS se točí kolem Jana Buriana mladšího a dalších dvou členů. Žánrově jde o alternativní hip-hop s velkou dávkou tanečních rytmů i minimalistických, ambientně působících ploch a projekcí, které ve světlé hale nejsou příliš patrné.

Místy jsem měl pocit, že slyším takové chudší WWW s mnoha dalšími žánrovými přesahy. Jediné, co tu živě chybělo, bylo charisma a lepší zvuk. Oba kluci s mikrofony při rapování klopili zraky, jakoby si sami nebyli jistí tím, co dělají. Nemám rád hip-hop, který je postaven na zbytnělém egu a přebujelém mistroství galaxie ve všech disciplínách, ale toto byl opačný extrém. Snad jen vyjma Johany Matouškové, která se stále pohybovala jakoby v tranzu a neustále při setu tančila, celý set působil poněkud nepřesvědčivě, ačkoliv zajímavá místa se tu našla.

KYKLOS GALAKTIKOS

DEPAKINE CHRONO si rozložili dvě kytarové bedny a bicí nad vrchním schodištěm hned vedle šaten a zrcadel u nich. Kupodivu jejich zvuk byl mnohem čistější a srozumitelnější. Jedna kytara, bicí, spousta hudebních integrálů, tapovaných tónů a splašených rytmů. I v tomto bordelu však jsou naprosto hitové melodie a skladby, které mám hluboce zaryté, jako třeba „Iva 8bittová“ nebo obligátní závěrečná „500mg“. Inspirací kapely jsou bandy jako HELLA a jejich zázemím NAAB, ten nejšílenější promotérský kolektiv v České republice.

DEPAKINE CHRONO

Set intenzivní a řezavý. Punk vyválený v muzikantské zručnosti a současně v té největší špíně budějovických ulic. Koncert plný potu ve sterilním prostředí šatny, do které se většinou ukládají kabáty, pod nimiž se nosí frak nebo pláště od večerních plesových šatů. Ironie osudu. Jejich set ale nemá chybu a zdaleka nejlepší zvuk. Při DEPAKINE CHRONO zapomínám, že jsem ve sterilní chodbě maturákového kulturáku. Oni mi vždy dokázali natlačit svoji vizi pravdy.

DEPAKINE CHRONO

SHIELD YOUR EYES nejvíce poznamenal prostor. Obrovská škoda. To, co dělá tato družina, shromážněná kolem Stefa Ketteringhama, se jen tak neslyší. Lezou z nich jak krásné a malebné melodie načichlé indie, tak splašené math-rockové pražcové dostihy plné skřípavých zvuků. U kytary a vokálu je bluesově bolestný Kurt Cobain. Prostor ale všemu dává dvojnásobně nechtěné echo a tak musím detaily jejich hudby lovit. Ještěže jí mám alespoň trochu naposlouchanou ze studiových nahrávek, jinak bych byl ztracen.

SHIELD YOUR EYES

Záhy zjišťuji, že mnohem lepší zvuk je před klubem. Frontman a skladatel Stef při poslední skladbě snad zešílel. Jede s foukací harmonikou místo kytary. Dynamika se rychle mění. Jakoby tu najednou uprostřed chodby začala vzlétat helikoptéra. Na kytaru se hraje teniskou a neustále se fouká do harmoniky. Chvíli to zní jakoby NAPALM DEATH začali hrát starý rock’n’roll. A resumé? Na SHIELD YOUR EYES klidně zase zítra, do Nebe však na koncert již nikdy, tedy minimálně než vyřeší zvuk.

SHIELD YOUR EYES

SHIELD YOUR EYES

SHIELD YOUR EYES

foto: Matěj Hošek

(více fotografií v lepším rozlišení zde)

 Přidejte svůj názor

RIP
RIP

Další informace

Plzeň, Nebe - 23. dubna 2014