CULT OF LUNA - Vertikal II (EP)

CULT OF LUNA - Vertikal II (EP)

Recenziu na nové EP šlo pri troche fantázie napísať ešte pred počúvaním.

(1) Je to druhý diel „Vertikal“, takže dystopická vízia z filmu Metropolis pokračuje. (2) Je to kolekcia zložená zo skladieb, ktoré vznikli spolu s prvým dielom, takže bude podobná – strojová. (3) Je to EP, ktoré bolo vydané dodatočne, takže podľa predsudkov sú na ňom slabšie skladby (možno len náčrty), čo sa nevošli na hlavný album. A je takmer isté, že slabšia bude aj súdržnosť nahrávky.

Ale započúvajte sa do druhej stopy „Light Chaser“. Najviditeľnejšia zmena v inštrumentácii, akú dodnes CULT OF LUNA spravili, má silný účinok: základ je nadiktovaný po celú dobu trvania skladby a katarziu prinesie zhustenie spevu v závere. Odľudštený koncept je tu dotiahnutý vernejšie než na „Vertikal“ (nič proti nemu).

Efektný je aj tvrdý prechod v prvej skladbe „O R O“, pri ktorej sa zdá byť jasné, že ju naposledy vytlačila ďalšia chladná balada „Passing Through“.

Naproti tomu druhá polovica EP je už v podstate postrádateľná, ako sa čakalo. Tretia stopa „Shun The Mask“ sa v celých pasážach vracia do obdobia „Eternal Kingdom“. Nie sú to márne spomienky, ale obočie nezdvihnú. No a záverečný remix od Justina K. Broadricka (GODFLESH, JESU) je už len kuriozitou, nič viac.

CULT OF LUNA

 2

Klypso

Hodnocení

Autor
6,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 35:19

www.cultofluna.com

Diskografie

The Long Road North (2022)
The Raging River (EP) (2021)
The Silent Man (EP) (2019)
A Dawn To Fear (2019)
Mariner (with Julie Christmas) (2016)
Eternal Music (2014)
Vertikal II (EP) (2013)
Vertikal (2013)
Fire Was Born (2009)
Eternal Kingdom (2008)
Somewhere Along The Highway (2006)
Salvation (2004)
Cult Of Luna (reedice) (2003)
The Beyond (2003)
Cult Of Luna (2001)