RUSH - Counterparts

RUSH - Counterparts

RUSH - Counterparts

RUSH - Counterparts

Po tom, čo sa na albume „Presto“ vrátili k svojim gitarovým koreňom a zanechali za sebou elektronické a klávesové experimentovanie osemdesiatych rokov, dokázali RUSH v deviatej dekáde minulého storočia zabodovať parádnym spôsobom všetkými tromi v tom období vydanými doskami.

„Counterparts“ ukazuje v plnej kráse známu vlastnosť kanadských velikánov dokonale reflektovať hudobné diane okolo seba, pretvoriť najsilnejšie a najvýraznejšie vplyvy vo svoj obraz a bez čo i len náznaku lacného kopírovania či gýču.

Rovnako ako to bolo na začiatku osemdesiatych rokov s vplymi THE POLICE a všadeprítomnej elektronickej revolúcie, v roku 1993 si RUSH pre svoje potreby a svoj štýl pretvárali grunge, jeho zvuk a celkovú estetiku. Mimochodom, album „Counterparts“ sa dostal po vydaní na druhé miesto amerického rebríčka Billboard 200. Prekonali ho len PEARL JAM so svojím kúskom „Vs.“.

RUSH

„Counterparts“ je najtemnejším a najzemitejším z trojice 90´s z dielne RUSH. Kým „Roll The Bones“ (1991) v sebe ešte obsahoval dozvuky rozšafnosti a klávesovej pestrosti osemdesiatych rokov, „Test For Echo“ (1996) je zasa vo veľkej miere ovplyvnený hľadaním nových inštrumentálnych a zvukových možností (Neil Peart na školení u jazzového majstra Freddieho Grubera).

Pod krásnym minimalistickým obalom nájdete takmer hodinu nadčasovej hudby, z ktorej po dvadsiatich rokoch zrejme najviac vyčnieva precízna inštrumentálka „Leave That Thing Alone“. Typické „rushenie“ na tému geniálne hravá rytmická sekcia a nadpozemská gitarová linka.

Singlovky „Animate“ a „Stick It Out“ sú na pomery RUSH priam rúbanice. Postarajú sa o úvod celej nahrávky, ktorá potom paradoxne dozrieva v zjemňovaní aranžmánov – po spomínanej „Leave That Thing Alone“ zaznie jasná „rádiovka“ „Cold Fire“ a osobný favorit autora týchto riadkov – nádhera menom „Everyday Glory“.

Celý album sa, ako v podstate vždy v prípade RUSH, nesie v znamení dychberúcich inštrumentálnych zručností, ktoré však nikdy nie sú samoúčelné – vždy pracujú v prospech silného nápadu, nečakane krásnej melodickej linky, chytľavého refrénu, jednoducho pesničky ako takej. Kompozície ako „Alien Shore“, „Double Agent“ a samozrejme „Between Sun & Moon“ či „Speed Of Love“ sú toho najžiarivejšími príkladmi.

Zaujímavosťou albumu je slávny Michael Kamen, ktorý pre kapelu aranžoval sláčiky v ďalšom výraznom singli „Nobody´s Hero“.

Pestrosť a jeden klenot vedľa druhého. Áno, aj pred dvadsiatimi rokmi, na pätnástom štúdiovom albume boli RUSH v neuveriteľnej forme. Zjedli celý grunge a atmosféru v rockovej hudbe na začiatku deväťdesiatych rokov a lačnými, múdrymi očami hľadeli vpred do budúcnosti.

 30

Rudi

Verdikt

RUSH goes grunge.

Hodnocení

Autor
-
Redakce
-
Čtenáři
9,4 / 10

Další informace

Stopáž: 54:17

Produkce: Peter Collins & RUSH
Studio: Le Studio, Morin Heights, Quebec & McClear Place, Toronto

www.rush.com

Sestava

Skladby

  1. Animate
  2. Stick It Out
  3. Cut To The Chase
  4. Nobody´s Hero
  5. Between Sun & Moon
  6. Alien Shore
  7. The Speed Of Love
  8. Double Agent
  9. Leave That Thing Alone
  10. Cold Fire
  11. Everyday Glory

Diskografie

Clockwork Angels (2012)
Snakes & Arrows (2007)
Feedback (2004)
Vapor Trails (2002)
Test For Echo (1996)
Counterparts (1993)
Roll The Bones (1991)
Presto (1989)
Hold Your Fire (1987)
Power Windows (1985)
Grace Under Pressure (1984)
Signals (1982)
Moving Pictures (1981)
Permanent Waves (1980)
Hemispheres (1978)
A Farewell To Kings (1977)
2112 (1976)
Caress Of Steel (1975)
Fly By Night (1975)
Rush (1974)

Jiné pohledy

„Counterparts“, po dvou poměrně dosti rockově usedlých (na poměry tria) albech, opět probouzí jistou muzikantskou výstřednost a nekonformitu pro RUSH tolik typickou.

Kromě toho, že tato hudebně dosti rozmanitá deska využívá, tehdy moderního, grunge nazvučení, tak si trojce k obrazu svému, a specielně Lifesonova magická kytara, upravuje i další předlohy. Mimo jiné, střípky psychedelie PINK FLOYD jsou „rushovsky“ elegantně namíšené s nekonfliktností SIMPLE MINDS („Cold Fire), stejně tak skvěle fungují ozvěny U2 s kytarovou duchařinou THE POLICE („Everyday Glory“).

Dvacet let starý materiál má rozhodně co říci i dnes. Konečně nadčasovost je jedním hlavních rysů většiny nahrávek těchto sympatických Kanaďanů, po nichž sáhám, když si potřebují srovnat přebujelou hudební kulturu v podrážděném hudebním žaludku.
Subeer | 21. listopadu 2013